Parlement in Georgië verwerpt presidentieel veto op de omstreden ‘Russische wet’

Het gehele Georgische parlement heeft dinsdag het veto verworpen dat de president had uitgesproken tegen de omstreden buitenlandse-agentenwet. Persbureau AP spreekt van een verhitte bijeenkomst, waarbij een partijlid van de regeringspartij Georgische Droom water over een oppositielid heen goot dat aan het woord was. Maandag verwierp een commissie van het parlement het veto al. Wekenlang protesteren Georgiërs al tegen de komst van de wet, waarvan tegenstanders bang zijn dat die hun land ideologisch gezien verder van Europa en dichter bij Rusland brengt.

Onder de eerder door het parlement aangenomen wet moeten organisaties die minstens 20 procent van hun financiering uit het buitenland krijgen zich verplicht registreren als organisaties „die de belangen van een buitenlandse mogendheid dienen”. In de praktijk zijn dit vaak media- of mensenrechtenorganisaties. Tegenstanders zijn daarom bang dat instanties met een controlerende functie of critici van het regime de mond wordt gesnoerd, zoals in Rusland is gebeurd na de invoering van een soortgelijke wet. Daarom wordt deze wet ook wel de Russische wet genoemd.


Lees ook
Waarom Georgiërs de straat op gaan tegen een omstreden wet: ‘Dit gaat om wie wij zijn als natie: horen we bij Rusland of Europa?’

De meest massale betoging op het Europaplein in Tbilisi  trok circa 300.000 demonstranten.

Vorig jaar probeerde Georgische Droom eenzelfde soort wet tot stand te krijgen, maar zag daarvan af na massale protesten. Dit keer leek het parlement zich daar niks van aan te trekken. In Georgië moeten wetten drie keer door het parlement heen worden gestemd, en dat gebeurde. Nu het veto van president Salome Zoerabisjvili is verworpen, heeft ze vijf dagen om de wet alsnog te ondertekenen. Doet Zoerabisjvili dat niet, dan zal de voorzitter van het parlement dat doen.

De Europese Unie heeft al aangekondigd dat deze wet in strijd is met Europese waarden. De komst van deze wet kan de Europese droom van Georgië, dat vorig jaar kandidaat-lid werd, in gevaar brengen. Tachtig procent van de Georgische bevolking is vóór aansluiting bij de Europese Unie, bleek uit een peiling. Ook nu reageert de EU afkeurend en zegt het veto „ten zeerste te betreuren”. „Wij dringen er bij de Georgische autoriteiten op aan om deze trend te keren en stevig terug te keren op de weg naar de EU.”