Paul Mescal (27) en Andrew Scott (47) zijn het nieuwe hippe, homoseksuele sterrenkoppel van de filmindustrie, als je internet mag geloven. Geobsedeerd schrijven (sociale) media over hun filmkus en ‘chemie’. Fans schrijven fictionele romantische verhalen, grenzend aan pornografie. Mescal: „Als die grens niet allang overschreden is.”
Het is „een beetje gestoord”, zegt hij via Zoom, gezeten naast (en grappend en klooiend met) Andrew Scott. Maar voor wie All of Us Strangers heeft gezien, óf twintig minuten met Scott en Mescal doorbrengt, is het ook enigszins begrijpelijk.
De nieuwste film van Andrew Haigh (45 Years), gaat over de eenzame, melancholische schrijver Adam (Scott), die werkt aan een filmscenario over zijn jeugdjaren. Hij is homoseksueel – moeilijk in de jaren tachtig – en zijn ouders namen al hun onuitgesproken woorden van steun en liefde mee het graf in, toen ze vroegtijdig overleden in een auto-ongeluk. Terwijl Adam worstelt met de geestverschijningen van zijn jeugd, begint hij een relatie met Harry (Mescal), ook eenzaam, beschadigd, melancholiek.
De film is virtuoos in cinematografie en plot, maar dat zijn zijwieltjes vergeleken met de relatie tussen Scott en Mescal. Zulke chemie, zulke liefde, dat kan je niet faken, toch?
„Ja, eigenlijk wel”, lachen Scott en Mescal. Scott: „Je kan het acteren.”
Dat betekent niet dat er geen chemie is. Vriendschap was er al vóór het filmen. Scott: „Daar hadden we geluk mee. Wat je nu tussen ons ziet, in interviews, is het resultaat van twee jaar samenwerken en het groeien van die vriendschap. Maar wat je ziet op het scherm hoefde niet te groeien. Dat was er. Vanaf de eerste scène die we filmden: het moment dat Harry aan de deur van Adam verschijnt om hem om gezelschap te vragen.”
Ouderlijk huis van regisseur
Voor regisseur Haigh is dit zijn meest persoonlijke film tot nu toe. De scènes waarin Adam met zijn ouders praat, zijn opgenomen in het ouderlijk huis van Haigh. De scène dat Adam uit de kast komt, de verhalen over zijn jeugd: ze zijn autobiografisch. Toch voelde het voor Scott alsof de film voor hem geschreven was. In een interview met het British Film Institute zei hij dat hij pijn en emotie uit zijn eigen jeugd gebruikte voor de rol. Waarom?
„We hebben niet dezelfde ouders, niet dezelfde persoonlijkheden. Maar ik voelde mij heel erg verbonden met de film en met Haigh. Ik denk dat het komt omdat hij begrijpt dat liefde niet altijd zoet en zacht is. Niet in drama en niet in het leven. Het is soms bruut.”
Mescal, hoewel van een andere generatie dan Scott en niet homoseksueel, had een soortgelijk gevoel: „De boodschap van de film is voor mij: doe je best om moedig lief te hebben. Als je het ongemak van liefde omarmt, heb je de mogelijkheid om het mooiste te voelen wat er bestaat.”
Mescal en Scott schelen twintig jaar, maar hun reputaties lijken enigszins op elkaar: grote talenten met een verdrietig-seksuele aantrekkingskracht. De Ier Mescal is jong, getalenteerd en succesvol – dé rijzende ster van het moment. Aftersun, waarin hij een depressieve vader speelde, met zijn dochter op vakantie in Turkije, was een meesterwerk. Zijn rol in Normal People liet mensen „verdrietig en geil” achter – in de woorden van zijn ex-vriendin Phoebe Bridgers. En binnenkort breekt hij definitief door, met zijn hoofdrol in Gladiator 2.
Andrew Scott, eveneens Ier, is televisie-, film- en theateracteur. Toonde op toneel zijn talent in Hamlet en Three Kings, is bij miljoenen tv-kijkers bekend als „de lekkere priester” vanwege zijn rol als gecompliceerde priester in Fleabag.
Lees ook
de recensie van ‘All of Us Strangers’
Gevoel van authenticiteit
Ondanks hun beider succes, denken de acteurs dat All of Us Strangers een carrière-hoogtepunt wordt. Ze wéten het. Al sinds de productie begon. „Het heeft te maken met een gevoel van authenticiteit”, zegt Scott. „Het gevoel dat je de waarheid vertelt, iets communiceert wat je diep van binnen voelt.”
Mescal: „Toen ik het las, wist ik al dat dit speciaal was, toen ik het filmde wist ik dat het speciaal was. De eerste keer dat ik de film zag, durfde ik niet echt te kijken. Ik wilde zo graag dat het gelukt was, dat het héél goed was.”
Scott: „Dit is een film die heel lang relevant zal blijven.”
Het volgende project van Andrew Scott is Ripley, een Amerikaanse tv-serie gebaseerd op The Talented Mister Ripley. Scott speelt Ripley, de rol die Matt Damon eerder speelde. Voor Mescal: Gladiator 2. „Ik denk niet graag over mijn carrière in termen als ‘momentum’. Dat is voor de analisten. Wat ik begin te leren, is dat er onvermijdelijk ook een moment zal komen dat mensen zeggen: ‘Hij is shit, hij kan het niet meer’. Dus ik richt me gewoon op het vertellen van de verhalen die ik wil vertellen, die mij uitdagen, enthousiasmeren en voldoening geven. Gladiator doet dat. All of Us Strangers ook.”
Mescal lacht en kijkt naar Scott. „En daarnaast: deze film is emotioneel verwoestend. Maar ik heb het zelden zo leuk gehad op de set.”