Patroon van grensoverschrijdend gedrag bij theaterorganisatie Likeminds, toekomst algemeen directeur onzeker

De misstanden die bij theaterhuis Likeminds vorig najaar door publicatie in NRC aan het licht kwamen, passen binnen een „breed gedragen patroon”, en het is aannemelijk dat het grensoverschrijdend gedrag te maken had met „de machtspositie van de directeur”.

Dit blijkt uit een reactie van de Raad van Toezicht op het onderzoeksrapport van de Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten.

In september vorig jaar sprak NRC zestien (oud)-medewerkers van het alom geprezen inclusieve theaterhuis Likeminds uit Amsterdam dat jaarlijkse 1,4 miljoen euro subsidie ontvangt. Veel personeelseden stapten er op vanwege het „dominante, seksistische” gedrag van algemeen directeur Jarrod Francisco. Die werd vervolgens op non-actief gesteld, net als de voorzitter van de Raad van Toezicht.

Over de aard van dat grensoverschrijdende gedrag laat de Raad van Toezicht zich niet uit – het volledige onderzoeksrapport wordt niet publiek vrijgegeven, alleen de aanbevelingen van de commissie zijn in het statement volledig opgenomen.

Behalve op de algemeen directeur is er ook kritiek op „stakeholders in de sector en andere personen met een (formeel of informeel) hiërarchische rol binnen de organisatie”, die volgens de commissie „wel algemeen bewustzijn hadden over het grensoverschrijdend gedrag, maar dat dit onvoldoende leidde tot (pro)actief handelen”. Ook de RvT zelf schoot tekort: die werd door de geïnterviewden ervaren als „onbekend en onzichtbaar” naast dat er wantrouwen was over „de (informele) relatie tussen algemeen directeur en bestuur / nadien RvT”.


Lees ook

Langdurig grensoverschrijdend gedrag en gesjoemel bij geprezen theaterhuis Likeminds

Langdurig grensoverschrijdend gedrag en gesjoemel bij geprezen theaterhuis Likeminds

Opvallend is dat algemeen directeur Jarrod Francisco volgens de RvT geweigerd heeft aan het onderzoek mee te werken, en het rapport dus geen weerwoord heeft. Hij kreeg, in tegenstelling tot de melders en andere geïnterviewden, van de RvT wel de mogelijkheid tot inzage van het volledige rapport, maar is niet op die uitnodiging ingegaan. Hij is volgens de Raad van Toezicht „in verband met persoonlijke omstandigheden momenteel niet in staat een gesprek met de RvT aan te gaan”. Omdat de uitkomsten van het onderzoek daarom nog niet met Francisco zijn besproken, kan de RvT nog geen uitspraak doen over zijn toekomstige positie in de organisatie.

Wel neemt de RvT de aanbevelingen van de onderzoekscommissie integraal over. Die richten zich met name op het verbeteren van de sociale veiligheid en inspraak van medewerkers, het „voorkomen dat de macht vooral bij één persoon komt te liggen”, en het organiseren van gesprekken en coaching van medewerkers in het kader van „heling”. De RvT geeft aan al enkele stappen hierin te hebben gezet, zoals het uitbreiden van het aantal vertrouwenspersonen, het invoeren van een tweekoppige directie en het instellen van een personeelsvertegenwoordiging. Over de invulling van de andere aanbevelingen is de RvT met het volledige team van Likeminds in gesprek.