Pieter Omtzigt, oprichter, leider en boegbeeld van regeringspartij Nieuw Sociaal Contract (NSC), verlaat per direct de politiek. De toekomst van zijn partij, en van de coalitie waar zijn partij deel van uitmaakt, is plotseling nog onzekerder dan die al was. In een filmpje dat hij vrijdagavond op sociale media plaatste, zei Omtzigt dat het hem in Den Haag niet lukt te herstellen van zijn burn-out. „Daarom kies ik er voor het eerst voor mijn gezin voorop te stellen, en voor mijn gezondheid te kiezen.”
De Tweede Kamerfractie van Omtzigt hoorde vrijdagavond rond 18.00 uur digitaal over het vertrek van hun partijleider, anderhalf uur voordat hij het filmpje plaatste.
Naast Geert Wilders en Mark Rutte is Omtzigt als een van de invloedrijkste Nederlandse politici van de afgelopen twee decennia. Zijn persoonlijke, autonome en tegendraadse stijl brachten hem grote populariteit bij kiezers, en leidde mede tot het onthullen van het toeslagenschandaal en, indirect, tot de val van het derde kabinet-Rutte in 2021. Maar juist die tegendraadsheid en persoonlijke betrokkenheid brachten hem ook op verschillende momenten in de problemen.
Pieter Omtzigt (1974) werd in 2003 Kamerlid namens het CDA. Omtzigt, opgeleid als econometrist, voerde de eerste zeven jaar met name het woord over belastingen en pensioenen. Het grote publiek leerde hem pas kennen toen hij in 2010 via een persoonlijke campagne toch op de conceptlijst van de Tweede Kamerverkiezingen belandde. De partijtop vond hem lastig en wilde van hem af.
Met voorkeurstemmen keerde hij zelfs terug in de Kamer. Het CDA was in verval geraakt en ging een gedoogcoalitie aan met de PVV. Omtzigt, die tegen die samenwerking was, nam in de fractie vaak een minderheidsstandpunt in. Hij stemde op het partijcongres wel vóór de samenwerking.
Scherpe manier van debatteren
Als Kamerlid maakte het Omtzigt in de jaren hierop niet veel uit of hij nu deel uitmaakte van de coalitie of de oppositie. Hij vestigde een reputatie als vasthoudend Kamerlid, met een scherpe manier van debatteren, de neiging altijd door te willen vragen en een voortdurende stroom verzoeken om nog meer informatie.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131058124-3a700d.jpg|https://images.nrc.nl/sT4g6IbMpG0jpln7bYabk9QTyKw=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131058124-3a700d.jpg|https://images.nrc.nl/G__vLomltywJ7ZbdRRJfo_QAF8U=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131058124-3a700d.jpg)
Toen in 2013 het tweede kabinet-Rutte in de problemen kwam door onthullingen over fraude door Bulgaren met toeslagen, was Omtzigt daar de belangrijkste aanjager van. Hij eiste een harde aanpak van potentiële fraudeurs. Zes jaar later was het juist Omtzigt, samen met SP’er Renske Leijten, die het gezicht werd van een tegenbeweging. RTL en Trouw onthulden systematische misstanden bij de Belastingdienst: burgers werden etnisch geprofileerd en al bij de geringste vergissing keihard gestraft. Tienduizenden burgers waren gedupeerd door de harde aanpak van de overheid. Omtzigt bleef deze kwestie agenderen. Het kabinet-Rutte III (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) viel erover in 2021.
Al in die periode waren de twee gezichten van Omtzigt goed zichtbaar. Als het hardwerkende Kamerlid dat kabinetten naar de rand van de afgrond durfde te drijven werd hij populairder onder kiezers. Maar intern was de prijs hoog. Politiek, want in het CDA zagen ze hem als een grillige factor, maar ook persoonlijk. Hij stond bekend om zijn hevige uitbarstingen van emotie en woede. Omtzigt stelde zich in 2021 kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA, maar verloor die verkiezing nipt van Hugo de Jonge. In de CDA-top waren ze hierover opgelucht.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131058094-f1e9d9.jpg|https://images.nrc.nl/2wCb8-gKm5QWWBbuCPGKWzTlhrU=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131058094-f1e9d9.jpg|https://images.nrc.nl/hJXeLrYFhTH90R1fkYhlfQ7WSxo=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131058094-f1e9d9.jpg)
Foto Sem van der Wal/ANP
In die context speelde de kwestie rondom de ‘functie elders’, een van de grootste politieke affaires rondom premier Mark Rutte. Verkenner Kajsa Ollongren werd gefotografeerd terwijl zij een notitie droeg, waarop te lezen was: ‘Positie Omtzigt: functie elders’. In de verkenning was kennelijk over Omtzigt als probleem gesproken.
