Dinsdag 18 februariCarnavalscultuur
Ik heb ernaar uitgekeken en gisteren was het zover: de repetities voor de Vastelaovendconcerten (carnavalsconcerten) van Philzuid zijn van start gegaan. Net als vorig jaar heb ik het erg naar m’n zin. Er is me vaker gevraagd waarom ik het zo leuk vind om mee te werken aan deze concertreeks. Of het wel bij een klassiek geschoolde zangeres past om met dit ‘carnavalsgebeuren’ bezig te zijn. Ja, het past. Heel erg zelfs. Juíst vanwege die combinatie.
Als Limburgse ben ik opgegroeid met de jaarlijkse carnavalscultuur; ik ken de muziek, spreek dialect, en ken het gevoel van verbinding dat bij carnaval hoort. Sterker nog, als het even kan, probeer ik ieder jaar iets van carnaval mee te pikken. De Vasteloavendconcerten van Philzuid zijn de ideale aanloop naar die dagen. De concerten hebben een ludiek thema en daarbinnen wordt gezocht naar de juiste balans tussen klassiek en lekkere meezingers.
Deze editie heeft als thema ‘sprookjes’. Als sopraan ligt mijn bijdrage vooral in de klassieke hoek, maar ik zing met evenveel plezier mee met ‘ozze’ carnavalsmuziek. Hier zijn hoogwaardige arrangementen voor symfonieorkest van gemaakt die zorgen dat ook de carnavaleske nummers passen bij het uitvoeringsniveau van Philzuid. Het gebeurt niet vaak dat je als operazangeres tussen totaal andere genres op het podium staat. Maar samen met de altijd leuke Bart Storcken, een ras-entertainer, én deze serie met carnavalsduo Spik en Span, werkt dat heel goed.
Als sopraan ligt mijn bijdrage vooral in de klassieke hoek, maar ik zing met evenveel plezier mee met ‘ozze’ carnavalsmuziek
Foto’s Chris Keulen
Woensdag 19 februari Orkestklank
De Vasteloavendconcerten zijn een coproductie met Toneelgroep Maastricht. De afgelopen dagen hebben we met regisseur Servé Hermans de avond scenisch vormgegeven. Goed gewerkt en veel lol gehad. Vanmiddag hebben we de eerste orkestrepetitie op toneel. Heerlijk!
Stiekem is de eerste orkestrepetitie mijn favoriete repetitie; zestig musici voor je neus, altijd spannend. En dan het moment waarop je de eerste keer de orkestklank hoort… magisch. Ik laat me elke keer weer graag raken door dit moment. Het leuke aan deze concertenreeks is dat ik zelf werken die binnen het thema passen, heb kunnen aandragen. Dvoráks Lied aan de maan (Rusalka) en Lehárs Meine Lippen, sie küssen so heiß zijn dankbare aria’s.
De muzikale leiding is in handen van dirigent Enrico Delamboye. Op toneel grapt hij volop mee, maar hij zal nooit concessies doen aan de kwaliteit. Als hij op de bok staat, weet ik: áls ik val, vangt hij me op.
Donderdag 20 februariKlatergoud
Toen m’n kroost na onze ochtendspits de deur uit was, ben ik rustig opgestart. Eerst mijn uiterlijk maar eens bij elkaar gezocht: de jurken (twee nieuwe; leuk!), m’n schoenen, m’n klatergoud. Daarna de dialogen nog maar eens doorgenomen. Ze voelen nog niet helemaal van mij. We zijn dinsdag pas begonnen met de teksten en als opera-zangeres ben ik niet vaak ook gastvrouw op toneel.
Vorig jaar is de klik op het podium tussen Bart en mij geprezen. Die was er toen gewoon, vanzelf. Omdat het benoemd is, ben ik er nu naar op zoek. Dat helpt me niet. Het presenteren vind ik spannender dan het zingen. Ik weet dat ik vandaag op mezelf moet passen want het wordt een lange dag in het Theater aan het Vrijthof.
Om 14.00 uur een muzikale doorloop, daarna finetunen en om 19.00 uur begint de generale repetitie. Ik ken mezelf: als ik het naar m’n zin heb, ga ik ervoor. Op het moment zelf heb ik vleugels, maar de ochtend erna…oef! Van vorig jaar weet ik dat het twee intensieve weken zijn. Morgen première en acht voorstellingen in negen dagen; alle theaters van Zuid- tot Noord-Limburg worden aangedaan. Da’s niet niks.

Vrijdag 21 februari Schwung
Ja, ik voel de dag van gisteren in mijn lijf. Er is flink gewerkt om de boel aan te scherpen en allerlei puntjes op i’s te zetten. Ik was pas laat thuis (en moeders wekker ging vroeg vanochtend). De mix tussen klassiek en carnavaleske muziek vereist de juiste combinatie van ‘schwung’ en focus. Gelukkig heb ik nu wat tijd voor mezelf tot aan de première vanavond.
Ik voel dat ik eigenlijk nog iets aan mijn opleiding tot docent Duits moet doen, maar besluit al snel dat dat er vandaag niet in zit. Op zoek naar een andere uitdaging ben ik afgelopen augustus begonnen als docent Duits op een gloednieuwe VO-school met een vernieuwend onderwijsconcept: het Martin Buber in Kerkrade. Dat bevalt ontzettend goed, maar alles bij elkaar is wel keihard werken geblazen. Nog maar even bijkomen en opladen voor straks dus…
Zaterdag 22 februari Puzzelstukjes
Gisteren première in Weert. Het werd een feest! De puzzelstukjes vielen op hun plek, er was chemie tussen de artiesten, het orkest én het publiek. Lekker is dat. Dan zie je toch weer dat je ook de energie van het publiek nodig hebt voor een geslaagde avond en om te kunnen toveren. Er werd hardop gelachen, stilletjes genoten, en uit volle borst meegezongen. Verbinding alom. En dat is nou precies waar het om draait bij deze concertreeks. Vanavond staan we in Heerlen. Mijn clubje van liefste mensen komt en dat maakt het extra leuk… en spannend.

Zondag 23 februari Leerlingen
Heerlen was fantastisch. Strontgelukkig reed ik gisteravond terug naar huis. Dat de mensen in de zaal het naar hun zin hadden, was duidelijk. Ze hadden het er druk mee, met genieten, meezingen, en ‘sjoenkelen’. Ik stond een tijdje in de coulissen te kijken naar wat er allemaal gebeurt tijdens dit concert. Niet alleen in de zaal wordt genoten, ook óp het podium heeft iedereen het naar z’n zin.
Vanavond wordt niet gewoon goed gewerkt, er wordt echt plezier gemaakt. De orkestleden, die deels van buitenlandse komaf zijn en klassieke concerten op het hoogste niveau spelen, doen volop mee aan dit Limburgse feest. Zelf geniet ik daar ook van. Toen ik na afloop in de foyer rondliep, waren daar opeens twee leerlingen van school. Zo’n leuke verrassing: hun „Boh mevrouw, u kunt echt zingen” en „gave jurken” waren hartverwarmend.
Er volgen vast nog meer leuke verrassingen komende week – nog vijf voorstellingen te gaan. Vanavond in Maastricht, maandag een rustdag, en dan de eindsprint richting de ‘drei dol daag’.
Lees ook
Wie carnaval wil begrijpen, moet beginnen bij de muziek
