Parlement Zuid-Korea stemt ook waarnemend president weg

Voor de tweede keer in een maand tijd heeft het Zuid-Koreaanse parlement een afzettingsprocedure tegen een zittend president aangenomen. Vrijdag stemden 192 van de driehonderd volksvertegenwoordigers voor het wegsturen van waarnemend president (en premier) Han Duck-soo. De partijloze politicus nam die positie waar voor president Yoon Suk-yeol, die nog geen twee weken geleden met een tweederdemeerderheid werd weggestemd.

Voorafgaand aan de stemming was onduidelijk of er voor de afzetting van waarnemend president Han wederom een tweederdemeerderheid nodig was – of dat een gewone meerderheid zou voldoen. Parlementsvoorzitter Woo Won-shik verschafte vrijdag helderheid: dat laatste zou genoeg zijn. Daarmee was het pleit beslecht, aangezien de liberale oppositiepartij, de Democratische Partij, een absolute meerderheid van 170 zetels heeft in het parlement. Voor een tweederdemeerderheid waren ook leden nodig geweest van de conservatieve PPP. Die volledige partij onthield zich vrijdag van stemming.

Constitutioneel Hof

Nu de afzettingsprocedure de benodigde steun heeft, moet het Constitutioneel Hof zich buigen over de vraag of Han daadwerkelijk moet worden afgezet. In de tussentijd is hij, net als Yoon, geschorst en worden zijn taken waargenomen door de volgende in de politieke hiërarchie. Dat is in dit geval vicepremier en minister van Financiën Choi Sang-mok.

Han heeft laten weten het besluit van het parlement te respecteren en het oordeel van het Constitutioneel Hof af te wachten. Dat is een flink verschil van toon met Yoon, die zwoer te zullen „doorvechten tot het bittere einde.” Vrijdag viel de politie nog een woning van Yoon binnen met als doel om daar opgenomen camerabeelden veilig te stellen.


Lees ook

Zijn pragmatisme zal tijdelijk president Han in het verdeelde Zuid-Korea van pas komen

Han Duck-soo (midden) is waarnemend president van Zuid-Korea nu Yoon Suk-yeol door het parlement is afgezet.

De reden om Han de laan uit te sturen had juist te maken met het Constitutioneel Hof. Dit moet beslissen of president Yoon daadwerkelijk moet worden afgezet, vanwege het kortstondig uitroepen van een militaire noodtoestand eerder deze maand. Het Constitutioneel Hof telt negen rechters, maar momenteel zijn drie posities vacant. Het parlement stemde donderdag in meerderheid voor drie nieuwe benoemingen, maar die moeten formeel nog wel door de president worden goedgekeurd. Han Duck-soo zei dit niet te willen doen als waarnemend staatshoofd, maar riep de Democratische Partij op om een politiek akkoord te sluiten met de conservatieve PPP van Yoon.

Nieuwe verkiezingen

Dat was tegen het zere been van de Democratische Partij, die vaart wil maken met de definitieve afzetting van Yoon, zodat er nieuwe verkiezingen kunnen worden uitgeschreven. De liberalen maken een goede kans om daarbij de volgende president te leveren. De partij kondigde donderdag een nieuwe afzettingsprocedure aan. Het Constitutioneel Hof liet vrijdag weten zo snel mogelijk met een oordeel te komen over het politieke lot van Yoon. Om dit te bekrachtigen, is een meerderheid van zes rechters nodig – op dit moment het voltallige Hof dus.

In de avond van 3 december riep president Yoon een militaire noodtoestand uit, omdat zijn functioneren gehinderd zou worden door „pro-Noord-Koreaanse krachten” in de Zuid-Koreaanse politiek. Het parlement beëindigde de noodtoestand na enkele uren en steunde een afzettingsprocedure tegen Yoon. Meerdere kopstukken uit de Zuid-Koreaanse krijgsmacht en minister van Defensie Kim Yong-hyun zijn opgepakt vanwege hun rol in het uitroepen van de noodtoestand.