Premier Rutte ziet nu toppositie NAVO wél zitten

In juli, een paar dagen na de val van zijn vierde kabinet, herhaalde demissionair premier Mark Rutte dat hij écht niet de baas van de NAVO wordt. „Ik ding niet mee”, zei Rutte over de opvolging van secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het militaire bondgenootschap.

Eind september zei Rutte in De Telegraaf voor het eerst dat hij „iets internationaals” overwoog.

En afgelopen zaterdag zei Rutte ineens in het radioprogramma Spuigasten dat het „heel interessant” zou zijn om de NAVO te leiden. Zeker met de oorlog in Oekraïne, spanningen tussen Servië en Kosovo en „de verschrikkelijke terreur in het Midden-Oosten die Israël aan bestrijden is”, zoals Rutte het noemde.

Uit de mond van Rutte klonk het even casual als hij gekleed was, in een blauwe polo en op rode gympen. Maar na dertien jaar als premier staat hij bekend als iemand die niet vaak ondoordachte dingen zegt.

‘Drie rollen’

Naast leraar worden, wat Rutte al jaren roept, zijn er maar drie internationale rollen die hij voor zichzelf ziet, zei hij. De Belgische oud-premier Charles Michel opvolgen als voorzitter van de Europese Raad. „Parttime baan, wil ik niet”, zei Rutte toch.

Het voorzitterschap van de Europese Commissie (EC) lijkt Rutte ook „heel mooi”. Maar voorzitter Ursula von der Leyen zou in 2024 best eens voor een tweede termijn kunnen gaan. Haar baan komt „waarschijnlijk niet” beschikbaar, denkt Rutte.

Blijft over: de vacature voor secretaris-generaal van de NAVO. Al zou de kans volgens Rutte „heel erg groot” zijn dat die baan naar een vrouwelijke „collega uit Europa” gaat.

De chef van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (31 lidstaten) komt traditioneel uit Europa, omdat de Verenigde Staten al de militaire bevelhebber ervan levert.

Het klopt dat de NAVO zoekt naar een eerste vrouwelijke secretaris-generaal. De Deense premier Mette Frederiksen is genoemd als serieuze kandidaat. Maar in juli maakte de NAVO bekend dat Stoltenberg nog een jaar langer aanblijft, omdat er blijkbaar nog geen opvolger was.

Rutte zou de eerste Nederlandse NAVO-baas kunnen worden na oud-minister Jaap de Hoop Scheffer (2004-2009). Als minister-president past Rutte in het profiel: de laatste secretaris-generaals, Anders Rasmussen (Denemarken) en Stoltenberg (Noorwegen), waren ook premier.


Lees ook
Rutte vindt dat hij te lang is doorgegaan en ambieert een internationale baan

Ervaren staatsman

Rutte wordt al jaren als kanshebber gezien, omdat hij in het buitenland wordt gewaardeerd als ervaren staatsman. In januari bemiddelde hij in het Witte Huis over de levering van zowel Duitse als Amerikaanse tanks aan Oekraïne. Samen met EC-voorzitter Von der Leyen reisde Rutte in juni naar Tunesië om daar een – omstreden – migratiedeal te sluiten. Vorige week profileerde hij zich met een bezoek aan zowel de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Het pro-Amerikaanse beleid van Rutte maakt hem ook een acceptabele kandidaat voor het land dat de NAVO domineert. Na de aanval door Hamas op Israël sprak Rutte aanvankelijk „onvoorwaardelijke steun” voor Israël uit. Anders dan de VS stemde Nederland afgelopen vrijdag niet tégen de VN-resolutie over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, het onthield zich wel van stemming.

Rutte probeerde een goede relatie te onderhouden met oud-president Donald Trump, en mocht op bezoek in het Oval Office zomaar op de stoel van Joe Biden gaan zitten. Zowel Trump als Biden zouden Rutte eerder gepolst hebben voor de NAVO.

Onder Rutte heeft Nederland ook zijn best gedaan financieel meer aan het bondgenootschap bij te dragen. De NAVO-norm van 2 procent van het bbp wordt nog steeds net niet gehaald, maar wel als je de militaire steun aan Oekraïne erbij optelt.

De verwachting is dat NAVO volgend jaar juli op de NAVO-top in Washington een nieuwe leider wil hebben, als het bondgenootschap het 75-jarig bestaan viert. Ook is al bekend waar de NAVO-top in 2025 zal worden gehouden: Nederland.