Premier Schoof antwoordt Kamer op dag 2 van Algemene Beschouwingen

Het debat staat direct op scherp: alle oppositiepartijen, met uitzondering van Forum voor Democratie en JA21, vragen om ambtelijke en juridische stukken over het kabinetsplan om staatsnoodrecht te gebruiken om een asielcrisis uit te roepen, zonder inspraak van het parlement. Daarmee wordt het bijvoorbeeld om gezinshereniging in te perken en tijdelijk geen asielvergunningen te verlenen.

„Ik heb begrepen dat er nood en crisis is”, zei Chris Stoffer (SGP). „Dan vind ik het opmerkelijk dat er nu nog geen stukken zijn.” Rob Jetten (D66): „Er is al een besluit genomen door de ministerraad om wetgeving voor te bereiden. Ik wil alle stukken zien die aan dat besluit ten grondslag hebben gelegen.”

Premier Dick Schoof blijft bij zijn weigering. „Ik zit in een klem”, zegt hij. Er zijn volgens hem alleen nog maar voornemens. „Het besluit is nog niet genomen dat dit het gaat worden. Zodra dat besluit er is, ben ik natuurlijk bereid om alle stukken die daaraan ten grondslag hebben gelegen ter beschikking te stellen.”

Esther Ouwehand (PvdD) en Jimmy Dijk (SP) dagen NSC uit om óók om de stukken van het kabinet te vragen, zoals oprichter Pieter Omtzigt in het verleden al zo vaak gedaan heeft.

Daarop loopt waarnemend fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven naar voren: „Ik zeg twee woorden: artikel 68 van de Grondwet. Wat dat betreft is het goed als er wel stukken komen.” Waarna de oppositie voor haar roffelt op de bankjes.

Daarmee ontstaat er een Kamermeerderheid die de stukken opeist. De vergadering wordt nu een half uur gepauzeerd, zodat het kabinet kan bepalen hoe het aan dit verzoek tegemoet komt.