President van Niger is een jaar na de coup nog steeds een gevangene in zijn paleis

Nabij de oevers van de rivier de Niger, in de hoofdstad Niamey, staat een hagelwit paleis met rijen zuilen en tegels in blauw mozaïek. In een aparte ruimte binnen, met een slaapkamer en een keuken, leeft Mohamed Bazoum met zijn vrouw al twaalf maanden als gevangene van de militairen die hem na een staatsgreep hebben afgezet. De 64-jarige Bazoum houdt vol dat hij nog steeds de legitieme president van Niger is.


Lees ook

De democratie in de Sahel was flinterdun

Voorstanders van Nigers junta in de hoofdstad Niamey met de Russische vlag, (linksachter) donderdag, tijdens Onafhankelijkheidsdag.

Een jaar na de coup hangt hem vervolging boven het hoofd, wegens hoogverraad. De Cour d’État, het nieuwe hoogste rechtsorgaan dat de militaire junta na de staatsgreep oprichtte, hief vorige maand Bazoums immuniteit op. In het uiterste geval kan hij de doodstraf krijgen – al is die sinds 1976 niet meer uitgevoerd in Niger.

De junta beschuldigt Bazoum niet alleen van hoogverraad, maar ook van het „beramen van een aanval op het gezag en de veiligheid van de staat” en „het verontschuldigen voor en financieren van terrorisme”.

Het internationale team van advocaten dat Bazoum sinds de coup bijstaat, verwacht dat de in 2021 verkozen president snel voor een militair tribunaal zal moeten verschijnen. Van het presidentiële paleis wordt hij dan waarschijnlijk overgebracht naar een huis van bewaring. „Het is de ultieme paradox”, zegt Moussa Coulibaly, voormalig voorzitter van Nigers Orde van Advocaten en de enige Nigerees in het advocatenteam. „Een president die heeft gezworen de democratie en de grondwet te beschermen, wordt nu vervolgd als crimineel door de mensen die met de coup diezelfde grondwet schonden.”


Lees ook

Niger breekt met het Europese geld en legaliseert vervoer van migranten.

De sjoemelaars, fixers,  chauffeurs en de bazen van de mensensmokkelaars van Agadez, luid toeterend in een konvooi van Toyota-terreinwagens.

Verzoek om interventie

De beschuldigingen zijn deels terug te leiden naar de telefoongesprekken die Bazoum in de begindagen van de coup voerde met westerse en regionale staatshoofden, onder wie de Franse president Macron. Daarin zou hij hun hebben gevraagd in te grijpen. Iets wat de leiders van Ecowas, het regionale samenwerkingsverband, met een militaire interventie dreigden te doen.

Een interventie kwam er niet. Maar tussen de door generaal Abdourahamane Tiani geleide militairen en het regionale blok, dat Niger wel zware sancties oplegde, kwam het nooit meer goed. Een vonnis in december van een Ecowas-rechtbank dat stelde dat Bazoum „arbitrair” werd vastgehouden, werd genegeerd. Een maand later kondigde Tiani aan uit Ecowas te stappen. Samen met de junta’s van Mali en Burkina Faso, die zijn kant kozen.


Lees ook

‘Brexit in de Sahel’: Mali, Burkina Faso en Niger wijzen Ecowas de deur

In de Nigerese hoofdstad Niamey gingen verheugde bewoners de straat op nadat het land, net als Mali en Burkina Faso, had aangekondigd het regionale samenwerkingsverband  Ecowas de wacht aan te zeggen.

De militaire leiders van deze twee landen, ieder met hun eigen coups sinds 2020, werden deze maand in Niamey onthaald op een top. Onder luid applaus zetten de drie mannen in camouflagepakken er hun handtekening onder een document dat hun nieuwe blok, de ‘Alliantie van Sahelstaten’ tot officiële confederatie beklonk.

Mohamed Bazoum in 2022.
Foto Sia Kambou/AFP

Een dag later kwamen in Nigeria de overgebleven West-Afrikaanse staatshoofden bijeen. In hun zaal klonk geen gejuich, maar gesomber. Over een dreigende uiteenvalling van hun blok en daarmee de regio als de drie hun vertrek doorzetten.

Het lot van Bazoum, tot een paar maanden geleden nog het hoofdonderwerp op toppen, was in deze slotverklaring nog slechts een zinnetje bij punt 41: „De conferentie betreurt de aanhoudende detentie en het opheffen van de immuniteit van de voormalig president van Niger, Mohamed Bazoum, en eist zijn onvoorwaardelijke vrijlating.”

Rusland, Iran en Turkije

„Het is teleurstellend”, zegt Reed Brody, een bekende mensenrechtenadvocaat en deel van het team dat Bazoum bijstaat. „Iedereen is met geopolitiek bezig, ook het Westen. Niemand die zich nu nog echt uitspreekt voor de rechten van president Bazoum. Iedereen is weer overgegaan tot de orde van de dag.”


Lees ook

Met coup in Niger houdt Europa bijna geen bondgenoot over in West-Afrika

Nigerezen gingen donderdag, de dag na de staatsgreep de straat op in de Nigerese hoofdstad Niamey.

Juist voor het Westen, en vooral oud-kolonisator Frankrijk, was Bazoum een belangrijke bondgenoot. Hij peinsde er niet over de militaire bases te sluiten die zij in Niger bouwden om jihadisten te bestrijden, noch om afspraken over bijvoorbeeld het indammen van migratie op te zeggen. Alles wat de militairen wel deden. Na eerst de Fransen wezen zij onlangs de Amerikanen de deur. Vorige week kondigden de Duitsers aan dat ook zij vertrekken. Alleen de Italianen blijven. Intussen worden Tiani’s nieuwe partners – Rusland, Iran en Turkije – met alle egards onthaald.

Op Bazoums aanhangers na blijft het in Niger stil, vertelt een politiek analist vanuit Niamey. Terwijl Bazoum niet eens zo impopulair was. „De meeste mensen zien liever dat zijn voorganger wordt vervolgd.” De analist, die vanwege de gevoeligheid van de kwestie vraagt anoniem te blijven (zijn naam is bij de redactie bekend), verwijst naar oud-president – en Bazoums partijgenoot – Mahamadou Issoufou, van wie het hardnekkige gerucht gaat dat hij de coup goedkeurde.

Bliksemafleider

Ook zijn er andere zaken die beginnen te wringen, ziet hij. De prijzen voor voedsel en allerhande producten zijn omhooggeschoten, mede door aanhoudende ruzie met buurland Benin. Jihadisten winnen terrein. Voor de junta is Bazoums vervolging een welkome bliksemafleider, denkt de analist.

Bazoums advocaten hebben ondertussen al maanden geen contact met hem. Zijn telefoon werd in oktober afgepakt, na een „mislukte ontsnappingspoging” – aldus de junta – van Bazoum, diens vrouw en zoon evenals de twee koks die uit loyaliteit bij hem bleven. Hun nieuws komt sindsdien uit de derde hand, zegt advocaat Coulibaly. Een arts mag Bazoum twee keer per week bezoeken. Die belt met de familie. „Zij praten weer met ons.”

Wat ze horen: naar omstandigheden gaat het goed. „De president leest veel, fietst op een hometrainer.” Bazoums zoon Salem (22) werd in januari vrijgelaten. Voor zijn cliënt verwacht Coulibaly „sowieso geen eerlijk proces”. „Het is een militair tribunaal”, schampert hij. „Bazoum wordt berecht door de mensen die hem ten val brachten.”