President Kagame bracht rust in eigen land, maar niet in de regio

Van verkiezingskoorts was de laatste dagen geen sprake. In het autoritair bestuurde Rwanda staat de uitslag van de presidentsverkiezingen bij voorbaat vast. Dat Paul Kagame (66), de slanke man met ronde bril en nors gezicht, zegeviert is zeker.

In een door een genocide getraumatiseerd land met een door de overheid afgedwongen eenstemmigheid verbaast dat niet. Wel dat hij buiten zijn eigen land steeds weer wegkomt met zijn militaire benadering van de politiek, met zijn invasie van Oost-Congo en moorden op tegenstanders in diverse Afrikaanse landen.

Alle drie de presidentskandidaten – naast Kagame zijn dat Frank Habineza en Philippe Mpayimana – voerden campagne op het platteland en op de televisie. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International stuit de oppositie echter op „ernstige beperkingen van haar recht op vrijheid van samenkomst, maar ook op bedreigingen, willekeurige detenties, vervolgingen, verzonnen beschuldigingen, moorden en gedwongen verdwijningen”.

Kagame werd in 2003, 2010 en 2017, zoals het een politiestaat betaamt, met meer dan 90 procent van de stemmen gekozen. In 2017 kregen Habinza en Mpayimana ieder minder dan 1 procent van de stemmen. Twee oppositiekandidaten mochten niet meedoen: Diana Rwigara en de langdurig naar Nederland uitgeweken Victoire Ingabire.

Democratie ‘onwenselijk’

Het gebrek aan competitie past in een lange traditie van autocratisch bestuur, een geschiedenis die honderden jaren teruggaat toen Rwanda een koninkrijk was. Deze top-downbenadering maakte de genocide van 1994 mogelijk, waarbij meer dan honderdduizend Hutu’s naar schatting achthonderdduizend Tutsi’s afslachtten. In de broze eenheid daarna achtte het Rwandese Patriottische Front (RPF) van Kagame een volledig liberale democratie onwenselijk.

Presidentskandidaat Frank Habineza van de Democratische Groene Partij op campagne in Gihara in centraal-Rwanda
Foto Guillem Sartorio/AFP

Kritiek op Rwanda wijst Kagame altijd resoluut van de hand. „Wij maken geen keuzes voor degenen die ons bekritiseren. We hebben hier democratie, want er doen ook andere kandidaten mee. Dat is een teken van democratie”, zei hij tijdens een verkiezingsbijeenkomst in het district Musanze in het noorden van het land. En in Nyarugenge, nabij hoofdstad Kigali, hield hij zijn aanhangers voor: „Jullie zijn leeuwen geleid door een leeuw. Laten we onze eenheid blijven versterken”.

Die afgedwongen consensus tussen Hutu’s en Tutsi’s is een gevolg van de herschrijving van de geschiedenis, het verbod op het benoemen van deze bevolkingsgroepen en de onderdrukking van kritische geluiden. Sociale vooruitgang gaat boven democratische vrijheden, dat is het ontwikkelingsmodel waarop Rwanda prat gaat. In het bergstaatje groeide onder Kagame de economie. Hij bracht veiligheid, legde de corruptie aan banden en trok duizenden Rwandezen uit de armoede.

Graaigedrag van politici is in Rwanda zeldzaam. Dat is elders in de regio wel anders. Kritiek op zich zelf verrijkende politici leidde onlangs in Kenia tot een rebellie van Generatie Z. Al is de Rwandese bevolking ook jong, iets vergelijkbaars is hier niet waarschijnlijk. „We leven hier met zoveel angst dat zo’n opstand onwaarschijnlijk is”, zegt een oppositieleider die anoniem wil blijven.

De economische groeicijfers zijn soms gemanipuleerd, meent oppositiekandidaat Frank Habinza. „Sommige Rwandezen moeten rondkomen van één maaltijd per dag, leraren krijgen slecht betaald en het kan de overheid niets schelen” zei Habinza tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Busoro. De oppositieleider die anoniem wil blijven, voegt daaraan toe: „Er bestaat geen economische vrijheid. Alleen als je lid bent van Kagames partij kan je hier zaken doen.”

Met technische innovatie wil Kagame Rwanda uitbouwen tot het Singapore van Oost-Afrika en een Afrikaanse Silicon Valley voor een digitale toekomst. Dat lukt hem vrij goed. Buitenlandse donoren financieren een groot deel van Rwanda’s begroting en buitenlandse investeerders verkiezen vaak het strak bestuurde Rwanda boven de veel grotere markt van het corrupte Kenia. Kagame heeft vele invloedrijke politieke vrienden in het Westen, zoals de voormalige leiders Bill Clinton en Tony Blair, Macron en onder de Britse Conservatieven. Mede daarom lijken westerse landen hem vaak de hand boven het hoofd te houden.

Grondstoffen

Experts van de Verenigde Naties vestigen in een vorige week verschenen rapport echter opnieuw de aandacht op wat ze de „territoriale verovering” van Oost-Congo door het Rwandese leger noemen.

De Rwandese militairen werken daarin samen met rebellen van de Congolese beweging M23. Die groep staat de facto onder leiding van Rwanda, dat met vierduizend militairen ter plaatse meer mensen op de grond heeft dan de drieduizend man sterke M23. Bij die strijd worden raketwerpers ingezet, kindsoldaten ingelijfd en vinden er „systematisch beschietingen plaats op stedelijke gebieden” waar zich ontheemden ophouden. Mede door de inmenging van Rwanda kent Congo een van de grootse humanitaire crises ter wereld.


Lees ook

Rwandese ambassade in Den Haag intimideert en bedreigt critici van regime-Kagame in Nederland

Gloria Uwishema: „Ik neem mijn kinderen nooit mee naar bijeenkomsten van de Rwandese gemeenschap. Ik wil niet dat ze aan mij gelinkt worden.”

Rwanda financiert die oorlog door de verkoop van geroofde Congolese grondstoffen. En daarin heeft het Westen belangen. De Europese Unie ging eerder dit jaar met Rwanda een verbintenis aan voor de ontwikkeling van de grondstoffensector. Volgens de EU is dergelijke samenwerking essentieel omdat deze grondstoffen „noodzakelijk zijn voor de groene en digitale transitie”.

Bovendien vechten als onderdeel van Kagames militaire diplomatie Rwandese soldaten in verscheidene internationale vredesmissies in Afrika. Ook dat is in het belang van westerse mogendheden. Zoals in Mozambique, waar moslimterroristen ontginning van gas door het Franse Total bedreigen. Of in de Centraal-Afrikaanse Republiek waar het Russische paramilitaire Africa Corps (voorheen Wagner) aanwezig is. Dat maakt herverkiezing van Kagame ook voor het Westen van groot belang.

Een verkiezingsposter voor Paul Kagame in hoofdstad Kigali.
Foto Luis Tato/AFP