N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Analyse
Verkiezingscampagne Polen Wordt Polen een vazalstaat van Duitsland? Wel als je de Poolse regeringspartij PiS gelooft in de aanloop naar de parlementsverkiezingen. Ondertussen opent premier Morawiecki gretig Duitse autofabrieken.
De telefoon gaat. De Duitse ambassadeur in Warschau is aan de lijn. Met een zwaar aangezet Duits accent, en op de achtergrond een dreunende Wagner-opera, vraagt de ambassadeur aan Jaroslaw Kaczynski, de leider van de Poolse regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid), de pensioenleeftijd te verhogen. „Zoals het onder premier Tusk was”, voegt de ambassadeur toe. Kaczynski reageert onaangedaan en zegt dat de Polen, helaas voor Duitsland, voortaan zelf hun beleid maken. Dan verbreekt hij de verbinding.
Het is een typerend spotje dat de regeringspartij PiS deelde op sociale media, vlak voor de Poolse parlementsverkiezingen van 15 oktober. De PiS-partij richt een van haar scherpste campagnepijlen op buurland Duitsland. Welwillend geïnterpreteerd is de boodschap van de PiS-partij dat Duitsland zich met zijn eigen zaken moet bemoeien. Minder welwillend geïnterpreteerd is de boodschap van PiS dat Duitsland op het punt staat om Polen over te nemen.
Lees ook: ‘Duitsland heeft een beladen relatie met Polen, er is een gevoel van schaamte’
Al sinds haar eerste regeerperiode, tussen 2005 en 2007, maakt de PiS-partij actief stemming tegen Duitsland. Het is een publiek geheim dat Jaroslaw Kaczynski, oprichter en leider van PiS, persoonlijk een hartgrondige hekel aan Duitsland heeft. Maar volgens Agnieszka Lada-Konefal, hoofd van het Duitse Polen-Instituut, komt de felle retoriek ook voort uit tactische overwegingen: „Een klein deel van de PiS-stemmers, de meest rechts-conservatieve groep, is heel kritisch op Duitsland. Door die naar de mond te praten, hoopt PiS die kiezersgroep tevreden te houden.” En door de geschiedenis heen is het nu eenmaal makkelijk om Duitsland als boeman neer te zetten, zegt Lada-Konefal: „Oorlogsretoriek en Duitsland gaan goed samen.”
Grenscontroles
Dat vindt Kaczynski ook, getuige zijn opmerking, in 2021 ,dat Duitsland van de Europese Unie een „Vierde Reich” wil maken, refererend aan het Derde Rijk van nazi-Duitsland.
Voor de Poolse onvrede over Duitsland is een aantal concrete oorzaken aan te wijzen. Zo overweegt Duitsland de grenscontroles aan de Poolse grens te verscherpen, omdat via Polen veel migranten een weg naar Duitsland vinden. Twee weken geleden zorgde kanselier Olaf Scholz (SPD) voor een diplomatieke rel, toen hij op een partijbijeenkomst zei dat „Polen mensen zomaar doorwuift”. Scholz hintte op het visumschandaal dat de PiS-partij kort voor de verkiezingen in verlegenheid brengt, waarbij Poolse ambtenaren in ruil voor smeergeld duizenden werkvisa zouden hebben uitgedeeld in Afrika en Azië.
Duitse bedrijven zouden de Poolse markt overspoelen en daar alleen zelf van profiteren
Ook eist Polen al jaren nieuwe herstelbetalingen van Duitsland vanwege het geleden leed in de Tweede Wereldoorlog. De PiS-regering eist 1.300 miljard euro, ongeveer het dubbele van het Poolse bbp. Het Duitse verweer luidt dat het hoofdstuk ‘herstelbetalingen’ al in 1953 is afgesloten.
In Polen heerst bovendien nog altijd ontzetting dat Duitsland het Poolse protest tegen de aanleg van Nord Stream 2 grotendeels negeerde. Na de Russische inval in Oekraïne kijkt Warschau daarom met argusogen naar Berlijn, om te zien of de Duitse regering niet opnieuw de zachte aanpak kiest voor Rusland, ten koste van Oekraïne.
Lees ook: Duitsland en Polen ruziën over aanscherping grenscontroles
Genoeg eufemismen
Maar over deze actuele kwesties gaan de PiS-campagnespotjes niet. Polen dreigt, volgens de PiS-retorica, een vazalstaat van Duitsland te worden. Duitse bedrijven zouden de Poolse markt overspoelen en daar alleen zelf van profiteren. Of, zoals de rechtse opiniesite Polityce.pl eind september kopte: „Genoeg eufemismen: in 2023 voert Duitsland een oorlog tegen Polen, een moderne versie van Fall Weiss” – naar de Duitse inval van Polen op 1 september 1939, waarmee de Tweede Wereldoorlog begon.
