Politicoloog Erik Jones: ‘Wat er nu gebeurt, is groter dan de val van de Muur in 1989’

„Europa is nog nooit zo ingrijpend veranderd als nu. Sinds het begin van de Europese integratie, in de jaren vijftig, hebben we geen moment gehad waarop dingen in Europa sneller en grondiger zijn veranderd.” Voor Erik Jones zijn dit gouden tijden. Hij is politicoloog en directeur van het Robert Schuman Center for Advanced Studies aan het European University Institute in Florence, een van de best aangeschreven instituten voor academisch Europees onderzoek.

Wanneer er zoveel in de wereld verandert en Europa mee moet veranderen, leuk of niet, valt er natuurlijk veel te onderzoeken. Tijdens de financiële crisis en eurocrisis zag je al een stroomversnelling van het aantal besluiten dat de Europese Unie nam. Ook toen moesten de lidstaten alle zeilen bijzetten om de EU overeind te houden. Maar wat we nu meemaken, zegt Jones aan de vooravond van de Europese verkiezingen, is ingrijpender dan alles wat we afgelopen vijftien jaar hebben beleefd.

Oorlog in Oekraïne; Rusland dat EU-landen bedreigt; de ontploffing van het Midden-Oosten; Europa dat klem komt te zitten tussen twee rivaliserende grootmachten, Amerika en China; digitale giganten die onze economie en politiek transformeren. „Al die ontwikkelingen grijpen in elkaar. De hele wereldorde verandert erdoor. Wat er nu gebeurt, is groter dan de val van de Muur in 1989.”

Waarom is dit groter dan 1989?

„Toen werd een bipolaire wereld, met de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie als dé twee machtsblokken, ineens unipolair. De Sovjet-Unie stortte in. Amerika bleef als enige wereldmacht over. Daar kwamen voor ons belangrijke veranderingen uit voort, zoals de Duitse hereniging, de euro, uitbreiding naar het oosten, enzovoort. Maar de richting die Europa opging, veranderde niet fundamenteel. We gingen verder met waar we al mee bezig waren, met meer zelfvertrouwen dan voorheen.”

Want we hadden de Koude Oorlog ‘gewonnen’?

„Ja. Maar nu veranderen we echt van richting. Dat is het verschil met 1989: ook ónze wereld wordt ditmaal echt anders. Rauwe machtspolitiek ondermijnt het multilaterale regelsysteem waar Europa zo lang wel bij heeft gevaren. We worden op allerlei gebieden bedreigd en geïntimideerd. We moeten onszelf verdedigen. Ditmaal is het geen business as usual meer. Sommige mensen zeggen dat Europa zijn bestuur, besluitvorming en financiering moet hervormen als het opnieuw gaat uitbreiden met nieuwe landen als Oekraïne en Moldavië. Dat klopt niet. We moeten sowieso veranderen. En die uitbreiding met nieuwe landen is allang aan de gang.”

Hoezo, ‘allang aan de gang’?

„Op sommige terreinen draait Oekraïne al min of meer mee in de EU. Economisch, bijvoorbeeld, trekken we hen er langzaam bij. Er is veel scepsis over die uitbreiding. Maar wat is het alternatief? Waar moeten al die Oekraïners en Moldaviërs anders heen? Ga naar Wenen. Op straat struikel je daar over de Oekraïners, Moldaviërs en mensen uit westerse Balkanlanden. Ook in dat opzicht is die uitbreiding allang gaande. Europa is hun toekomst. We kunnen het ons niet permitteren om deze uitbreiding fout te doen.”

Europa wordt op allerlei gebieden bedreigd en geïntimideerd

Erik Jones
Directeur

Moeten we Servië binnenhalen, dat Chinese en Russische zakenlui en politici fêteert?

„Ik denk dat het beter is om Servië in de EU te hebben dan erbuiten. Dan hebben we meer greep op wat er gebeurt. Meer leverage.”

Dat was het argument lange tijd ook met Hongarije. Hoeveel greep hebben we op dat land?

„De Belgische minister van Buitenlandse Zaken [Hadja Lahbib] zei deze week dat we Hongarije sancties moeten opleggen als het in Brussel met veto’s blijft smijten. Ze heeft gelijk. We hebben macht over Hongarije, maar gebruiken die niet. Viktor Orbán zal wel gek zijn als hij de EU nu verlaat, want dan heeft hij geen macht meer en geen geld. Hij blijft erin omdat hij ervan profiteert en hij dan mee kan beslissen. En zelfs zijn zin kan doordrijven door steeds met veto’s te dreigen. Het is oké als Hongarije in de EU blijft. Maar dan moeten we eindelijk tegen Orbán zeggen: hou je aan de regels. We moeten hem harder aanpakken. Dat geeft een duidelijk signaal aan anderen: stop dat gedreig met veto’s.”

Voor sancties tegen Hongarije is unanimiteit nodig. Krijg je alle lidstaten mee?

