N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Pier Eringa treedt af als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax. Dat maakt de club woensdag bekend in een verklaring. Eringa, die sinds afgelopen maart in functie was, draagt de komende dagen zijn werkzaamheden over en treedt aanstaande maandag helemaal uit dienst. Naar eigen zeggen is hij „niet doof voor de kritiek en niet blind voor de situatie waar Ajax zich nu in bevindt”. Eerder deze week gaf de 62-jarige Eringa tegenover het Financieele Dagblad aan niet aan opstappen te denken. Daar kwam hij woensdag op terug door te stellen: „Juist als het niet goed gaat je er moet staan als toezichthouder”.
Het ontslag komt een dag nadat supporters van de harde kern van Ajax opriepen om rond 13.00 uur naar het stadion te trekken, een uur voor de aftrap van de inhaalwedstrijd tegen Feyenoord. Bij die wedstrijd mag geen publiek aanwezig zijn, vanwege het herhaaldelijk gooien van vuurwerk door leden van de F-side tijdens het duel tegen Feyenoord afgelopen zondag. Die wedstrijd werd bij een 0-3 stand gestaakt vanwege ongeregeldheden.
Bestuurlijke onrust
Dinsdagavond sprak de F-Side van een „eerste stap”, verwijzend naar het ontslag van directeur voetbalzaken Sven Mislintat zondag. Het collectief stelde te willen doorgaan „in onwillekeurige volgorde” tot de hele top van de club is afgetreden. Naast Pier Eringa werden ook de andere leden van de RvC, Maurits Hendriks, Jan van Halst, Georgette Schlick en Annette Mosman bij naam genoemd in het statement. Ajax verkeerde de afgelopen weken in crisissfeer vanwege slechte sportieve resultaten en bestuurlijke onrust. Het staat op dit moment veertiende in de Eredivisie.
Bij de Johan Cruijff Arena in Amsterdam staan sinds woensdagochtend bussen van de mobiele eenheid (ME) opgesteld. De hoofdingang, waar de ME klaar staat, is afgesloten met hekken met wit zeil. Daarnaast zette ook de politie bussen in die rondom het stadion rijden. Ondanks de oproep van de harde kern, blijft het woensdagmiddag rustig rondom het stadion. Naast de grote politieaanwezigheid worden de plukjes Ajax-fans die aanwezig zijn, uit voorzorg gefouilleerd.
De gemeente Amsterdam had het gebied rondom het stadion vanaf het middaguur als veiligheidsrisicogebied bestempeld. Dat besluit, dat burgemeester Femke Halsema in overleg met het OM en de politie nam, bood de politie de mogelijkheid om iedereen in het gebied preventief te fouilleren en te controleren op het bezit van wapens en vuurwerk.