Peter Poel, hoofd productie Julidans: ‘Collega’s lachen me wel eens uit, als ik in het voorbijgaan iets recht hang’

Woensdag 3 juliFamilie

Vanochtend om 9.00 uur in de stromende regen de decors van Euripides Laskaridis uitgeladen bij Frascati. Door controles aan de Duitse grens wegens het EK had de vrachtwagen een etmaal vertraging. Alles moest daar worden uitgeladen en gecontroleerd. Wie kan, springt in zo’n geval bij. Zelfs onze directeur Anita van Dolen vroeg of ze moest komen. Dat is het leuke aan dit team, een groepje met weinig hiërarchie. Een kleine familie in een snelkookpan.

Vanmiddag 13.00 uur komen de adviezen van het Fonds Podiumkunsten – Julidans krijgt de helft minder subsidie. Een ontzettende tegenvaller, maar met alles in stelling voor het festival is het nu eerst: gáán.

Op tijd een vervangster gevonden voor de kleedster die onderuit is gegaan. 22.00 uur: de kop is eraf. Alles is op tijd gelukt, het optreden van het Franse danscollectief (La)Horde was een enorm succes. Terwijl ik naar beneden loop, heb ik snel even gecheckt of de cava is ingeschonken en de borrelhapjes er zijn – die automatische piloot blijft aan. In de foyer en op het terras voel je een echte festivaltinteling. We zijn gestart!

Peter Poel bij de voorbereidingen van Juli Dans.
Foto Roger Cremers

Donderdag 4 juliDoen we iets fout?

Opgestaan met een licht hoofd van de wijn. Belafspraak met mijn vervanger bij de muziektheatervoorstelling De Nederlandsche Cocaïnefabriek van Tafel van Vijf Muziektheater en Museum Huis Doorn. Ik fungeer als vraagbaak. ’s Middags om 14.00 uur doen we de dagelijkse productievergadering op halve bezetting: iedereen is over alle locaties in de stad uitgewaaierd. We zitten nog een beetje in de twilight zone door de subsidieadviezen. Julidans gekort! Doen we dan iets fout? Maar iedereen is razend enthousiast, we lopen de benen uit ons lijf!?

Ik denk dat mijn opleiding tot uitvaartbegeleider mij beter heeft gemaakt in dit werk

Op de productie-app: een danseres heeft haar enkel verstuikt, kan niet dansen. Rebecca Heikamp, productieleidster, gaat mee naar het ziekenhuis. Naar ITA voor overleg: afgelasten of vervangen? Anita van Dolen besluit met het gezelschap dat de danspartner van de geblesseerde danseres een eigen solo kan doen. Tussendoor kinderzitjes op Marktplaats gescoord voor de kinderen in het publiek, de hoesjes laten wassen. Wel zo netjes.

Vrijdag 5 juli Twee kilo kwijt

Vandaag hectisch, met zeven voorstellingen op diverse locaties, groepen die aankomen of alweer vertrekken en alle kleine dingetjes. Fijn om te zorgen dat alles klopt. Collega’s lachen me wel eens uit als ik in het voorbijgaan iets recht hang. Mijn Franse assistente kent nu ook het woord ‘mierenneuker’. Ik denk dat mijn opleiding tot uitvaartbegeleider, ooit bedoeld als plan B, mij beter heeft gemaakt in dit werk. Ook daar geldt: de schoonheid zit in de details.

Tussendoor een vriend bijgepraat die mijn klus bij Acda en De Munnik heeft overgenomen.

Vanmiddag loopt de fotograaf van NRC mee. Het team wist ervan, maar in ITA moet ik telkens zijn aanwezigheid verklaren. Tikje gênant. Wel zes rondjes door het gebouw gemaakt. Geprobeerd of ik lopend een elektrische heffer naar Frascati zou kunnen brengen om de productie van Laskaridis weer in te laden. Nee dus. Dat wordt tillen, want hun vrachtwagen heeft geen laadklep – hadden ze niet gezegd – en hun decors zijn zwaar – hadden ze ook niet gezegd.

Ik denk dat ik al twee kilo kwijt ben. In de zomer moet ik maar een beetje bij-eten. Na een kwartier in de voorstelling mijn stoel afgestaan aan een vriend van een van de spelers. Hij was te laat en zat in de infohal te huilen.

