Poolse premier trekt de haperende Duits-Franse as vlot

„Ware solidariteit met Oekraïne? Minder woorden, meer munitie”, schreef de Poolse premier Donald Tusk op X voorafgaand aan zijn ontmoeting vrijdagmiddag met Emmanuel Macron en Olaf Scholz in Berlijn. Dat advies, of in ieder geval het eerste deel, leken de Franse president en de Duitse bondskanselier zich ter harte te hebben genomen toen ze na een lange lunch met ultrakorte verklaringen iedere mogelijke Frans-Duitse onenigheid over de oorlog in Oekraïne probeerden te relativeren.

De ogenschijnlijke verschillen van inzicht waren niet meer dan „kwaadaardige geruchten”, zei Tusk. De sfeer in Berlijn was volgens hem goed. „We delen dezelfde wil om alles te doen wat nodig is, zo lang als nodig is, om ervoor te zorgen dat Rusland deze oorlog niet kan winnen”, zei Macron nadat hij de kanselier twee keer ostentatief met „beste Olaf” had aangesproken. Ze gingen gedrieën op de foto: Scholz in het midden, de vuisten van Macron en Tusk ongemakkelijk omhooghoudend. Voor vragen van journalisten was geen ruimte.


Lees ook
Voor de nieuwe Macron zijn er geen grenzen aan de steun voor Oekraïne

De Franse president Emmanuel Macron tijdens een bezoek van de president van Litouwen aan het Élysée, dinsdag

De groepssessie relatietherapie was nodig nadat de laatste weken de temperatuur tussen Parijs en Berlijn verder was opgelopen. Dat had in de eerste plaats te maken met de scherpere toon die Macron de laatste weken richting Rusland had aangeslagen – en de Duitse reactie daarop. Tusk, die als oud-voorzitter van de Europese Raad vaker heeft moeten bemiddelen, kon een dempende uitwerking op de twee leiders hebben. De drie spraken elkaar in het zogenoemde ‘Weimar-driehoeksoverleg’, in de jaren negentig begonnen om Polen te helpen bij het te boven komen van de communistische erfenis.

Vredesduiven en haviken

Macron is, zoals Le Monde het samenvatte, „van het kamp van de vredesduiven naar dat van de haviken” opgeschoven. Benadrukte hij in 2022 nog dat Vladimir Poetin „niet vernederd” moest worden, nu noemt hij een Russische „nederlaag […] onontbeerlijk voor de veiligheid en stabiliteit van Europa”. Het sturen van grondtroepen moet daarbij niet worden uitgesloten, zei hij eind februari. De mensen die nu „nooit, nooit” zeggen, waren volgens hem dezelfde die eerder zeiden dat er „nooit” westerse tanks, vliegtuigen of kruisraketten naar Oekraïne zouden gaan. „Ik herinner u eraan dat twee jaar terug veel mensen rond deze tafel voorstelden om slaapzakken en helmen te sturen.” Dat was een rechtstreekse sneer naar Duitsland.

Scholz reageerde, overigens net als de VS en Nederland, meteen afwijzend. „Het is duidelijk: er zullen geen grondtroepen uit Europese landen of van de NAVO komen”, schreef hij op X. Een paar dagen later volgde nog een speciale videoboodschap. „De NAVO is en wordt geen oorlogspartij”, zei hij daarin. Vicekanselier Robert Habeck deed er een schepje bovenop: „Ik ben blij dat Frankrijk erover denkt hoe de steun aan Oekraïne vergroot kan worden. Maar als ik een tip mag geven: stuur meer wapens.” Volgens Duitse cijfers loopt Frankrijk ver achter met leveringen van wapens.

Hoewel de Franse minister van Buitenlandse Zaken benadrukt dat eventuele Europese militairen in Oekraïne geen gevechtshandelingen zouden verrichten, maar bijvoorbeeld ondersteuning kunnen verlenen bij het gebruik van geleverd westers materieel, herhaalde Macron donderdagavond in een televisie-interview dat er wat hem betreft in dit conflict geen grenzen zijn. „We hebben ons in ons vocabulaire te veel beperkingen opgelegd.” De oorlog in Oekraïne is „existentieel voor ons Europa en voor Frankrijk”, zei Macron. „Als Rusland deze oorlog wint, dan is de geloofwaardigheid van Europa tot nul gereduceerd.”

Duitse naïviteit

Het over en weer vliegen afvangen van de twee landen die het motorblok van de EU zouden moeten vormen, riep aan beide kanten van de Rijn vragen op. In Frankrijk vooral over wat door veel strategische denkers gezien wordt als Duitse naïviteit op strategisch gebied. „We komen op een punt waarop het nodig is om niet laf te zijn”, zei Macron.


Lees ook
CDU-parlementslid: ‘Rusland begrijpt de psychologie van Scholz’

Een demonstrant houdt een bord omhoog waarop de Duitse regering wordt opgeroepen om Oekraïne te voorzien van Taurus-kruisraketten, eind februari in Berlijn.

Kanselier Scholz worstelt al twee jaar met het antwoord op de Russische agressie. Oorspronkelijk was zijn regering traag met het leveren van steun en ging er pas na fikse buitenlandse druk toe over om geavanceerde wapensystemen ter beschikking te stellen, zoals de Leopard 2-tank. Sindsdien wordt aan Duitsland getrokken om ook de langeafstandsraket Taurus te leveren. Het wapen reikt met 500 kilometer verder dan Britse of Franse kruisvluchtwapens en is akelig nauwkeurig.

De weigering om de Taurus te leveren én de resolute afwijzing van Macrons nieuwe, hardere aanpak kwamen Scholz de afgelopen dagen zowel in binnen- als buitenland te staan op forse kritiek. Een groot aantal politici en defensie-analisten waarschuwden in een open brief in dagblad Die Welt dat Scholz opereert als ‘Friedenskanzler’ en een gevaarlijke politiek van appeasement volgt. Buitenlandspecialisten van de Duitse christen-democraten én van zijn coalitiepartner de Groenen verweten Scholz in de FAZ „catastrofaal defaitisme”. De buitenlandwoordvoerder van de tweede coalitiepartner, de liberale FDP, stemde deze week in de Bondsdag vóór levering van de Taurus.

Nu er in de relatie met Macron volgens Tusk geen vuiltje meer aan de lucht is, wacht de kanselier Scholz de ingewikkelde taak om ook de onderlinge verhoudingen in zijn eigen coalitie glad te strijken.