Paus Franciscus zei sorry tegen Belgische misbruikslachtoffers tijdens zeldzaam bezoek aan België

Paus Franciscus heeft tijdens zijn bezoek aan België zijn excuses aangeboden aan Belgische slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk. Dat hebben slachtoffers vrijdag verteld aan de Belgische omroep VRT. Ook zou de paus hen een financiële tegemoetkoming hebben beloofd. Het is de eerste keer in dertig jaar dat de paus België bezoekt, hij sprak vrijdagavond ruim twee uur met in totaal vijftien misbruikslachtoffers. Zelf heeft de geestelijk leider zich na afloop niet publiekelijk over de gesprekken uitgelaten.

Meestal reist de paus naar landen met een steviger katholiek fundament, of bezoekt hij juist katholieke gemeenschappen in landen waar die de minderheid zijn. De laatste paus die België bezocht was Johannes-Paulus II. Dat was in 1995, een bezoek dat slechts anderhalve dag duurde.

Ditmaal trekt de paus, op uitnodiging van de Katholieke Universiteit in Leuven, wat meer tijd uit voor België. Hij kwam donderdag aan en gaat zondagmiddag weer terug naar Rome. Vrijdag ontmoette hij de Belgische premier Alexander de Croo en koning Filip. Zondag is een grote eucharistieviering in het grootste voetbalstadion van België in Brussel.

Seksueel misbruik

Het bezoek van paus Franciscus aan België wordt overschaduwd door de manier waarop de Belgische katholieke kerk is omgegaan met seksueel misbruik door geestelijken. „Misbruik van minderjarigen is een schande”, zei de paus al bij het koninklijk paleis in het Brusselse Laken. „We moeten om vergiffenis vragen en het probleem oplossen”, voegde hij daaraan toe. „We moeten ons binnen de kerk excuseren.”

Hoewel meer dan de helft van de Belgen zichzelf als katholiek beschouwt, brengt slechts een paar procent van de gehele bevolking het geloof ook daadwerkelijk in praktijk.