Politie haalt Nederlandse servers offline die IS en andere terreurorganisaties gebruikten voor wereldwijde propaganda

De politie heeft deze week computerservers in Nederland uit de lucht gehaald die aanhangers van Islamitische Staat en andere terroristische organisaties gebruikten om propaganda te verspreiden. Dat heeft de Europese politiedienst Europol vrijdag bekendgemaakt. Via de servers werden websites, een persbureau en radiostations in de lucht gehouden die in meer dan dertig talen boodschappen de wereld in stuurden.

De servers zijn gevonden tijdens huiszoekingen. Die maakten deel uit van een onderzoek in Europa en de Verenigde Staten naar de ontmanteling van een internationaal netwerk van terroristische propaganda. Ook in Duitsland, IJsland en de VS zijn deze week servers offline gehaald. De Spaanse politie pakte negen personen op die door de propaganda zouden zijn geradicaliseerd.

Het Europol-onderzoek nam een jaar in beslag. Volgens de Europese politiedienst werden de servers ook gebruikt om met crypto te betalen, nieuwe leden te rekruteren en geld op te halen. Europol geeft toe dat de terroristische organisaties ondanks de grootschalige actie nog altijd online actief zijn.