Politici, sta ook buitenlandse media te woord

Net als veel anderen in Nederland, volgen wij als buitenlandse correspondenten met grote interesse de Tweede Kamerverkiezingen. Voor het eerst in meer dan een decennium bieden nieuwe partijen en coalities, samen met hun leiders, een kans om het politieke landschap in Nederland aanzienlijk te veranderen.

Deze verkiezingen trekken niet alleen binnen Nederland aandacht, maar ook internationaal. Nederland wordt vaak gezien als een barometer voor politieke trends in Europa. Als buitenlandse correspondenten fungeren wij als de ogen en oren voor ons publiek wereldwijd, en rapporteren wij over de ontwikkelingen in Nederland.

Wij, de Buitenlandse Persvereniging (BPV), vertegenwoordigen deze journalisten. Onze leden omvatten meer dan 50 vertegenwoordigers van toonaangevende mediaorganisaties, waaronder Reuters, Associated Press, Agence France-Presse, EFE, Time, The Economist, El Pais, ZDF en Arte.

We zijn echter verrast en enigszins teleurgesteld over hoe de buitenlandse media, en in het bijzonder de BPV, worden genegeerd in onze verzoeken om toegang tot de leidende politici in de peilingen. Ruim voor de verkiezingen op 22 november hebben we verschillende partijen benaderd voor interviews met hun topkandidaten tijdens door ons georganiseerde evenementen. Helaas hebben we tot nu toe geen positieve reacties ontvangen.

We hebben aan de mediavertegenwoordigers van de partijen uitgelegd dat zo’n bijeenkomst een unieke kans biedt voor hun kandidaten om vragen van de internationale pers te beantwoorden. Dit voorkomt een overvloed aan individuele interviewverzoeken door buitenlandse correspondenten. De reacties van de partijen varieerden van vage beloftes tot uitspraken dat de kandidaten te druk waren, met de nadruk op Nederlandse kiezers. Veel buitenlandse journalisten hebben geprobeerd snelle interviews te regelen tijdens pre-electorale evenementen, maar een diepgaande interactie met de kandidaten bleef uit.


Lees ook
In campagnetijd doet Nederland de gordijnen dicht

Marineschip Zr.Ms. Holland vertrok vrijdag naar de Middellandse Zee om humanitaire hulp te bieden bij de situatie in Gaza. Over de oorlogen in Gaza en Oekraïne gaat het amper in de campagnes.

In een land dat bekend staat om zijn persvrijheid en open democratie, vinden we de houding van de Nederlandse politieke partijen, vooral degenen die hoog scoren in de peilingen, teleurstellend. Nederland speelt als de vijfde economie van Europa een belangrijke rol op het continent. De wereld kijkt mee naar hoe de toekomstige leiders Nederland zullen besturen.

De BPV zal blijven proberen om ontmoetingen te organiseren met de belangrijkste kandidaten. We hopen dat de partijen, na de verkiezingen, meer open zullen staan voor interactie met de internationale media. Het gebrek aan toegang zou het beeld kunnen schaden dat Nederland een land is met een open en vrije pers.

We kijken uit naar de ontwikkelingen tijdens en na de verkiezingen en hopen dat we onze internationale lezers een volledig en nauwkeurig beeld kunnen bieden.

Namens het bestuur van de Buitenlandse Persvereniging (BPV) Britta Behrendt voorzitter