Peter Heijkoop (CDA) wordt nieuwe burgemeester Leiden

Peter Heijkoop (41), de huidige voorzitter van het CDA in Zuid-Holland, is voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Leiden. Dat heeft de Leidse gemeenteraad dinsdagavond besloten. Heijkoop is momenteel locoburgemeester en wethouder in de gemeente Dordrecht en was daarvoor raadslid in dezelfde gemeente. Hij is ook VNG-bestuurder  met de portefeuille sociale zaken, schulden en inburgering.

„Ik sta hier met verlegenheid, in een van de mooiste raadszalen van het land”, zei Heijkoop donderdagavond in de raadsvergadering. „Het is voor mij een enorm grote eer dat ik hier nu mag staan. Ik mag hier staan als nieuwe voorgedragen burgemeester van een wonderschone stad.”

De keuze voor Heijkoop is opvallend: hij is geen klinkende naam in het politieke landschap, heeft als geboren Dordrechtenaar geen duidelijke binding met de stad Leiden, is niet lid van de grootste partijen in de stad (GroenLinks en D66) en de raad gaf de nadrukkelijke voorkeur aan een vrouw als burgemeester. Van de 26 sollicitanten waren er 11 vrouw en 15 man.

De landelijke CDA-partijleider Henri Bontenbal heeft Heijkoop via X gefeliciteerd met zijn nieuwe functie.

Heijkoop vervangt de plaatsvervangend burgemeester Peter van der Velden, die vorig jaar september aantrad, maar treedt vooral in de voetsporen van voormalig burgemeester Henri Lenferink, die zijn ambt twintig jaar lang bekleedde. Een tijd lang was Lenferink de langstzittende burgemeester van Nederland. Volgens Leidenaren die Omroep West sprak voor een profiel over Lenferink gaf hij de stabiliteit weer terug aan de stad.