Polen staat op een tweesprong: kiest het land een president die de hervormingen van premier Tusk wél ondersteunt?

Een voormalige Poolse onderminister kreeg politiek asiel in Hongarije, ondanks een Europees arrestatiebevel vanwege het verdelen van tientallen miljoenen euro’s aan bevriende organisaties. Sindsdien verschijnt hij in filmpjes over vermeende ‘wrede verhoren’ van de Poolse politie.

Een katholieke priester werd opgepakt en zat wekenlang in de cel vanwege dezelfde affaire. Hijzelf beweerde – zonder enig bewijs – te zijn gemarteld in de gevangenis waar hem eten en drinken zou zijn geweigerd.

En een Poolse rechter, die eerder loyaliteit eiste van andere rechters om de nationaal-conservatieve PiS-regering te steunen, dook opeens op in Wit-Rusland en maakt nu video’s op sociale media over het „bloeiende” Wit-Rusland.

Deze drie affaires waar de Poolse nationaal-conservatieve PiS-partij mee te maken heeft zijn slechts de opvallendste in de tientallen rechtszaken die zijn aangezwengeld door de pro-democratische coalitie van Donald Tusk die eind 2023 aan de macht kwam in Polen. In al deze zaken zijn politici, ambtenaren of loyalisten die werkten onder of met de vorige regeringen van de nationaal-conservatieve PiS-partij betrokken.

Hervormingen

Polen maakt zich klaar voor de presidentsverkiezingen, waarbij het land kan kiezen tussen de situatie zoals die nu is met een president die alle rechtsstaathervormingen tegenhoudt, of een president die zijn handtekening zal zetten onder de hervormingen. Deze zondag is de eerste ronde van de presidentsverkiezingen en een test voor Donald Tusk of zijn inspanningen voor het herstel van de onafhankelijke rechtsstaat worden gewaardeerd. Naar verwachting zal er op 1 juni een tweede ronde plaatsvinden die zal gaan tussen de rechtsstaathervormende kandidaat Rafal Trzaskowski van de partij van Tusk en de kandidaat van PiS, Karol Nawrocki.

PiS-kandidaat Karol Nawrocki ontmoet kiezers in Wegrow.

Foto Przemyslaw Piatkowski/EPA

De coalitie van Tusk probeert de ondermijning van de onafhankelijke rechtsstaat onder de PiS-regeringen (2015-2023) terug te draaien. Onder die partij veranderden publieke media in propagandakanalen, werden rechters politiek benoemd in ruil voor partijloyaliteit en was het Openbaar Ministerie een verlengstuk van de regering. Door het vetorecht van de huidige president Andrzej Duda, een PiS-loyalist, lukt het de regering-Tusk niet om met wetgeving de onafhankelijke rechtsstaat te herstellen.

Maar wat tot nu toe wel lukt, is tientallen rechtszaken aanspannen waarbij PiS op de een of andere manier betrokken was. Daarbij gaat het niet alleen om corruptie met overheidsgeld, maar ook om het delen van staatsgeheimen in campagnetijd, het frauduleus verlenen van werkvisa aan migranten en het gebruik van privé-mailadressen voor overheidscontracten.

‘Politieke heksenjacht’

Het PiS-kamp spreekt van een „politieke heksenjacht”, noemt de mensen die vervolgd worden „politieke martelaars” en beweert dat de Polen onder het autocratische communisme beter af waren dan onder de regering van Donald Tusk. Daarin worden zij gesteund door conservatieve Republikeinen uit de Verenigde Staten en onlangs door de pro-Russische Roemeense presidentskandidaat George Simion, die deze week op een partij-evenement van PiS in Polen verscheen.

Het PiS-kamp spreekt van een „politieke heksenjacht” op „politieke martelaars”

„Er wordt veel geroepen over wraak en een politieke heksenjacht”, zegt rechtsgeleerde Jakub Jaraczewski van de Berlijnse ngo Democracry Reporting International. Maar volgens hem is daar geen sprake van. „Alle onderzoeken en vervolgingen gaan over kwesties die heel verontrustend zijn en die moeten worden onderzocht. De meeste zaken gaan over misbruik van staatsmiddelen tijdens het PiS-bewind.”

De meest in het oog springende zaak is die van het Justitiefonds, waarbij de onderminister en een priester betrokken waren. Dit potje aan overheidsmiljoenen was bedoeld voor slachtoffers van misdaden, maar werd volgens het Poolse openbaar ministerie gebruikt om katholieke organisaties en PiS-loyalisten te betalen in ruil voor steun. „Daarbij kregen lokale politici en overheden cadeaus in ruil voor stemmen en publiciteit”, zegt Jaraczewski. „Het had niks te maken met de slachtoffers van misdrijven.”

Financieel en politiek gewin

Bovendien is er volgens Jaraczewski geen sprake van „pogingen om iemand te vervolgen voor normale politieke activiteiten of het lidmaatschap van PiS”. Wel verschillen veel zaken, zoals die van de naar Wit-Rusland gevluchte rechter, die waarschijnlijk spioneerde voor de Russen. „Sommige zaken gaan over financieel gewin, andere over politiek gewin of persoonlijke doelen die iemand wilde bereiken”, zegt Jaraczewski. „Maar de gemene deler is dat het Openbaar Ministerie onder PiS geen onderzoek deed naar deze mensen. En zaken zelfs liet vallen.”

Op de PiS-kiezer lijken de corruptiezaken weinig indruk te maken. PiS kan rekenen op zo’n 30 procent van het electoraat – wat er ook gebeurt – blijkt uit de laatste drie verkiezingen in de afgelopen twee jaar. Ook de kiezers van de centrum-liberale Burgercoalitie (KO) van Tusk kunnen rekenen op een derde van het electoraat.

Supporters in de rij voor de extreem-rechtse presidentskandidaat Slawomir Mentzen in Kielce, 24 april.

Foto Sergei Gapon / AFP

Maar de rechtszaken kunnen mensen wel mobiliseren om te gaan stemmen, denkt rechtsstaatsdeskundige Krzystof Izdebski van de Batorystichting. „Het is een gouden kans voor de regeringscoalitie van Tusk om te laten zien dat PiS bestaat uit een stelletje dieven”, zegt Izdebski. „Het was een verkiezingsbelofte van Tusk om ze voor het gerecht te brengen. En die belofte maakt hij waar.”

Als Trzaskowski, de kandidaat van Tusk, uiteindelijk de verkiezingen wint, verwacht Jaraczewski nog veel meer rechtszaken, omdat hij de weg kan vrijmaken voor de hervormingswetgeving. „Veel meer mensen zullen worden ontslagen uit hun functie, worden onderzocht en vervolgd”, zegt Jaraczewski. Rechtbanken, het Hooggerechtshof en het Constitutioneel Tribunaal zitten vol met door PiS benoemde rechters die loyaal zijn aan de partij. Jaraczewski: „Meer mensen zullen vluchten of zullen willen samenwerken met de openbaar aanklager”.

Wint Trzaskowski niet, dan verwacht Izdebski, „de ineenstorting van de regering van Tusk en waarschijnlijk vervroegde verkiezingen”.


Lees ook

Ontvoerd, maar niemand wil hem terug

Een still uit een propagandafilm van TV Republika: een Poolse commerciële tv-zender die een spreekbuis is van de nationaal-conservatieve PiS-partij.