Pijlstormvogels komen terug naar de ‘Scillies’ maar het blijft opletten of de ratten wegblijven

‘Pfggggg, pffgg, pffgg.” Veilig vanuit zijn holletje, verstopt in een duin, geeft een vogel antwoord op het geluid dat John Peacock op zijn telefoon afspeelt. „Hij zegt zoiets als: Ga weg, val me niet lastig! Ik heb hier al een nest.” Peacock, vrijwilligerscoördinator voor een project om zeevogels te beschermen, vindt het geweldig om te horen. „Magisch. We doen er zoveel voor en dan krijg je dit terug.”

Er woont een noordse pijlstormvogel in het hol, een vogelsoort die twaalf jaar geleden bijna was uitgestorven op de Scilly-eilanden. Terwijl dit maar één van de twee plekken in Engeland is waar de vogel aan land komt om een nest te bouwen. Nu zijn er weer honderden nesten te vinden op St. Agnes, een van de bewoonde eilanden van de kleine archipel voorbij het zuidwestelijke puntje van Cornwall.

Natuurorganisaties op de ‘Scillies’ doen veel om de zeevogels te beschermen en hun aantallen te vergroten. Eén van hun projecten heeft de noordse pijlstormvogel gered. Eind 2013 zijn alle ratten uitgeroeid op St. Agnes en Gugh, een onbewoond buureilandje waar je bij laag water vanaf St. Agnes heen kunt wandelen. De ratten aten de eieren uit de nesten van de pijlstormvogels en de stormvogeltjes. Beide soorten leggen maar eens per jaar één ei, dus hun populatie had zwaar onder de ratten te lijden.



Rattensporen

Verspreid over de eilanden plaatsten vrijwilligers ongeveer om de vijftig meter dozen met rattengif, vertelt Peacock. Voor de ratten was er geen ontsnappen aan. „Binnen zeven dagen was er geen rat meer te bekennen.” Ze kregen hulp van een projectmanager uit Nieuw-Zeeland, waar ze veel met invasieve diersoorten te maken hebben.

Alleen is het opletten of de ratten echt wegblijven. Ze kunnen flinke stukken zwemmen en meereizen met boten. „Een paar jaar geleden zag een van de vuilnismannen een rat van zijn boot op de wal springen. Hij sloeg hem dood met het eerste stuk staal dat hij kon vinden. Een oude golfclub”, vertelt Louise Simmonds. Ze woont op St. Agnes en is één van de vrijwilligers die elke paar weken het eiland controleren op rattensporen. „En eerder dit jaar was er groot alarm omdat er keutels waren gevonden in kippenvoer. We gingen meteen voluit, met tientallen nieuwe vallen en extra inspecties.”


Lees ook

Op Terschelling hopen ze ‘misschien tegen beter weten in’ de rattenplaag te verhelpen met behulp van jagers

Rattenjager Albert Hofstra aan het werk op Terschelling.

Simmonds wandelt door de duinen op Gugh, door ‘haar’ controlegebied. Het zeldzame strandkruid dat hier groeit staat in bloei, met overal roze bloemetjes. Om de paar honderd meter opent Simmonds een plastic doos in het gras waar met hoofdletters op staat: „GIF, NIET AANRAKEN.” Echt gif zit er niet in, alleen wat bergjes slakkenpoep en een klein blokje kaarsenwas vermengd met chocolade. Het is bedoeld als aas en ze kijkt of er sporen van rattenpootjes of geknaag aan zitten. Maar alle blokjes zijn schoon en glad.

De populaties stormvogels en noordse pijlstormvogels mogen dankzij het uitroeien van één van hun natuurlijke vijanden zijn gegroeid, het totaal aantal zeevogels neemt hard af op de Scillies. Uit een vogeltelling in 2023 bleek dat het aantal met bijna 20 procent was gedaald ten opzichte van de vorige meting in 2015. Vergeleken met dertig jaar geleden was de populatie zelfs met bijna de helft afgenomen. De aantallen kuifaalscholvers, drieteenmeeuwen en zilvermeeuwen daalden met tientallen procenten. Sommige zeevogels staan nu op de rode lijst van meest bedreigde diersoorten in Engeland.

Een Noordse pijlstormvogel (Puffinus puffinus), voor de kust van de Scilly-eilanden.
Foto Getty Images

Reuzenhaaien

Aan die daling ligt een complex rijtje oorzaken ten grondslag, vertelt John Peacock, van toerisme en visserij tot klimaatverandering. „Toerisme ligt het gevoeligst, omdat zeker 80 procent van onze inkomsten daar vandaan komt.” Om de vogels te beschermen zijn een paar van de onbewoonde Scilly-eilanden verboden terrein voor bezoekers, maar niet alle boten houden zich daaraan tijdens de drukke zomermaanden. Ook de honden die met toeristen meekomen, kunnen de vogels verstoren.

Sommige inwoners vonden dat ratten net zo veel recht hadden hier te zijn als de vogels

Louise Simmonds
vrijwilliger

De groep vrijwilligers die het eiland controleren op rattensporen.
Foto Jaclyn Pearson

De stijgende temperatuur van het zeewater rond de Scillies heeft ook negatieve gevolgen voor zeevogels. De palingachtige zandspiering is voor hen een belangrijke voedselbron, en die verhuist door het warmere water weg van de ondiepe gronden bij de Scillies, waar de vogels ze makkelijk kunnen vangen. „We hadden hier altijd drieteenmeeuwen, maar die zijn verdwenen”, zegt Peacock. Hij is geboren op St. Agnes en ziet de klimaatverandering onder zijn neus gebeuren. „Als kind gingen we met een roeibootje de zee op en dan zagen we reuzenhaaien met hun bek open zwemmen om plankton te vangen. Die heb ik al zeker vijf jaar niet meer gezien.” Tegen dit soort veranderingen kunnen de inwoners van de Scillies maar weinig doen.

Ondergrondse riolering

De natuurbeschermingsclubs die betrokken waren bij het uitroeien van de ratten op St. Agnes willen dat ook op de andere eilanden proberen. Ze hopen in 2027 te beginnen. Maar het zal moeilijker worden dan op St. Agnes. Onder meer omdat de andere bewoonde eilanden groter zijn en alle inwoners moeten meewerken. Ook in woonhuizen is soms rattengif nodig, wat risico’s voor huisdieren oplevert. Inwoners moeten speciale vuilniscontainers gebruiken waar ratten niet bij kunnen, en er zijn vrijwilligers nodig om in de gaten te houden of ze niet terugkomen.

Op St. Agnes heeft het ook flinke moeite gekost om iedereen te overtuigen, herinnert Louise Simmonds zich. „Sommige inwoners vonden dat ratten net zo veel recht hadden hier te zijn als de vogels. En onze ratten hadden het goed, ze zagen er gezond en glanzend uit.” Maar het lukte om hen ook andere nadelen van ratten te laten inzien. „Huurders van vakantiehuisjes waren ook niet blij als er ineens een rat in hun keuken stond.” Alleen op het grootste eiland, St. Mary’s, is het uitroeien waarschijnlijk niet te doen, zegt John Peacock: „Daar hebben ze ondergrondse riolering en hoeven de ratten nooit het daglicht te zien.”


Lees ook

Een zomer vol rattenophef, ‘de mens zelf is de grootste aanstichter

Barry Schouten van HMS pakt een dode rat, gevangen in een rattenval aan de Waldorpstraat in Den Haag.

St. Agnes, een van de bewoonde eilanden van de kleine archipel voorbij het zuidwestelijke puntje van Cornwall.
Foto Getty Images