PowNed verwijdert video van Taylor Swift-fans na ophef

Omroep PowNed heeft maandag na ophef beelden met Taylor Swift-fans offline gehaald. In de video laat een jonge vrouw haar borsten zien, omdat de verslaggever suggereert dat ze daarmee kans maakt op een persoonlijke ontmoeting met haar idool. Maar achteraf blijkt van zo’n meet-and-greet helemaal geen sprake.

Een tweede fan overkomt iets soortgelijks: ook zij hoopt de popster van dichtbij mee te mogen maken en zoent daarom op camera een vreemde man. Doel van het item: uitzoeken hoe ver Swifties gaan voor een meet-and-greet. Met als titel: ‘Gillende meisjes worden sletjes voor Taylor Swift’.

De omroep erkent maandag een grens te zijn overgegaan. „PowNews wordt gemaakt door en voor jongeren en opereert al bijna 15 jaar op het scherpst van de snede”, staat in een verklaring. „Aan de rand van de afgrond groeien nu eenmaal de mooiste bloemen. Maar soms donder je wel eens over het randje. Zo ook met het filmpje over de Taylor Swift-fans.” Na intern overleg besloot PowNed daarom het item offline te halen.

Onopgemerkt is de video allerminst gebleven. NPO-ombudsman Margo Smit kreeg er zo’n zeventig meldingen over binnen en het Commissariaat voor de Media, dat toezicht houdt op de omroepen, ontving meerdere klachten, meldt persbureau ANP. Een van die klagers is belangenorganisatie Women inc., die het optreden van PowNed „grensoverschrijdend” noemt. „Deze personen opzettelijk onder valse voorwaarden seksueel getinte handelingen laten verrichten is misleiding.”