Pijnlijke desillusie voor een Javaanse scholier in ‘Yuni’

Recensie Film

Arthouse In ‘Yuni’ staat een montere Indonesische zestienjarige onder druk. Drie keer een huwelijksaanzoek afslaan is voor altijd alleen blijven, wil het bijgeloof.

Houdt de veerkracht van Yuni (Arawinda Kirana) stand?
Houdt de veerkracht van Yuni (Arawinda Kirana) stand?

Een maagdelijkheidstest, een verbod op het maken van muziek op school. Als de Indonesische speelfilm Yuni begint, is de situatie niet zo rooskleurig voor Yuni en haar klasgenoten. De zestienjarige krijgt al huwelijksaanzoeken; het bijgeloof wil dat je altijd alleen zult blijven als je er drie afslaat. En het idee van een flinke bruidsschat is aanlokkelijk voor de ouders van deze tieners. Zulke pressie maakt het voor pubers lastig om van het leven te genieten. Waarbij Yuni ook nog het probleem heeft dat haar ouders in Jakarta werken en zij bij haar traditionele oma woont.

Ondanks deze en andere kwesties – tienerzwangerschap, echtscheiding – is Yuni geen al te sombere film. Vooral omdat regisseur Kamila Andini aanvankelijk de veerkracht toont van Yuni en haar vriendinnen. Ze ginnegappen over jongens, zijn bezig met sociale media en praten over vrouwelijke orgasmes. Yuni gaat het ’s avonds meteen proberen: we zien haar hand in haar broek verdwijnen.

Yuni wordt fantastisch gespeeld door nieuwkomer Arawinda Kirana. Als kijker hoop je dat ze het redt in deze vrouwonvriendelijke omgeving: het salafisme krijgt langzaam meer grond onder de voeten in Indonesië. Houdt de veerkracht van deze tieners stand? Als de druk toeneemt om een huwelijksaanzoek te accepteren, terwijl Yuni eigenlijk naar de universiteit wil, maakt jeugdige onschuld plaats voor desillusie. Pijnlijk om te zien.

Omdat ze een beetje verliefd is op haar literatuurdocent, ziet Yuni niet dat de bedeesde Yoga haar heel erg leuk vindt. De jonge acteur die Yoga speelt, benadrukt zijn onhandige verlegenheid nogal, maar de scène waarin hij Yuni volgt en zij dat wel spannend vindt, behoort tot de hoogtepunten van de film. Vooral omdat deze sequentie grotendeels visueel is. De rest van Yuni bevat dialogen die alles net iets te keurig en expliciet benoemen.

https://www.youtube.com/watch?v=VKbE0zXukkQ