„Ik weet het: het is niet eenvoudig. Zo kan Slowakije gaan dwarsliggen. Maar dat land exporteert momenteel veel wapens naar Oekraïne. Andere EU-landen kunnen dan zeggen: misschien moeten we die wapens dan ergens anders vandaan halen. Is dat wat Slowakije wil? Europa heeft meer macht dan we soms denken. Het debat over die veto’s moeten we voeren. Dat kan zo niet langer.”

We moeten de EU dus uitbreiden én verdiepen?

„Ja, allebei. Zo is het altijd gegaan. De Britten zeiden: dit was niet de club waarvan we destijds lid zijn geworden. Tijden veranderen en daden hebben consequenties. Eerst hadden we de markt. Die had regels nodig, wetten waar iedereen zich aan moet houden. Dus moet je een rechtssysteem optuigen. En door dat systeem kun je nu weer een gevecht voeren over de rechtsstaat. Zo worden technische discussies over de markt politiek.

„Met de euro is hetzelfde gebeurd. Wat ooit begon met een poging om de turbulentie van wisselkoersen te verminderen, is nu ook politiek geworden. Amerika en China gebruiken hun munten als geopolitiek wapen. Ook tegen ons. Gelukkig hebben we de euro om onszelf te beschermen. Die zetten we steeds vaker in. Je kunt wel zeggen, daar heb ik geen zin in – maar we worden bedreigd en we hebben geen keus. Europa worden geopolitiek gespierder, ook in monetair opzicht. Het is fascinerend hoe de discussie over de euro is veranderd in de afgelopen jaren.”


Lees ook
Hoe veilig kun je je voelen in een wereld met veel gewelddadige conflicten en een gevaarlijk veranderend klimaat? NRC vroeg het studenten op vijf continenten.

Niet over de wereldorde, maar over hun eigen wereld maken jongeren zich zorgen

Net als de discussie over de uitbreiding.

„Ja. Uitbreiden is geopolitieke noodzaak geworden. Door uit te breiden maken we dingen beter in Europa. Het maakt ons sterker in een wereld waarin macht voortkomt uit soortelijk gewicht. Hoe groter je bent, hoe machtiger. Brexit was niet goed. We moeten Oekraïne binnenhalen. Beter in de tent dan erbuiten, want dan hebben we er helemaal geen controle op. Ook de populisten hebben dat nu begrepen. Die willen Europa niet meer uit. Veel te guur buiten. Als iemand hen de ogen heeft geopend, is het wel Liz Truss.”

De voormalige Britse premier?

„Ja. In die paar weken dat zij aan de macht was, liet zij zien hoe het niet moet. Hoe je je land irrelevant maakt en bijna de vernieling in draait. In die zin is Truss een van de grondleggers van de moderne EU. Ik weet zeker dat Meloni elke ochtend wakker wordt en denkt: ik moet zorgen dat ik dingen anders aanpak dan Truss. Dat ik niet zo word als zij.”

Kunnen we Meloni vertrouwen? Zullen rechtse populisten Europa niet van binnenuit vernietigen?

„De vraag is of zij zichzelf normaliseren, of dat wij hén aan het normaliseren zijn. Die vraag is wat mij betreft nog open. Maar dat er een normalisering gaande is, is duidelijk.”

Als Truss de ene ‘grondlegger’ van de moderne EU is, is Vladimir Poetin dan de andere?

„Absoluut. In Midden- en Oost-Europa weten ze dat al sinds 2014, toen Rusland de Krim annexeerde en Donbas binnenviel. In West-Europa begint dat pas sinds de Russische invasie in Oekraïne door te dringen. Nu pas gaan nationale defensiebudgetten omhoog. Dat is goed, maar niet goed genoeg. We moeten ons geld veel beter besteden. Als iedereen verschillende wapensystemen blijft kopen, kunnen Europese landen elkaar niet helpen, want deze systemen zijn niet compatibel. Dus de Franse president Emmanuel Macron heeft gelijk als hij zegt dat Europese landen die aankopen beter op elkaar moeten afstemmen en dat het daarom verstandig is als we een sterkere Europese wapenindustrie hebben. Als bron waar we allemaal uit kunnen putten. Europa moet ook deze discussie voeren.”

De Amerikanen zijn daar niet blij mee.

„Eerlijk gezegd denk ik dat dat wel meevalt. De Amerikanen hebben zelf allerlei buy local-regels. Waarom zou Europa die niet hebben? [Adviseur van het Witte Huis] Jake Sullivan, de architect van de Amerikaanse veiligheidspolitiek, weet dat. En Washington zal het alleen maar toejuichen als Europa eindelijk serieus in zijn eigen verdediging investeert. Het kan niet zo zijn dat al het Europese geld voor defensie naar Amerika vloeit.”

Dat zegt Frankrijk, dat pleit voor een sterke Europese defensieindustrie. Maar Duitsland koopt liever Amerikaanse wapens.

„Ik begrijp de Duitsers wel: Macron staat niet sterk op het moment. Hij heeft zelfs het parlement niet meer mee. Maar ook Duitsland zal op den duur toch ontdekken dat Frankrijk een betrouwbaarder partner is dan Amerika.”