De Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa is op 89-jarige leeftijd „in vrede” overleden in zijn woonplaats Lima. Dat heeft zijn familie zondag bekendgemaakt. Vargas Llosa wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers en denkers van Latijns-Amerika en won in 2010 de Nobelprijs voor de Literatuur.
Hij schreef vaak maatschappelijk betrokken romans over macht en geweld, waarvan De Stad en de honden uit 1963 en Het groene huis uit 1965 de bekendste waren. Daarnaast was hij ook actief als journalist en literair criticus en schreef hij ook toneelstukken en essays.
Politieke carrière
Hij werd eind jaren tachtig van de vorige eeuw ook politiek actief en deed als kandidaat voor het Democratisch Front in 1990 mee aan de presidentsverkiezingen in Peru, maar verloor toen van Alberto Fujimori. Over die politieke machtsstrijd schreef hij het boek De vis in het water.
Naast de Nobelprijs ontving Vargas Llosa in 1994 al de Cervantesprijs, de belangrijkste literaire prijs in de Spaanstalige wereld.
„Zijn overlijden zal zijn familieleden, vrienden en lezers wereldwijd veel verdriet doen”, staat in een direct na zijn overlijden gepubliceerde brief die mede is ondertekend door zijn kleinkinderen. „Maar we hopen dat zij, net als wij, troost kunnen vinden in het feit dat hij een lang, avontuurlijk en vruchtbaar leven heeft gehad en een oeuvre achterlaat dat hem zal overleven”.
De Amerikaanse acteur Michael Madsen is op 67-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend vanwege zijn rollen in films als Kill Bill en Reservoir Dogs van regisseur Quentin Tarantino.
De Hollywoodster werd donderdagochtend levenloos aangetroffen in zijn huis in het Californische Malibu. Hij is vermoedelijk overleden aan een hartstilstand, zegt zijn manager tegen CBS News. De lokale autoriteiten gaan uit van een natuurlijke dood, melden internationale persbureaus. Madsen was getrouwd en had zes kinderen.
In de veertig jaar dat hij in Hollywood actief was, figureerde hij in honderden films en televisieseries, beginnend in 1983 met WarGames. Daarna speelde hij kleinere rollen, onder andere in The Natural. Bekender is de misdaadfilm Thelma & Louise van regisseur Ridley Scott, uit de jaren negentig.
Iconisch werd de scene uit Reservoir Dogs (1992), waarin hij als Mr. Blonde dansend op Stuck in the Middle with You van Stealers Wheel het oor afsneed van een ontvoerde politieagent. Hij werd vervolgens vaker gevraagd door regisseur Tarantino, onder meer voor The Hateful Eight en Once Upon a Time in Hollywood. Drie films waar hij aan meewerkte zijn nog niet in première gegaan.
Zijn manager noemt Madsen „een van de meest iconische acteurs van Hollywood”.
NSC eist van demissionair minister van Asiel David van Weel (VVD) dat hij aan de Tweede Kamer donderdagavond nog een harde toezegging doet dat mensen die illegalen helpen niet strafbaar worden. Komt die helderheid er niet, dan kan NSC niet voor de ‘asielnoodmaatregelenwet’ stemmen en sneuvelt die wet in de Tweede Kamer. Dat zei NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven donderdag na urenlang overleg binnen haar fractie.
In de Kamer hangt donderdag al de hele dag een crisissfeer omdat NSC niet kan leven met een aangenomen amendement van de PVV. Dat stelt niet alleen illegaliteit strafbaar, maar ook mensen die hulp bieden aan illegalen, bijvoorbeeld door middel van vrijwilligerswerk. NSC en ook de SGP, die in principe voor de asielwet is, wilden donderdag duidelijkheid hierover van het demissionaire kabinet. Minister Van Weel schreef de Kamer eerder op de dag al een briefje waarin hij moest toegeven dat mensen die illegalen helpen strafbaar kunnen zijn. De minister kan het Openbaar Ministerie naar eigen zeggen alleen vragen deze groepen niet met prioriteit te handhaven.
Voor NSC is dat volstrekt onvoldoende, liet Van Vroonhoven blijken. Ze sprak van een ,,flutbrief” van Van Weel en eist nu dat de minister voor de stemmingen, die voor vanavond laat gepland staan, met een nieuwe brief komt waarin ,,zwart op wit” moet staan dat mensen die illegalen helpen niet zullen worden aangepakt of vervolgd. De NSC-fractieleider benadrukt dat haar partij nog steeds ,,ongelofelijk graag wil dat de wet erdoorheen gaat”, maar ze vindt dat minister Van Weel haar fractie meer ,,comfort” moet geven dan nu het geval is.
Van Vroonhoven zei ook, net als SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer eerder, dat de twee fracties enkele ,,opties” hebben verkend om de strekking van de wet alsnog aan te passen. Het is onduidelijk aan welke opties de partijen denken, want het bewuste PVV-amendement is al aangenomen en dus onderdeel van de wet. Mogelijk kunnen de fracties toch nog een nieuw amendement indienen voordat er over het wetsvoorstel is gestemd. Een andere route is een belofte dat de Eerste Kamer de wet terugstuurt naar het kabinet en een novelle maakt, maar dan zal ook de Tweede Kamer die aanpassingen opnieuw moeten goedkeuren.
De vraag is, welk compromis er ook uitrolt, of een afzwakking van de strafbaarstelling van illegaliteit acceptabel is voor PVV-leider Geert Wilders. Als de PVV alsnog tegenstemt, is de meerderheid ook weg. Hij schreef donderdagavond op X dat de situatie rond de asielwetten ,,om gek van te worden” is. ,,Tegenwerken, frustreren, vertragen, NSC, CDA en zelfs SGP met vragen, eisen, spoedadviezen van de RvS. Dit is precies waarom het kabinet is gevallen. Amateurs.”
Lees ook
Kabinet bevestigt dat strafbaarstelling illegaliteit óók hulpverleners raakt, NSC twijfelt nog over steunen asielwet
De Belgische gitarist Dany Lademacher is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt het management van zanger Bart Peeters, die jarenlang met Lademacher samenwerkte, aan de Vlaamse omroep VRT.
Lademacher werd eind jaren 70 bekend als lid van Wild Romance, de band van Herman Brood waar hij jarenlang in speelde. Hij schreef ook zelf mee aan tientallen nummers van Brood, zoals Saturday Night en Never Be Clever. Daarnaast was hij betrokken bij de speelfilm Wild Romance, over het leven van Brood.
Enkele jaren na het uiteenvallen van de band schaarde hij zich bij The Radios, de Belgische band die wereldfaam vergaarde met hitsingles als She goes nana en Teardrops. De popgroep met Bart Peeters en de broers Mosuse toerde in de jaren negentig door de hele wereld en verkocht honderdduizenden platen.
De laatste jaren kampte Lademacher volgens de VRT met hartproblemen.