Portugese politicoloog: ‘De samenleving polariseert nog meer wanneer extreem-rechts in het parlement komt’

Toen eind april vele tienduizenden Portugezen de straat opgingen, was dat niet alleen om te vieren dat het land vijftig jaar geleden een democratie was geworden, na ruim veertig jaar autocratisch bewind. De demonstranten maakten zich ook zorgen. Volgens links staat de democratie onder druk door de explosieve groei van de radicaal-rechtse partij Chega. Tot dan toe had Portugal immuun geleken voor het succes van dergelijke partijen elders in Europa. „Fascismo, nunca mais”, klonk het: nooit meer fascisme.

Chega, geleid door André Ventura, veroverde bij de parlementsverkiezingen in maart 50 van de 230 zetels. Dat zijn er 49 meer dan bij zijn debuut in 2019. Net als andere radicale partijen in Europa is ook Ventura kritisch op het idee van gendergelijkheid en speelt hij in op angsten van kiezers over kwesties als veiligheid, criminaliteit en immigratie.

De groei op radicaal-rechts heeft een deel van de Portugese kiezers wakker geschud, constateert politicoloog Vicente Valentim. De Portugees, verbonden aan de Universiteit van Oxford, bestudeert al jaren welke opvattingen burgers acceptabel vinden in een democratie en hoe dit verandert.

Hoe kon radicaal-rechts zo fors groeien in Portugal?

Vicente Valentim: „Tijdens de verkiezingen zag je dat Chega zijn narratief uitbreidde en de pijlen ook richtte op de corruptiebestrijding, een serieus probleem in het land. De verkiezingen kwamen er na een corruptieschandaal waar de vorige premier António Costa en enkele ministers bij betrokken zouden zijn. Daar speelde Chega op in , op een moment dat Portugal gebukt gaat onder economische problemen, een wankelend zorgsysteem en problemen op de woningmarkt. Ventura zei: er is geen geld om deze problemen op te lossen, maar wel om de eigen zakken te vullen.

In zijn jongste boek, De normalisatie van radicaal-rechts: een theorie van politieke vraag en aanbod, beschrijft Valentim hoe radicaal-rechtse opvattingen zichzelf versterken doordat het taboe erop verdwijnt.

Hoe werkt dat mechanisme in Portugal?

„Voor het mobiliseren van een groep is een bekwame politieke leider van cruciaal belang, een charismatische leider die zegt en voelt wat de mensen denken. In Portugal was die leider er niet echt, totdat André Ventura opdook.”

Valentim verwijst naar de zogenoemde ‘spiraal van stilte’. Deze theorie van de Duitse politicoloog Elisabeth Noelle-Neumann stelt dat mensen hun mening sneller uiten naarmate zij er meer vertrouwen in hebben dat andere mensen deze delen.

„Mensen gaan dan beseffen dat een stem op radicaal-rechts geen verloren stem is. Deze groep, die zich voorheen schaamde voor haar opvattingen, verzamelt zich rond deze ene leider. Dat geeft kiezers weer het gevoel: oké, nu is dit eigenlijk acceptabeler dan ik dacht.”

In april vierden Portugezen vijftig jaar democratie. Velen grepen het moment ook aan om te demonstreren tegen de opkomst van radicaal-rechts.
Foto Joao Daniel Pereira/Sipa USA

De uitkomst van deze verkiezingen heeft het politieke speelveld ook veranderd in een ander opzicht. Hoe?

„Portugal had altijd een vrij stabiel tweepartijenstelsel. Zelfs zonder absolute meerderheid konden de twee grote partijen makkelijk een coalitie vormen met kleinere partijen en een volledige regeringsperiode uitzitten. Dat is compleet veranderd. Dit was de tweede vervroegde verkiezing in korte tijd. In 2019 won Chega één zetel. In 2022 had de partij ineens twaalf zetels en nu zijn het er vijftig. Dat verandert de hele dynamiek.”

De winnaar van de verkiezingen, de centrum-rechtse Luís Montenegro (Sociaal-Democratische Partij), wist een minderheidsregering te vormen met de rechtse Volkspartij.

„Ik denk zelf niet dat hij zijn termijn vol kan maken en dat we op korte termijn wéér naar de stembus moeten.”

De partij van André Ventura scoorde slecht bij de Europese verkiezingen, Chega haalde minder dan tien procent. Hoe kan dat?

„De opkomst bij de Europese verkiezingen in Portugal is altijd aanzienlijk lager dan bij de parlementsverkiezingen en met name rechtse kiezers kwamen daar niet opdagen. Daarbij zijn het de eerste verkiezingen van Chega waarbij een andere kandidaat dan Ventura de lijst leidt. De partij is enorm afhankelijk van hem.”

Sommige democratische waarden worden bedreigd. Die angst zorgt ervoor dat links zich verenigt.

Vicente Valentim
Politicoloog

„Ik denk dat we de volgende parlementsverkiezingen pas echt als een test kunnen zien. Het is wel belangrijk om ons te realiseren dat de partij niet zal verdwijnen. Kijk bijvoorbeeld naar de PVV in Nederland. De partij was jarenlang stabiel, soms lag het percentage stemmen wat hoger of lager, maar ze zijn nooit verdwenen. Nu hebben ze de verkiezingen gewonnen en gaan ze regeren. Hetzelfde verwacht ik met Chega: de partij is een blijvertje en de resultaten van de Europese verkiezingen veranderen die conclusie niet echt.”

In april vierde Portugal vijftig jaar democratie. Vooral linkse Portugezen gingen de straat op om te demonstreren tegen de groei van rechts. Waarom?

„Ik denk dat het te maken heeft met het gevoel dat sommige democratische waarden worden bedreigd. Die angst zorgt ervoor dat links zich verenigt.

„Dit patroon zie je in meer landen. Academisch onderzoek toont aan dat zodra extreem-rechts zijn weg naar het parlement vindt, de samenleving verder polariseert. Extreem-rechts voelt zich meer gelegitimeerd en links denkt harder te moeten vechten. Er is een voortdurende discussie gaande over de manier waarop radicaal-rechts moet worden bestreden. De straat opgaan tijdens de vijftigste viering van de democratie was een antwoord daarop.”

Loopt de democratie gevaar?

„Als we democratie zien als iets minimalistisch wat niet verder gaat dan eerlijke en regelmatige verkiezingen, dan denk ik niet dat radicaal-rechts daarvoor een bedreiging vormt. Als Chega morgen de verkiezingen zou winnen, verandert Portugal niet in een dictatuur. Maar als je kijkt naar de kwaliteit van een democratie en bijbehorende waarden zoals inclusie en gelijkheid, dan denk ik dat extreem-rechts deze wel bedreigt.

„Er zijn studies die erop wijzen dat als deze partijen succesvol worden, mensen zich meer op hun gemak voelen bij xenofobe retoriek. Zodra extreem-rechts deel uitmaakt van een regering, nemen de burgerlijke vrijheden af en neemt de haat door normalisatie van xenofobie toe.”