Pijnstillers en laxeermiddelen blijven voorlopig op beperkt aantal plekken verkrijgbaar

Geneesmiddelen Volgens de Geneesmiddelenwet moet een apotheker of (assistent-)drogist fysiek aanwezig zijn op plekken waar medicijnen verkocht worden. Demissionair minister Ernst Kuipers wilde dat veranderen.
De Raad van State concludeerde in 2020 dat er een apotheker of drogist fysiek aanwezig moet zijn bij de verkoop van medicijnen als pijnstillers.
De Raad van State concludeerde in 2020 dat er een apotheker of drogist fysiek aanwezig moet zijn bij de verkoop van medicijnen als pijnstillers. Foto Koen van Weel/ANP

Zelfzorgmedicijnen zoals pijnstillers en laxeermiddelen blijven voorlopig op een beperkt aantal plekken verkrijgbaar. Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, D66) wilde met een aanpassing in de wettekst van de Geneesmiddelenwet regelen dat medicijnen ook verkocht mogen worden zonder fysiek aanwezige apotheker of drogist. De Eerste Kamer is daar dinsdag echter voor gaan liggen.

De Geneesmiddelenwet uit 2007 verplicht aanwezigheid van een apotheker of (assistent-)drogist op plekken waar zogeheten ‘uad’-medicijnen (uitsluitend apotheek en drogist) verkocht worden om een toelichting te kunnen geven. Het gaat om circa drieduizend medicijnen waaronder ook melatonine en neussprays. Volgens minister Kuipers heeft het sinds de invoering van de wet nooit uitgemaakt of de apotheker of drogist hierbij fysiek of digitaal aanwezig is. Maar de Raad van State concludeerde in 2020 dat een apotheker of drogist fysiek aanwezig moet zijn. Kuipers wilde de wettekst ‘corrigeren’, maar het merendeel van de senaat ziet dat als een wezenlijke aanpassing van de Geneesmiddelenwet. De senaat wil een apart wetsvoorstel.

Over het voorstel van Kuipers ontsond vorige week veel discussie. Tegenstanders vreesden dat mensen op grotere schaal verkeerd medicijnen zouden gebruiken. Volgens hen zou de wijziging beteken dat tankstations, supermarkten en bouwmarkten ook medicijnen mogen gaan verkopen. Kuipers is bang dat veelgebruikte medicijnen in regio’s waar minder drogisten en apothekers zijn zonder aanpassing aan de wet lastig te verkrijgen zullen zijn.

Wat de ontwikkelingen in de Eerste Kamer betekenen voor de online verkoop van zelfzorgmedicijnen is nog onduidelijk. „Dat hangt onder meer af van hoe de justitie dit gaat handhaven”, zei een woordvoerder van VWS.

Lees ook: Haal je je maagzuurremmer straks bij de bouwmarkt? De Eerste Kamer is kritisch over een voorstel van minister Kuipers