Pogacar wint een-op-een gevecht met Vingegaard, die wel de gele trui pakt

Tour de France Tadej Pogacar won de zesde etappe nadat hij in de slotklim uit het wiel van Jonas Vingegaard was weggereden. In de vorige Pyreneeënrit had Vingegaard juist tijd gepakt op Pogacar.
Jonas Vingegaard fietst aan kop op de berg Le Cambasque, voordat Tadej Pogacar uit zijn wiel demarreert.
Jonas Vingegaard fietst aan kop op de berg Le Cambasque, voordat Tadej Pogacar uit zijn wiel demarreert. Foro Stephane Mahe/Reuters

De Sloveense wielrenner Tadej Pogacar heeft de zesde etappe van de Tour de France gewonnen en daarmee een tik uitgedeeld aan zijn Deense concurrent Jonas Vingegaard. Na een tweestrijd tussen beide wielrenners op de slotklim Le Cambasque finishte Pogacar met 24 seconden voorsprong. Vingegaard leidt wel het algemeen klassement met een voorsprong van 25 seconden op Pogacar.

De twee favorieten voor de eindzege fietsten samen naar boven op Le Cambasque, tot Pogacar op een kleine 3 kilometer van de top versnelde. Dat Pogacar kon demarreren was verrassend, omdat hij woensdag juist tijd had moeten inleveren op Vingegaard. Jumbo-Visma, de ploeg van Vingegaard, had het tempo donderdag de hele etappe hoog gehouden, in de hoop dat hun kopman het gat op Pogacar verder zou kunnen vergroten.

‘Perfecte achterstand’

Ondanks de inspanningen van zijn ploeg, onder andere op de Col du Tourmalet, wist Pogacar Vingegaard uiteindelijk in een een-op-een gevecht te kloppen. De Tour de France blijft door het resultaat in de zesde etappe spannend – Pogacar noemde zijn achterstand van 25 seconden in het algemeen klassement „perfect”. Het peloton laat de Pyreneeën nu achter zich en trekt vrijdag in een vlakke zevende etappe naar Bordeaux.

Pogacar noemde zijn tiende etappewinst in de Tour de France „een opluchting” na zijn mindere dag woensdag. „Ik was op de Tourmalet bang dat het zoals gisteren zou lopen en dan hadden we onze tassen kunnen pakken en naar huis kunnen gaan”, zei de Sloveense Tourwinnaar van 2020 en 2021 na afloop. Hij verwacht een „grote strijd tot de laatste etappe” met Vingegaard om de gele trui.

Lees ook dit verslag van de vijfde etappe: Jonas Vingegaard slaat toe op ‘superdag’ in de Pyreneeën