Demissionair premier Rutte overleefde een Kamerdebat over die kwestie ternauwernood, maar het was een affaire die de politiek blijvend veranderde. Veel kiezers keerden zich af van de ‘oude’, toedekkende politiek van Rutte, terwijl Omtzigt voor velen juist het gezicht werd van een ‘nieuwe’, integere manier van politiek bedrijven. Omtzigt stapte kort hierop uit het CDA. Hij ging als eenmansfractie werken aan een nieuwe politieke beweging, die hij in 2023, na lang aarzelen, oprichtte.
Gemeenschapszin
NSC draaide vanaf het begin vooral om de ideeën en de persoon van Omtzigt. Nieuw Sociaal Contract was genoemd naar een gelijknamig boek dat hij in 2021 schreef. De partij stond voor Omtzigts ideeën: gemeenschapszin, familiewaarden, een overheid die zich richt op kerntaken als energie, voedsel en wonen. De partij werd in peilingen de grootste, maar daalde ook weer snel, mede omdat Omtzigt lang twijfelde of hij premier wilde worden. Toch behaalde de nieuwe partij twintig Kamerzetels en ging ze, wederom ondanks grote twijfels bij Omtzigt, regeren in een kabinet met de PVV.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131058367-f85681.jpg|https://images.nrc.nl/JdSsacYxk05kHux1ncfm3_xFLqM=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131058367-f85681.jpg|https://images.nrc.nl/Fy53iCmIzdQe3eC6er7NcV3UGvw=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131058367-f85681.jpg)
Foto Dieuwertje Bravenboer
De Kamerleden en bewindslieden van NSC dankten hun zetel of kabinetspost aan Omtzigt. Iedereen wist dat vanaf het begin, en dat maakte kritiek op de leider moeilijk. Het eerste jaar van NSC doorstond Omtzigt zonder grote kritiek van zowel leden als partijgenoten in de Tweede Kamer. In september vorig jaar veranderde dat. In NRC spraken partijgenoten voor het eerst, zonder met naam genoemd te willen worden, de wens uit dat de partij wat minder om Omtzigt zou draaien. Het was net na de gesprekken over de miljoenennota, waarin Omtzigt tekeer was gegaan tegen de fractievoorzitters van coalitiepartijen PVV, VVD en BBB.
Kranten hadden beschreven hoe Omtzigt tot diep in de nacht eisen had gesteld aan de begroting van het kabinet. En ook hoe hij dat had gedaan: schreeuwend en huilend. Wat tot dan toe summier in media was beschreven, maar vooral een publiek geheim in Den Haag was geweest, werd ineens uitgebreid besproken, becommentarieerd en bevestigd door politici van coalitiepartijen.
In de fractie ontstonden in die tijd zorgen over de grote beloften die NSC had gedaan in de verkiezingstijd, die niet nagekomen werden na de formatie. NSC wilde een nieuwe bestuurscultuur, een extraparlementair kabinet, met meer controle vanuit de Kamer op het kabinet, minder afstemming dan in voorgaande kabinetten was gebeurd.
‘Ontpieteren’
In de eerste maanden van de coalitie zagen NSC’ers het tegenovergestelde gebeuren. Kamerleden en bewindspersonen beschreven controledrift van Omtzigt. Hij wilde zich bemoeien met wat er in het kabinet gebeurde. Hij zat, zeker in het begin van het in juli 2024 jaar beëdigde kabinet-Schoof, dicht op de huid van NSC-ministers en staatssecretarissen. Tegen NRC begonnen NSC’ers over het ‘ontpieteren’ van de partij: er zou meer ruimte moeten komen voor wat ándere Kamerleden dan Pieter Omtzigt wilden en vonden.
