Presentator Matthijs van Nieuwkerk voorlopig niet aan de slag voor RTL

Matthijs van Nieuwkerk zal voorlopig niet te zien zijn bij RTL. De wegens wangedrag op de werkvloer in ongenade gevallen presentator en de televisiezender zijn „gezamenlijk” tot die conclusie gekomen, zo schrijft RTL maandag. De programma’s die Van Nieuwkerk zou maken, gaan „voorlopig” niet door. Of en wanneer die wel te zien zullen zijn, is niet duidelijk.

Vorige week kwam de commissie-Van Rijn met harde conclusies over wangedrag bij de publieke omroep. Bij De Wereld Draait Door (DWDD) van BNNVARA, dat Van Nieuwkerk vijftien jaar presenteerde, was sprake van toxisch en egocentrisch leiderschap. Directeur content van BNNVARA Suzanne Kunzeler stelde vorige week bovendien dat Van Nieuwkerk zich ook aan seksueel wangedrag schuldig had gemaakt, wat eerder nog niet bekend was. Dat ontkent de oud-presentator zelf.

RTL maakte in december bekend Van Nieuwkerk te hebben aangetrokken als presentator van een nieuw programma. Dat zou vanaf april iedere zondag uitgezonden worden en zowel muziek als een terugblik op de week bevatten. „We dachten dat Matthijs dit voorjaar een nieuwe start kon maken. De timing hebben we verkeerd ingeschat”, aldus Peter van der Vorst, directeur content bij RTL. „Dit is niet het moment voor Matthijs om terug te keren op tv. Tot die conclusie zijn we na intensieve gesprekken dit weekend gekomen.”


Lees ook
Rapport wangedrag bij NPO: toxisch leiderschap bij DWDD en wegpesten bij NOS Sport

Voorzitter Martin van Rijn presenteert zijn rapport over sociale veiligheid bij de NPO.

Publieke excuses

Van Nieuwkerk werd in november 2022 in de Volkskrant beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag bij het zeer succesvolle DWDD. Hij zou hebben geschreeuwd tegen medewerkers, ze fysiek hebben benaderd en personeel publiekelijk hebben gekleineerd. Meerdere DWDD-medewerkers vertrokken met burn-outs. Naar aanleiding van de publicatie werd een commissie onder leiding van oud-minister Martin van Rijn ingesteld, die onderzoek moest doen naar de werkcultuur bij de publieke omroep.

In de tussentijd deed Van Nieuwkerk publiekelijk excuses in NRC, wat voor RTL voldoende reden was hem aan te nemen. „Matthijs heeft een periode van reflectie achter de rug en zich daarover open en eerlijk uitgesproken in NRC”, zei directeur content Van der Vorst daar in december over. Van Nieuwkerk kreeg een contract voor vier jaar bij RTL.

De commissie-Van Rijn presenteerde haar bevindingen vorige week. Grotendeels komen de conclusies overeen met wat de Volkskrant eerder schreef, al was de component van seksuele misdragingen nieuw. Vrouwelijke medewerkers werd volgens het rapport gevraagd „de uiterlijke en seksuele voorkeuren van (informele) leidinggevenden te faciliteren”. De Volkskrant meldde bovendien dat een vrouw bij het programma vertrok nadat een affaire met Van Nieuwkerk afliep en er een onwerkbare situatie was ontstaan. Ze kreeg 20.000 euro mee. Dit verhaal werd bevestigd door Suzanne Kunzeler van BNNVARA.

Seksueel wangedrag

Van Nieuwkerk ontkent alle beschuldigingen van seksueel of fysiek wangedrag. In een brief die hij aan zijn redactie bij RTL stuurde om zijn afscheid kenbaar te maken, schreef Van Nieuwkerk inderdaad „verbaal intimiderend” te zijn geweest. „Maar ik heb nooit iemand over een tafel getrokken, ik heb nooit iemand in zijn gezicht gespuugd, ik heb nooit iemand bij de keel gegrepen of op de grond gewerkt”, aldus de presentator, verwijzend naar beschuldigingen uit het rapport.

Over de affaire die hij had, merkt Van Nieuwkerk op dat deze destijds als „wederzijds en evenwichtig werd beoordeeld” door BNNVARA, maar nu „met terugwerkende kracht” als grensoverschrijdend wordt beschouwd. „De impact van deze ongefundeerde uitspraken is vernietigend”, aldus van Nieuwkerk.

Hoewel DWDD – samen met NOS Sport – er in negatieve zin uitspringt bij de NPO, waren de conclusies voor andere omroepen niet veel beter. De commissie concludeerde dat bijna 1.500 medewerkers van de publieke omroep het afgelopen jaar te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag, als doelwit dan wel getuige. De commissie stelde „zeer geschrokken” te zijn van de eigen bevindingen.


Lees ook
Schreeuwen. Lasteren. Knijpen. Wegkijken. Het falende leiderschap bij de omroepen

Voorzitter Martin van Rijn van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) samen met universiteitshoogleraar Naomi Ellemers tijdens de presentatie van het onderzoeksrapport over de sociale veiligheid bij de publieke omroep en de NPO.