Plak je beroemde naam op een potje en je hebt een beautymerk

Dit jaar lanceerden Beyoncé, Serena Williams en Rita Ora een eigen beautymerk. God mag weten waarom ze dachten dat de wereld daarop zat te wachten, want ze zijn de afgelopen jaren al voorgegaan door collega-celebrities als Kim Kardashian, Brad Pitt, Jennifer Lopez, Pharrell Williams, Ariana Grande, Marina Abramovic, Victoria Beckham, Lady Gaga, Harry Styles, Scarlett Johansson, John Legend, Drew Barrymore, Gwen Stefani, Jennifer Aniston en Millie Bobby Brown. Onder anderen.

Kylie Jenner was een pionier toen ze in 2015, op haar achttiende, Kylie Cosmetics begon. Steeds als ze een nieuwe ‘Lip Kit’ uitbracht, een setje van een lippotlood en een vloeibare lippenstift die je lippen er vol en mat uit laten zien, was die binnen een paar seconden uitverkocht. In 2017 volgde Fenty Beauty van Rihanna. Haar eerste collectie bevatte veertig verschillende tinten foundation – revolutionair in een industrie die donkere huidtinten decennialang verwaarloosd had.

Sindsdien hebben maar weinig sterren echt iets nieuws toegevoegd. Behalve een hoop afval. Volgens recyclingorganisatie TerraCycle produceert de industrie wereldwijd 120 miljard verpakkingen per jaar, waarvan 91 procent nooit wordt gerecycled.

Slechts twee recente celebritymerken krijgen goede recensies van critici en consumenten: Rare Beauty van Selena Gomez (2020) en Rhode van Hailey Bieber (2022) – allebei vooral populair in de VS. Rare Beauty heeft ballen op de doppen bevestigd voor extra grip, speciaal voor mensen met artritis (zoals Gomez zelf) – al is het merk bij een veel breder publiek geliefd. De producten van Bieber, die je huid laten glimmen als een geglazuurde donut, veroorzaakten na haar debuut in 2022 meteen een grote beautytrend.

Het helpt niet dat Jennifer Lopez in interviews heeft verteld dat ze haar jeugdige huid aan doodsimpele olijfolie te danken heeft

Andere merken raken binnen een paar jaar in de vergetelheid. JLo Beauty van Jennifer Lopez, bijvoorbeeld. Lopez was er in 2002 vroeg bij met een eigen parfumlijn, die in de loop der jaren meer dan 2 miljard euro heeft opgebracht, maar met haar beautylijn was ze relatief laat (2021). Ze verkoopt generieke producten (een moisturizer, een oogcrème, een face wash) in fantasieloze goudkleurige potjes en tubes. Wat ook niet meehelpt is dat Lopez in interviews heeft verteld dat ze haar jeugdige huid aan doodsimpele olijfolie te danken heeft. Op Reddit ging een foto rond waarop haar producten in Sephora – waar ze exclusief te koop waren – letterlijk stonden te verstoffen. Afgelopen maart kondigde de beautyketen aan te stoppen met de lijn.

Nog minder geloofwaardig waren de huidverzorgingsproducten van Jared Leto: Twentynine Palms. Vlak na de lancering in 2022 zei hij tegen Vogue dat hij „nooit interesse in beautyproducten heeft gehad”. Een jaar later trok hij zich terug uit het merk.

Zo wordt wel erg duidelijk dat het veel sterren vooral om het geld te doen is. Het is dan ook verleidelijk om het te proberen: plak je naam op een paar potjes en promoot ze bij de miljoenen volgers die je toch al had. Mascara’s en lippenstiften zijn nu eenmaal toegankelijke producten – nog toegankelijker dan de parfums die celebrities al veel langer verkopen – met winstmarges van gemiddeld tussen de 55 en 80 procent.

Beyoncé probeert in elk geval over te komen als authentieke beauty-expert. „I grew up sweeping hair in my mother’s salon”, is het eerste dat te lezen valt op de site van haar haarlijn Cécred. Brad Pitt zegt zijn genderneutrale anti-aginglijn Beau Domaine – met druiven als hoofdingrediënt – te zijn begonnen omdat hij geïnspireerd raakte door zijn wijngaard in de Provence. In interviews raakt hij niet uitgepraat over de twee gepatenteerde actieve stoffen GSM10 and ProGR3 in zijn producten. Voor een potje crème van 50 milliliter vraagt hij 220 euro.