Positieve en geëmotioneerde reacties op „historische” excuses koning voor slavernij

Herdenking afschaffing Onder anderen bestuurders, politici en activisten reageren zaterdag positief op de speech van de koning. Volgens de Curaçaose minister-president Gilmar Pisas betekenen de „historische” excuses een belangrijke verandering in de relatie tussen Curaçao en Nederland.
De Curaçaose minister-president Gilmar Pisas in 2017.
De Curaçaose minister-president Gilmar Pisas in 2017. Foto Prince Victor/ANP

Onder anderen bestuurders, politici en activisten hebben positief gereageerd op de speech van de koning zaterdag tijdens de nationale herdenking van het afschaffen van de slavernij in het Oosterpark in Amsterdam. De Curaçaose minister-president Gilmar Pisas zei dat de excuses „een historisch moment markeren en een erkenning zijn van het leed en lijden in het verleden”.

Hij roemde ook de roep om vergiffenis van de koning. Nederland heeft volgens hem „moed en verantwoordelijkheid” getoond om de „pijnlijke zaken uit het verleden aan te pakken”. De excuses betekenen volgens Pisas een belangrijke verandering in de relatie tussen Curaçao en Nederland.

Ook ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder – zelf nazaat van een tot slaaf gemaakte – sprak van een historisch moment. Hij zag om zich heen „veel tranen” vloeien op het moment dat de koning excuses aanbood, zegt hij tegen persbureau ANP. Volgens Ceder werken de excuses helend. „Ik denk dat het echt iets heeft losgemaakt.”

‘Grootsheid’

Sylvana Simons van BIJ1 was „vanaf de eerste zin onder de indruk” van de speech van de koning. Dat hij naast de excuses ook om vergiffenis vroeg, heeft haar geraakt. „Ik denk dat het van grootsheid getuigt als je dat durft te doen.” Tegelijkertijd noemt zij het „niet meer dan terecht dat de koning morele verantwoordelijkheid neemt” door te spreken, gezien de rol van de Oranjes, en het profijt dat zij hadden van de slavernij. Recent onderzoek becijferde dat de stadhouders en vanaf 1813 koningen van de Oranje-familie omgerekend naar hedendaagse bedragen ruim een half miljard euro verdienden als gevolg van de slavernij.

Volgens Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie heeft Willem-Alexander „de punten op de i” gezet. „Nu is het aan ons allen, maar met name aan de politiek om door te pakken en ervoor te zorgen dat het niet alleen bij woorden blijft, maar dat het ook omgezet wordt in daden”, aldus de antiracisme-activist. Hij verwacht wel nog „veel oncomfortabele gesprekken” en pijnlijke processen, „maar erna kunnen we elkaar recht in de ogen kijken en zeggen: wij zijn een samenleving die recht doet aan iedereen”.