Premier Haïti treedt af na escalatie bendegeweld

Ariel Henry, sinds 2021 interim-premier van Haïti, heeft zijn ontslag ingediend. Dat heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali maandag bekendgemaakt tijdens een top in Jamaica. Op die top waren Caribische landen en regionale spelers als de Verenigde Staten, Brazilië en Canada bijeengekomen om te praten over de escalatie van geweld in Haïti.

Henry stond onder groeiende druk om zijn termijn te beëindigen, nadat hij zijn eerdere belofte om af te treden in februari brak en aankondigde pas in 2025 verkiezingen te organiseren. De Verenigde Staten riepen hem eerder op om een interim-regering aan te stellen, die op steun van Haïtianen kon rekenen en leiding kon geven aan het land tot er verkiezingen gehouden zouden worden. In eigen land riep de machtige bendeleider Jimmy ‘Barbecue’ Cherizier hem op om op te stappen.

Volgens Cherizier zou er een burgeroorlog volgen als Henry niet opstapte. Nadat de bendeleider eind februari deze dreigementen uitte, volgde een golf van geweld, met aanvallen op politiestations, gevangenissen, de internationale luchthaven, het presidentieel paleis en verschillende ministeries. Henry zelf zat op dat moment in Kenia, waar hij een akkoord sloot voor een internationale vredesmacht, die moet helpen de orde in Haïti te herstellen.


Lees ook
‘Jimmy Barbecue’: de bendeleider die Haïti met grof geweld wil ‘bevrijden’

Jimmy ‘Barbecue’ Chérizier, nu bendeleider van de ‘G9’ tijdens een persconferentie, dinsdag, in Port-au-Prince.

Lange tijd afwezig

Door het opgelaaide bendegeweld kon Henry niet terugkeren naar Haïti en zag hij zich gedwongen uit te wijken naar Puerto Rico. Daar zat hij de afgelopen dagen, zonder te reageren op het geweld in zijn land. Hij was ook niet aanwezig bij de top in Jamaica, belegd door Caribische landen samengevoegd in het CARICOM-blok.

Volgens de Guyanese president Irfaan Ali is er een „presidentiële overgangsraad” opgezet en wordt een interim-premier benoemd. Wie deze interim-premier is, is niet bekend. Op de top in Jamaica werd verder bekend dat de VS een extra 100 miljoen dollar geven aan de vredesmissie, die door Kenia geleid moet worden. Ook is er voor tientallen miljoenen dollars aan humanitaire hulp toegezegd.

Het bendegeweld in Haïti heeft ervoor gezorgd dat zeker 15.000 mensen de afgelopen weken hun huizen in hoofdstad Port-au-Prince hebben verlaten. In ziekenhuizen is een tekort aan medisch personeel en medicijnen, en ook zijn er tekorten aan voedsel en brandstof. Vanwege het geweld halen mortuaria lijken niet meer op: The Washington Post schreef op zaterdag dat Haïtianen hun huizen ontvluchten vanwege de lijkenlucht op straat.