Pergamonmuseum Berlijn zeker vier jaar dicht na restauratie-debacle

Reportage

Verbouwing museum Het Pergamonmuseum, één van de bekendste musea van Berlijn, is al sinds 2013 een bouwput. In oktober sluit het museum voor tenminste vier jaar vanwege de slechte staat waarin het door de restauratie verkeert.

De werkzaamheden op de binnenplaats van het Pergamonmuseum in Berlijn, waardoor het museum vanaf oktober vier jaar gesloten zal zijn.
De werkzaamheden op de binnenplaats van het Pergamonmuseum in Berlijn, waardoor het museum vanaf oktober vier jaar gesloten zal zijn. Foto Jörg Carstensen/ Getty Images

Her en der in het Pergamonmuseum, bijvoorbeeld naast een Mesopotamische zuilengalerij, zijn stukjes verf van de muur gekrabd. In genummerde strookjes valt onder de recentste verflaag te zien welke kleuren de muren van één van de bekendste musea van Berlijn de afgelopen honderd jaar heeft gehad. De tinten variëren van wit tot okergeel en olijfgroen. De kleuren dienen ter inspiratie voor de restaurateurs, die in een paar jaar een nieuwe tint voor de museummuren moeten kiezen, legt museumdirecteur Barbara Helwing uit.

In oktober sluit het museum voor tenminste vier jaar. De zuidelijke vleugel sluit tot maar liefst 2037. De noord- en oostvleugel, die al in 2013 dicht gingen, openen als het goed is in 2027, na een sluiting van eveneens 14 jaar. Het Pergamonmuseum op het Berlijnse Museum-eiland is al sinds 2013 een bouwput. De binnenplaats van het U-vormige gebouw staat vol bouwmateriaal, bouwafvalcontainers en halfhoge steigers. Het museum is het zoveelste slachtoffer van belabberde Duitse bouwplanning, zoals ook de Berlijnse luchthaven, die met 13 jaar vertraging opende, of het station van Stuttgart, dat bijna 7 miljard euro meer lijkt te gaan kosten dan begroot.

Achterhaald museumconcept

Dat het Pergamonmuseum moest worden gerestaureerd, werd in de jaren negentig besloten. Het museum-eiland waar ook het Pergamon op staat, lag in Oost-Berlijn, en in de DDR was er minimaal onderhoud gepleegd. Het Pergamonmuseum werd gebouwd tussen 1910 en 1930. Nu zijn de gevels bespannen met netten om afbrokkelende stukken steen op te vangen. De gaten van inslaande projectielen aan het eind van WO II zullen niet allemaal opgelapt worden, zegt directeur Helwing: „Je mag blijven zien dat dit museum een oorlog heeft doorstaan.”

In 1999 won de architect Oswald Mathias Ungers de wedstrijd voor de restauratie en uitbreiding van het museum. De architect overleed in 2005, waarna een ander bureau diens plannen tot uitvoering moest brengen. In 2013 werd uiteindelijk een begin gemaakt aan het project. Onderdeel van de opdracht van de stad Berlijn in de jaren negentig was geweest om een snelle rondgang door het museum mogelijk te maken, een populair idee over museumbezoek uit de jaren zeventig. Inmiddels is het een achterhaald concept; het Louvre bijvoorbeeld heeft de route langs de highlights voor haastige bezoekers weer afgeschaft. In het Pergamon daarentegen, is met oog op zo’n vluchtig museumbezoek fors ingegrepen in de structuur van het gebouw, kosten noch tijd werden gespaard. In de noordelijke vleugel werden dragende muren afgebroken om elders weer te worden opgebouwd, waardoor het museum jarenlang door staalconstructies overeind moest worden gehouden.

Lees ook: Ingescheept en heropgebouwd in Berlijn

Kloof uit de IJstijd

Volgens het oorspronkelijke plan zou het museum nooit helemaal sluiten. In april werd bekend dat de toestand in de zuidelijke vleugel, die nog open is, zo slecht is dat ook die in oktober dicht moet – en wel voor 14 jaar. De restauratie duurt onder meer zo lang – en kost naar schatting 1,5 miljard euro – omdat het museum een heel nieuw fundament moet krijgen. De plek waar het Pergamon is gebouwd blijkt een acuut probleem: het gebouw staat precies op een kloof, die in de IJstijd door een gletsjer is ontstaan, eenzelfde soort kloof waaruit rondom Berlijn de meren zijn ontstaan. De staalconstructie waar het gebouw op staat, dreigt in te zakken.

En met het gebouw zou dan bijvoorbeeld ook een Babylonische stadspoort verzakken. De Isjtarpoort, één van de belangrijkste bezienswaardigheden in het museum, is metershoog gereconstrueerd. De dierenmozaïeken uit de oorspronkelijke poort zijn van 600 v.C.; de blauwe tegels eromheen zijn nagemaakt. De poort blijft ook tijdens de restauratie staan, afgeschermd door een wand, en met sensoren om beweging en luchtvochtigheid te controleren.

De opstelling van de oude schatten maakt het Pergamon zo bijzonder, vindt Helwing: „Het is hier als een theaterdecor. Je waant je haast in Babylon.”

Helwing begrijpt dat er veel kritiek is op de lange sluiting van het museum en de ontoereikende planning. Ze wijst erop dat veel stukken gedurende de sluiting elders te zien zullen zijn. Minder begrip heeft Helwing voor het commentaar van sommige critici dat veel stukken nu terug zouden kunnen worden gestuurd naar de landen waar ze vandaan komen. „We doen continu onderzoek naar de herkomst, ook naar de stukken waarvoor er papieren en koopaktes zijn. Maar ik ga er niet in mee dat ‘alles maar gestolen’ zou zijn.”

Meer informatie over het Pergamonmuseum is te vinden op: pergamonmuseum