Pianist Levi Schechtmann (24) vermengt klassiek en hiphop. ‘Muziek die mensen aan het dansen krijgt is altijd goed’

Pianist Levi Schechtmann (24) uit Hamburg gebruikt meerdere namen voor de muziek die hij maakt: hiphop-fusion, hiphop-arrangementen, classic meets hiphop. Maar aan de telefoon noemt hij het gewoon nuchter ‘my hiphop stuff’. Nuchter of niet, onder zijn alias levi.sct bereikt hij intussen een kleine half miljoen volgers op Instagram door bestaande klassieke muziek te arrangeren en live te spelen op zelfgeproduceerde elektronische muziek.

Van huis uit is Schechtmann klassiek opgeleid. Zijn vader is professioneel klarinettist, zijn moeder fluitist. Rond zijn vijfde probeerde hij al liedjes te imiteren op de huispiano, en dat heeft goed uitgepakt. Hij is intussen een begaafd klassiek pianist. Maar van elektronische muziek heeft hij eveneens altijd gehouden. Vanaf zijn twaalfde experimenteerde hij thuis óók met het produceren van elektronische muziek.

„Nu ik erop terug kijk vind ik het grappig, maar ik zag in die tijd helemaal niet dat zowel pianospelen als elektronische muziek produceren allebei muziek maken was. Die twee waren helemaal gescheiden. Tot ik op mijn zestiende naar een bekend hiphopnummer zat te luisteren. Ik ben toen met koptelefoon achter de piano gaan zitten en toen speelde ik wat over de muziek heen. Een etude van Chopin, geloof ik. Dat vond ik leuk. Ik heb het opgenomen en op Instagram gezet. Vanaf toen ben ik gaan zoeken naar de connectie tussen de twee genres.”

Alle beats die hij onder bestaande pianostukken zet, maakt hij dus zelf. „Hiphop-beats bleken het geschiktst. Er wordt vaak gerapt op een heldere, maar niet verder ingevulde structuur. Haal je ook de tekst weg, dan is er veel ruimte om met de piano in te vullen. Bach werkt vaak goed. Componisten uit de klassieke periode gaan ook nog, Mozart, Beethoven; die componeren duidelijke, korte frases volgens enigszins standaard formules die je makkelijk kunt loopen. In de romantische tijd worden melodieën veel langer, vrijer. Dat is lastiger. Al doe ik het wel hoor, Rachmaninoff, Prokofjev.” Hij heeft intussen zo’n dertig tracks met titels als ‘Bring it BACH’, ‘Brahms in the Bronx’ en ‘Liszten up’.

Taal van jonge mensen

Pas sinds een jaar treedt hij er ook daadwerkelijk mee op. Eigenlijk was dat nooit het plan, Schechtmann zag het meer als een leuk social media project. „Tot ik werd gevraagd voor een recital in Hannover, en ik pas een week voor het concert begreep dat ze me helemaal niet wilden voor klassieke muziek. Ze wilden mijn hiphop stuff. Ik was er ontzettend gespannen over, maar het lukte.” En nu kun je hem dus voor twee soorten concerten vragen. Puur klassiek, of een mix. Dan klinken op bepaalde momenten zijn beats uit speakers, en speelt hij daar eigen klassieke arrangementen op. De overgangen van klassiek naar hiphop en terug improviseert hij.

Schechtmann denkt er niet over om te stoppen met klassieke muziek, ook niet nu zijn populariteit met zijn fusionmuziek zo’n vlucht neemt. „Pure klassiek is voor mij nog steeds de beste muziek. Ik noem mezelf ook nog steeds klassiek pianist, ik zal niet stoppen met klassieke recitals. Ik wil er de klassieke muziek ook niet mee vervangen. Ik probeer alleen een nieuw, hedendaags klassiek subgenre te introduceren dat ik óók leuk vind. Dat heeft wel een leuk bijeffect: ik trek ineens een heel ander publiek aan. Het was nooit mijn intentie, maar een deel van dat publiek hoort in mijn recitals voor het eerst ook klassieke muziek. Dat vind ik zo cool dat het nu ook echt als m’n missie voelt.”

Online kritiek

Natuurlijk krijgt hij van puristen kritiek op zijn muziek, vooral online. „Dat komt van mensen die zo van bijvoorbeeld Beethoven houden, dat ze het gevoel hebben dat ze voor hem op moeten komen. Maar dan vergeten ze dat als Beethoven in zijn tijd naar alle kritiek op hem had geluisterd, er nu helemaal geen Beethoven zou zijn. Vaak zijn het zelf helemaal geen musici trouwens, dus ach. Eigenlijk motiveert die kritiek me alleen maar.”

En voor de progressievelingen: wat voegt elektronische muziek volgens Schechtmann toe aan klassieke muziek? „Hiphop is nu de taal van zoveel jonge mensen. Als je dat aan klassieke muziek toevoegt, verstaan ze je. En als ze je verstaan, kun je vertellen dat pure klassieke muziek ook heel cool is en heel interessant kan zijn. Weet je, ik hoor vooral van mijn publiek dat ze willen dansen. Na een concert komen mensen me vertellen dat ze zich op hun stoelen maar nauwelijks konden beheersen. Volgens mij is muziek die mensen aan het dansen krijgt altijd goed.” Mag je dansen op Schechtmanns recitals? „Tuurlijk. Zolang ze maar niet meeklappen, dan gaat het mis.”

Levi Schechtmann speelt klassieke muziek en zijn hiphop stuff op 21 september op het gratis festival Klassiek op het Amstelveld in Amsterdam. Info: klassiekophetamstelveld.nl. Op 22 september geeft hij een masterclass over zijn arrangementen in de Amstelkerk in Amsterdam.