De avond dat het stuk gepubliceerd werd, was Pieter Omtzigt te gast bij een praatprogramma op televisie. Geconfronteerd met de kritiek van zijn partijgenoten, zei Omtzigt voor de camera’s dat hij het zou zien zitten als hij meer uit handen zou kunnen geven. Na de uitzending was hij boos, emotioneel. Een paar dagen later meldde hij dat hij een tijdje thuis zou blijven, hij zou „een stap terug doen” voor zijn gezondheid. Hij liet zijn jonge partij achter op een cruciaal moment: vlak voor Prinsjesdag, de eerste algemene politieke beschouwingen waar NSC aan zou deelnemen, in Den Haag gezien als een van de belangrijkste Kamerdebatten van het jaar.
Tweeëneenhalf maand later keerde Omtzigt terug, met de belofte het rustiger aan te doen. Het fractievoorzitterschap deelde hij met Nicolien van Vroonhoven, zij deed de wekelijkse coalitiegesprekken op de werkkamer van Geert Wilders, en vooral aan het begin ook de mediaoptredens.
In de kring om hem heen is de afgelopen weken te horen dat de situatie onwerkbaar is, dat Omtzigt een keuze zou moeten maken
Maar meteen na terugkomst werd er door NSC’ers weer geklaagd. Omtzigt zou dossiers naar zich toe willen trekken, te veel hooi op zijn vork willen nemen en onvoorspelbaar zijn. Tot in de partijtop werd dat niet ontkend. En in de coalitie werd er óók geklaagd: want al die tijd, ook toen Omtzigt thuis was, kregen zij de indruk dat ze indirect toch met hem moesten onderhandelen over kleine en grote zaken, omdat Van Vroonhoven niets mocht beslissen zonder overleg met Omtzigt. De houdgreep waarin hij de partij volgens sommige partijgenoten hield, was onhoudbaar, vonden zij.
Maar of iemand dat ooit ook tegen Omtzigt heeft gezegd?
Niemand die het lijkt te durven. In plaats daarvan worden NSC’ers er zeker sinds begin dit jaar steeds uitgesprokener over tegen journalisten. In de kring om hem heen is de afgelopen weken te horen dat de situatie onwerkbaar is, dat Omtzigt een keuze zou moeten maken.
Vrije val in peilingen
In peilingen is NSC al maanden in een vrije val geraakt, het is niet gelukt die trend te keren. Van de huidige twintig zetels zouden er nu nog zo’n twee overblijven. De partij die nog geen anderhalf jaar geleden werd gezien als grote belofte die de Haagse politiek zou doen opschudden, zou nu kunnen verdwijnen. Omtzigt zou daar niet mee bezig zijn. Maar Kamerleden en bewindspersonen die hun banen hebben opgezegd om te kunnen strijden voor de principes en beloftes van NSC, zouden met lege handen komen te staan, en die zijn er wel degelijk mee bezig.
In de video die Omtzigt vrijdagavond op sociale media plaatste, zegt hij dat „echt herstel” van zijn burn-out „gewoon niet lukt in de hectiek van de huidige Haagse politiek”. Dat Omtzigt ook na de onderbreking van het Kamerwerk vorig jaar niet hersteld was, was vooral zichtbaar als de camera’s uitstonden. Meer dan eens ontstak hij in een woedende of emotionele bui bij journalisten, ook bij NRC.
Het was Van Vroonhoven die later moest bellen om de plooien glad te strijken. Nog voor de oprichting van NSC was zij een belangrijke steunpilaar voor Pieter Omtzigt. Nu hij de landelijke politiek verlaat, neemt zij het fractievoorzitterschap van hem over. Ze heeft de afgelopen maanden al goed kunnen oefenen. Maar in de coalitie zien ze NSC als een instabiele partij, die de anderen vaak verrast. Dat beeld is deze Goede Vrijdag alleen maar bevestigd.
Lees ook
Lees ook dit interview met Nicolien van Vroonhoven uit december 2024
