Politie stuit op signalen van misstanden bij behandeling van agenten met PTSS

Het Landelijk Team Interne Onderzoeken van de politie is de afgelopen weken gestuit op signalen van ernstige misstanden bij een eigen project dat erop is gericht politieagenten met PTSS (posttraumatische stressstoornis) en burn-outklachten via fysieke activiteiten te laten herstellen.

Tegen een voormalig politiemedewerker van het zogeheten project Blauwe Haven wordt een strafrechtelijk onderzoek geopend. Hij wordt verdacht van plichtsverzuim en ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag en is buiten functie gesteld. Ook het handelen van de agent die al vier jaar projectleider is, wordt door de politie nader onderzocht. Hij is met buitengewoon verlof.

De kwestie is voor de Nationale Politie bijzonder pijnlijk. De twee nu in opspraak geraakte, hooggeplaatste politiemedewerkers in Rotterdam moesten getraumatiseerde collega’s helpen herstellen en reïntegreren. Sommigen van hen zouden nu slachtoffer zijn geworden van ernstig grensoverschrijdend gedrag. De als verdachte aangemerkte politiemedewerker werkte inmiddels bij het politiedienstencentrum.


Lees ook

Burgemeester Aboutaleb antwoordt op kritiek: op naar diverser politiekorps en scherpere selectie van agenten

De vertrekkende burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb.

De andere collega die nader wordt onderzocht, een voormalige marinier die al 25 jaar in dienst is van de politie, is een van de bedenkers van de Blauwe Haven. Het project beoogt kwetsbare agenten „in een veilige en prikkelarme omgeving een luisterend oor en handvatten te bieden om weer te herstellen of te voorkomen dat een politieagent omvalt”. Een van de activiteiten die wordt georganiseerd is sloeproeien op de Maas. Op zijn LinkedIn-profiel wordt dit door de projectleider omschreven als „een teamsport waar techniek, samenwerken en kracht van belang is. De resultaten van de eerste roeiers waren verbluffend goed.”

Een veilige plek

Binnen de politie wordt geschokt gereageerd op het nu lopende onderzoek. „Impactvol”, noemt korpschef Janny Knol het. „Juist de Blauwe Haven had bij uitstek een veilige plek moeten zijn voor agenten met psychische problemen. Dat blijkt allesbehalve het geval te zijn”, aldus een betrokkene bij het onderzoek. Bij het onderzoeksteam van de politie hebben zich meerdere getuigen gemeld. Er zijn ook agenten die bang zijn om hun mond open te doen en te verklaren.

Het onderzoek tegen de twee politiemedewerkers begon in september nadat er bij de politie „signalen binnenkwamen over ongewenst gedrag”. Er wordt ook nog onderzoek verricht naar financiële onregelmatigheden. De twee politiemedewerkers reageren niet op verzoeken om een reactie. De mannen zijn ook de drijvende krachten achter het bedrijf Meet the Marines. Door fysieke trainingen willen zij deelnemers „wendbaar en weerbaar” maken.

Het nieuws over het onderzoek naar deze twee agenten komt in een periode waarin bij de politie Rotterdam verschillende affaires spelen. De twee basisteams die in het centrum van Rotterdam (bijna vijfhonderd agenten) opereren zijn de afgelopen maanden in opspraak gekomen na klachten van agenten over onder meer slecht leiderschap, discriminatie, pesten en buitensporig geweld van politiemensen. De twee teamchefs van basisteam-centrum hebben hun functie neergelegd. De teamchef in Delfshaven is op non-actief gesteld en wordt onderzocht wegens vermoedens van seksueel grensoverschrijdend gedrag.