Polen wil politiek conflict met Oekraïne oplossen

De nieuwe Poolse regering van premier Donald Tusk heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky beloofd alles te doen om Oekraïne te helpen in de oorlog tegen Rusland.

Tusk reisde maandag voor zijn eerste buitenlandse bezoek als nieuwe premier naar Kyiv. Hij wil samen met de Oekraïense regering zo snel mogelijk de spanningen tussen beide buurlanden wegnemen.

Sinds de grootscheepse Russische invasie in februari 2022 behoort Polen tot de trouwste bondgenoten van Oekraïne, maar de relatie tussen Kyiv en Warschau kwam het afgelopen jaar onder druk te staan door Poolse blokkades aan de grens. Tot onvrede van Kyiv konden onder meer Oekraïense landbouwproducten het land niet meer uit, wat uiterst schadelijk was voor de economie. Poolse boeren en vrachtwagenchauffeurs vinden dat hun Oekraïense collega’s een oneerlijk voordeel krijgen binnen de Europese Unie. Tusk en Zelensky hebben afgesproken dat ze door middel van diplomatieke gesprekken het conflict zullen oplossen. Tusk bereikte eerder deze maand een akkoord met de boeren om te stoppen met hun blokkades.


Lees ook
Chaotische eerste maand voor Tusk

Onder leiding van oud-premier Jaroslaw Kaczynski gingen op Nieuwsjaarsdag <strong>duizenden mensen in Warschau </strong>protesteren tegen de hervorming van de publieke omroep.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/polen-wil-politiek-conflict-met-oekraac2afne-oplossen.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Tusk, oud-voorzitter van de Europese Raad, zegde Zelensky maandag ook toe dat Polen Oekraïne zal helpen met het kopen van zwaardere wapens. De nieuwe Poolse regering onderzoekt hoe zij meer munitie en militair materieel kan produceren, als onderdeel van een nieuw steunpakket aan Oekraïne. „Oekraïne draagt de veiligheid van het hele Europese continent, en betaalt een hoge prijs in bloed voor de waarden die fundamenteel zijn voor de vrije wereld”, zei Tusk. „De veiligheid van Polen staat in deze strijd ook op het spel.”</p>
<h2 class=Westerse steun

Leiders van verschillende westerse bondgenoten van Oekraïne hebben de afgelopen weken een bezoek gebracht aan Kyiv om het land ervan te verzekeren dat het ook op de langere termijn kan blijven rekenen op financiële en militaire steun in de oorlog tegen Rusland. Onder anderen de Britse premier Rishi Sunak en de nieuwe Franse minister van Buitenlandse Zaken, Stéphane Séjourné, kwamen dit jaar al naar de Oekraïense hoofdstad.

Eind vorig jaar slaagden de landen van de EU er niet in het eens te worden over nieuwe miljardensteun aan Oekraïne. Dat lag vooral aan de houding van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Ook in de Verenigde Staten wordt een nieuw militair steunpakket ter waarde van zo’n 60 miljard dollar opgehouden. Daar zijn het de Republikeinen die de plannen van president Joe Biden vooralsnog dwarsbomen.

Oekraïne heeft al verschillende keren aangegeven dat het kampt met aanzienlijke munitietekorten.


Lees ook
Van spoorwegsabotage tot drone-aanvallen op oliedepots: de Oekraïne-oorlog dringt diep in Rusland door

Brandweer in actie bij een gasterminal van LNG-exporteur Novatek in Oest-Loega, bij de grens met Estland, 21 januari. De explosie werd waarschijnlijk veroorzaakt door Oekraïense aanvalsdrones.