Na afloop sta ik met Rebecca en assistent productie Eva Anguenot props en decorstukken in bubbeltjesplastic te wikkelen. Alles in de truck geduwd en getild met de technici van Frascati. Fijne ploeg. Om 01.00 uur zat het erin. Naar huis gefietst en met de buurman de avond met bier en chips afgesloten.

Peter Poel: „Onderweg naar Frascati bij de Munt een Julidansvlag recht gehangen.”
Foto Roger Cremers

Zaterdag 6 juli Snoeppot

Na zes uurtjes slaap om 09.00 uur alweer wakker. Op weg naar het theater bij Holtkamp even de taarten opgehaald die gezelschappen krijgen bij hun eerste voorstelling in ITA en Bellevue. Zonde van het geld om te laten bezorgen. Iedereen heeft na de drukte van gisteren extra koffie nodig en de snoeppot op het Julidanskantoor, deze dagen een soort duiventil, is geplunderd en weer bijgevuld. Vandaag een relatief rustige dag. Dit duizend-dingen-doekje zit vaker op zijn stoel. (La)Horde, een grote groep, is vertrokken. Ze moesten allemaal op verschillende momenten worden vervoerd. Op Schiphol loopt alles goed. Het lukt om arriverende groepen te combineren, dat scheelt ritjes.

Er is weer een zieke kleedster. Snel schakelen, want we hebben maar drie kleedsters voor alle locaties in de stad. Na de voorstelling in Bellevue om 22.00 kapot richting huis gefietst. Wel nog even tweede helft Nederland-Turkije gekeken.

Zondag 7 juliStille hoofdjes

Vandaag tijdens de productievergadering nagegaan hoe iedereen zich voelt. Ik zit zelf soms te veel in de productionele flow om stil te staan en terug te kijken. Vrij nemen doe ik niet, zo zit ik niet in elkaar. Mijn persoonlijk leven staat twee weken stil.

Ik neem vandaag naast het ITA ook de overige Julidans-locaties over van Rebecca. Om 16.30 uur einde voorstelling in Bellevue, meteen de shutter voor het licht op de fiets meegenomen naar Frascati voor de doorloop van 17.00 uur. Vanavond wereldpremière Arno Schuitemaker in ITA, zin in! Met het gezelschap op het zijtoneel geproost op het zijtoneel na een mooie voorstelling. Gek: ik zag alleen stille hoofdjes in de zaal, maar het applaus was fantastisch. Hoe lekker zou het zijn als mensen zouden opstaan en meedoen?

Peter Poel: „Gek: ik zag alleen stille hoofdjes in de zaal, maar het applaus was fantastisch.”
Foto Roger Cremers

Maandag 8 juliVlaggenliefde

Vanochtend de was weer eens gedaan. Tijd voor boodschappen. Mailtjes weggewerkt. Het is een overzichtelijke dag met alleen voorstellingen in de zalen van ITA en Frascati. Tot zover geen grote rampen; geen stakingen of een vulkaanuitbarsting als die op IJsland in 2010, die het vliegverkeer lam legde. Omdat we vandaag alle busjes en chauffeurs nodig hebben voor vervoer van mensen en spullen, laad ik mijn eigen auto ook in.

De Julidansvlaggen hangen nog in de stad! Terwijl de vergunning is verlopen. Mijn vlaggenliefde wekt de spotlust. Een kennis zei: „Ik ben nou nooit ergens naartoe gegaan omdat er vlaggen hangen.” En bedankt!

Om 16.00 uur bericht dat drie dansers uit Noord-Afrika in Parijs hun aansluitende vlucht hebben gemist. Hun koffers komen wel, maar er is niemand om ze af te halen. Nu maar hopen dat ze snel een trein kunnen pakken.

Onderweg naar Frascati bij de Munt een Julidansvlag recht gehangen.

Peter Poel in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Foto Roger Cremers

Dinsdag 9 juliGrappen

Bouwdagen in Bellevue, ITA en Meervaart, in Frascati moeten spullen worden weggehaald. Ik heb tijd om de productiebegroting bij te werken. Er zijn extra kosten, onder andere voor de kleedsters. Alles is duurder, we moeten het met 15 procent minder spullen doen. Daarom sleuren we apparatuur van de ene naar de andere locatie. Elke euro wordt optimaal besteed. Als ik zelf weer eens met details bezig ben, grappen collega’s: ‘Is dat Peter Poel, head of productions?’ Ik zou wat vaker kunnen delegeren. Volgend festival misschien.