Prinses Alexia gaat studeren in Londen na tussenjaar

Prinses Alexia zal na zomer naar Londen verhuizen om te studeren, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekend. De middelste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zal aan het University College London met de bachelor Science & Engineering for Social Change beginnen.

Met de start van het nieuwe semester komt Alexia’s tussenjaar ten einde. Tijdens een persmoment in juni zei de prinses dat ze „nog een beetje keuzestress” had en ze zich had ingeschreven voor studies aan verschillende universiteiten, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Daar had ze al een e-mailadres.

Het Verenigd Koninkrijk is bekend terrein voor de prinses, die tot 2023 bij het UWC Atlantic College in Wales naar school ging. Ook merkte haar oudere zus dat een studie in het buitenland meer vrijheden biedt voor een Nederlandse prinses: Amalia wilde aanvankelijk in Amsterdam studeren, maar werd vrijwel direct bedreigd en ging daarom een jaar naar Madrid. Ook Ariane studeert in het buitenland, in Italië.

Amalia begon in 2022 een studie aan de Universiteit van Amsterdam en wilde daar ook op kamers. Later werd duidelijk dat ze voor een jaar haar studie op afstand heeft voortgezet vanwege de bedreigingen aan haar adres. Prinses Amalia gaf toen aan veel moeite te hebben met de situatie, maar in Madrid had ze meer bewegingsvrijheid. Inmiddels is ze terug op Paleis Huis ten Bosch, en vervult ze als oudste dochter ook koninklijke taken naast haar studie, die ze naar verwachting komend jaar afrondt.