PINK de Thierry liet in haar werk zien dat het ideaalbeeld maar saai is

Recensie Beeldende kunst

Expositie Kunstenaar PINK de Thierry zette al ver voor realityprogramma’s op tv haar gezinsleven in de openbaarheid. Ze leverde kritiek op het ideale gezin.

Het tv-programma Big Brother bewees het vanaf de eerste afleveringen in 1999: de mens is een sociaal wezen. NRC merkte indertijd op dat er doorlopend werd geknuffeld en getroost, en er was iemand die de hele tijd voor de groep kookte. Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder en zijn er spelelementen toegevoegd, opdat het allemaal niet al te gezellig wordt.

Ideaalbeeld en gezelligheid zijn immers saai voor de kijker. Het programma wordt tegenwoordig beschouwd als een aardverschuiving op televisiegebied. Wat Big Brother en aanverwante programma’s bood, gebeurde in het werk van kunstenaar PINK de Thierry al eerder. En ook: het was halverwege de jaren negentig alweer passé.

Op de Grote Markt in Haarlem bouwde ze een tweedimensionaal huis, waar ze twee maanden het ideale gezinsleven speelde

PINK de Thierry (pseudoniem van Helena Scheerder, 1943-2023) werd in de jaren tachtig bekend met haar performances waarbij de wereld mocht meekijken met haar huiselijk bestaan. Hoe dat toen ging is nu te zien in de overzichtsexpositie, PINK de Thierry – leven in kunst, in het Frans Hals Museum (locatie Hal). Je ziet hoe ze met haar man en dochter leeft terwijl ze in de tuin zitten, koken of op bezoek gaan bij een Belgische ambassadeur en diens vrouw waar ze over niets boeiends praten.

De dunne grens tussen privé en openbaar wordt inmiddels op tv en sociale media constant overschreden, maar daar ontbreekt vaak de humor. PINK koppelde ze wel (en werd daarom vast minder succesvol dan Big Brother). Door privé en publiek samen te brengen, leverde ze met haar werk commentaar op het idee van het ideale gezin en de steeds groter wordende rol die commercie daarin speelde. Hoe overheersend reclames zijn in het vormgeven van het ideale gezinnetje – vrouw thuis, man aan het werk, baby in eetstoel – bespot ze voortreffelijk.

Beeld Rijksmuseum Bastiaan Ingen Housz

Holland Festival

De video van haar performance tijdens het Holland Festival in 1982 is bijvoorbeeld geestig in de saaiheid van het ideaalbeeld dat ze toont. Even voordat het festival begon had PINK adreswijzigingen rondgestuurd om haar verhuizing aan te kondigen. Onder de naam Familie De Koning ging ze dertig dagen wonen in een nagebouwd appartement in theater de Meervaart, de meubels waren gesponsord door de Bijenkorf (de prijskaartjes bleven er daarom aan hangen). Festivalbezoekers konden zo zien hoe zij samen met haar man en kind leefde. Haar man Donald ging elke dag naar zijn werk en was op tijd thuis voor het eten, zij bleef in het appartement om voor baby Sara te zorgen. Bezoekers van het festival mochten tussen 16.00 uur en 17.00 uur op bezoek komen en deden dan een uurtje mee in de performance.

Vergelijkbaar en even aanstekelijk is het tweedimensionale huis dat ze bouwde op de Grote Markt in Haarlem, waar ze in de zomer van 1984 twee maanden ging zitten om daarna het geheel te herhalen in Middelburg en Bergen. Het huis van hardboard was zo gebouwd dat je dacht dat het echt was, ondertussen verbleef PINK met man en kind op het kunstgras voor het huis om het ideale gezinsleven te spelen. Overdag kon iedereen ze bekijken, ’s nachts sliepen ze in een container achter het platte huis.

Elke keer de spot drijven met wat echt is en ideaal, is kortom een rode draad in haar vroegere werk, waarbij ze zichzelf, haar man en kind als acteurs opvoerde. Het ideaal was net als het huis zo plat als een dubbeltje.

Het ideaal is saai, dat bleek uit alles (in haar ideale leven gebeurt niets, net zoals bij de gesprekken met de Belgische ambassadeur en diens vrouw in Tea Time waar ze met elkaar spraken over suikerklontjes en sigaren).

Beeld Rijksmuseum Bastiaan Ingen Housz

Het paradijs is van Lego

Het paradijs was volgens PINK ook saai. Ze bouwde er eentje van Lego om dat te ervaren. Haar Lego-paradijs bestond uit een grote gele deur, bloemetjes, appels, een konijn en een boompje. Het gezin ging twee maanden lang elke dag om 12:00 uur een uurtje lang in het dodelijk saaie paradijs zitten om bijvoorbeeld een appeltje te eten.

Het paradijs is in PINK de Thierry – leven in kunst nagebouwd en van andere werken zijn er video’s en foto’s van de perfomances. Allemaal ideale versies van het gezin dat door PINK L’Art du Bonheur – de kunst van het geluk – werd genoemd.

Dat kon natuurlijk niet zo blijven – op een gegeven moment was ze klaar met in het openbaar leven, net als de kijker trouwens, die het op de expositie op basis van grotendeels foto’s ook wel gelooft na een tijdje. Vanaf 1995 ging ze over op teksten, collages en tekeningen. Ze ontwikkelde een eigen taal voor de brieven die ze schreef, waarmee ze ver af komt te staan van het publiek. De taal was onbegrijpelijk, het handschrift onleesbaar.

De expositie toont het ene uiterste na het andere: de humor is weg, het werk raakt naar binnen gekeerd en is helaas niet altijd even boeiend. Haar zelfportret uit 2006 toont een vrouwfiguur die als een zwarte zwerm tekst neer lijkt te vallen. Het was de ‘les’ die er vanaf het begin al in zat: elk ‘ideaalbeeld’ eindigt in tragiek.

Repro Beeld Rijksmuseum Bastiaan Ingen Housz