In de meeste filmpjes speelt Donald Tusk, premier tussen 2007 en 2014 en voorzitter van de Europese Raad van 2014 tot 2019, een belangrijke rol. De uit Gdansk afkomstige leider van oppositiepartij PO (Burgerplatform) wordt dagelijks door politici en regeringsgezinde media Herr Tusk genoemd, die niet in Pools, maar in Duits belang zou handelen. Als hij aan de macht zou komen, dan zullen „Poolse kinderen worden vervolgd omdat ze in het Pools willen bidden”, aldus een van de vele aantijgingen.
Raam naar het Westen
Polen keek jarenlang op tegen Duitsland, zegt Piotr Buras, voormalig Berlijn-correspondent voor de Poolse krant Gazeta Wyborcza en nu het hoofd van de denktank The European Council on Foreign Relations in Warschau. „Onder het bewind van de Sovjet-Unie in Polen was West-Duitsland de vijand. Na de val van de Muur veranderde dat diametraal en werd Duitsland voor ons het raam naar het Westen.” Zonder de hulp van Duitsland zat Polen nu niet bij de Europese Unie en de NAVO, zegt Buras.
Duitsers waren misschien nooit creatief of grappig, maar de zaken werkten wel, zo was de indruk
Bastian Sendhart politicoloog
Sinds PiS aan de macht kwam, in 2015, veranderde die positieve blik. De herinneringspolitiek werd onder PiS heel belangrijk, zegt Buras. „En met een reden: het Poolse slachtofferschap tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt lang niet genoeg erkend in Duitsland. Het is bekend dat Joden massaal werden uitgeroeid, maar niet hoe wreed de Duitse bezetting van Polen was”, zegt Buras. „Maar zoals het narratief nu is, dat Tusk een knecht is van de Duitsers, is krankzinnig. Toch werkt het voor het rechtse electoraat van PiS.”
De jarenlange anti-Duitse retoriek begint effect te sorteren, constateert onderzoeker Lada-Konefal. Niet dat de Polen nu ronduit negatief zijn over Duitsers. Maar volgens een enquête die het Duitse Polen-Instituut regelmatig houdt, is de groep die een neutraal beeld heeft van de westerburen groeiende, ten koste van de groep die een positief beeld heeft van Duitsland.
Geloofwaardigheid ondermijnd
Over de opeenvolgende Duitse regeringen is een meerderheid in Polen ontevreden. Onder meer de vasthoudendheid waarmee Duitsland ondanks sterk protest uit Warschau de gasleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland er doorheen drukte, wekt wrevel. De inbreng van Polen werd door de Duitse regering terzijde geschoven, zegt de Poolse onderzoeker Buras. „Polen waarschuwde al vroeg dat Nord Stream 2 gevaarlijk is voor Polen en voor heel Europa, maar die argumenten werden volledig genegeerd.” Dat heeft de Duitse geloofwaardigheid ondermijnd, zegt Buras. „Waardoor er in Polen een voedingsbodem is ontstaan voor anti-Duitse propaganda.”
Lees ook: In Polen is migratie opnieuw hét verkiezingsthema, al heeft PiS ditmaal iets uit te leggen
Volgens politicoloog Bastian Sendhardt is de zittende regering in Berlijn ook een reden dat de anti-Duitse retoriek in deze campagne extra wordt opgevoerd. „Door de Russische aanval op Oekraïne is het beeld van Duitsland in Polen ontluisterd. Oké, de Duitsers waren misschien nooit creatief of grappig, maar de zaken werkten wel, zo was de indruk. Nu is de Duitse politiek op het gebied van energievoorziening, diplomatie en veiligheid helemaal niet zo degelijk gebleken. En op die punten krijgt de Poolse regering nu een soort inhoudelijke bevestiging van hun toch al zwarte schets van Duitsland.”
Toch ziet Buras dat Polen ondanks alle retoriek niet zonder zijn buurman kan. Het is „soms wat schizofreen”, zegt hij. „Premier Mateusz Morawiecki beledigt Duitsland in zijn speeches op de meest waanzinnige manieren, opent vervolgens met plezier nieuwe fabrieken van Duitse autofabrikanten, om vervolgens weer het angstbeeld op te roepen dat Polen een kolonie is van Duitsland. Twee totaal parallelle boodschappen.”