Paniek is er niet in Oekraïne, wel veel zorgen en cynisme. ‘Trump is in gesprekken met Poetin het aas’

In een een-tweetje met zijn minister van Defensie kondigde Donald Trump woensdag aan dat de gesprekken over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne met Vladimir Poetin, zijn begonnen. Kyiv vreest dat er over een bestand gesproken zal worden zonder Oekraïne. Zelensky wordt niet geïnformeerd over gesprekken tussen het Witte Huis en het Kremlin, stelt hij in een interview met The Economist. Hij leest het net als iedereen, in de media.

Onomwonden brak minister van Defensie Pete Hegseth woensdagmiddag voor camera’s en in microfoons met de Amerikaanse ‘as long as it takes’-positie ten opzichte van de verdediging van Oekraïne. „Dit is mijn eerste keer bij de Oekraïne Defensie Contactgroep en ik ben vereerd”, begon minister Pete Hegseth. „Onze boodschap is helder: het bloedvergieten moet stoppen en de oorlog moet voorbij zijn.” Hegseth beloofde de oorlog op diplomatieke wijze te beëindigen. Dan valt de bom: „Maar we moeten beginnen met erkennen dat het herstellen van Oekraïnes grenzen van 2014 een onrealistisch doel is.”

Zelensky heeft eerder al erkend dat de bezette gebieden niet militair teruggewonnen kunnen worden. Wel beloofde hij zijn bevolking nog een diplomatieke hereniging. In het interview met The Economist stelde hij te vrezen dat het Westen Oekraïne zal dwingen te veel toezeggingen te doen: „Aan tafel zitten met de moordenaar Poetin is al een enorm compromis.”

Er ligt geen „ovenklaar” vredesplan, stelde Zelensky in datzelfde interview. „Dat kan ook niet, als niemand Oekraïne heeft geraadpleegd”. Het Kremlin heeft tot doel om de Oekraïners buiten de onderhandelingen te houden, waarschuwt Zelensky. „Zodra Poetin alleen wordt gelaten met Trump, of hun teams alleen zijn, ontvangt het Witte Huis manipulatieve informatie”.

Veiligheidsgaranties

Hegseth sprak over de noodzaak tot veiligheidsgaranties, maar eindigde de Oekraïense droom op NAVO-lidmaatschap. „De Verenigde Staten, geloven niet”, zei Hegseth, met de nadruk op níét, „dat NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne een realistische uitkomst is van een bestand.” In plaats daarvan suggereerde hij dat er een Europese en non-Europese vredesmissie gestationeerd moet worden, die geen bescherming geniet van NAVO artikel-5: een aanval op één, is een aanval op allen.

De Oekraïense regering blijft stoïcijns. Al sinds Trump de verkiezingen won doet onder meer president Zelensky er alles aan om te laten zien dat er met Kyiv te praten valt. „Ik ben president Trump dankbaar voor zijn interesse in wat we samen kunnen bereiken”, schreef president Volodymyr Zelensky op Telegram in een eerste reactie nadat bekend werd dat Trump met Poetin had gesproken. „Oekraïne wil liever dan wie ook vrede. We bepalen onze gezamenlijke stappen met Amerika om Russische agressie te stoppen.”

Paniek is er niet in Oekraïne. De inwoners worden al drie jaar opgejaagd door Russische verwoesting en projectielen en zijn zich bewust van hun penibele situatie. Wel heerst er cynisme. Op sociale media regent het historische vergelijkingen. Zoals München, 1938. Wijzend op de vrees dat Poetin, net als Hitler destijds, ongestraft na het schenden van de Oekraïense territoriale integriteit zich beloond zal zien en zal overgaan tot verdere gebiedsuitbreiding.

„Dus we moeten ons nationale territorium opgeven, zweren nooit bij de NAVO te komen ongeacht wat Rusland ons aandoet én ook Donald Trump onze zeldzame aardmetalen geven?”, schrijft defensie-journalist Illja Ponomarenko op sociale media, verwijzend naar het voorstel van Trump om Oekraïense natuurlijke hulpbronnen te ruilen om militaire steun terug te verdienen. „Dat is een erg interessante deal tussen een agressor en een partner die ons veiligheidssteun zou geven”.

‘Grote Geschiedenis’

Op zijn Truth Social schreef Trump dat hij met de Russische president Vladimir Poetin had gebeld. „We reflecteerden beiden op de Grote Geschiedenis van onze Naties [sic] en het feit dat we succesvol samen vochten in de Tweede Wereldoorlog, herinnerend dat Rusland tientallen miljoenen mensen heeft verloren.”

Ook die uitspraak viel niet goed in Oekraïne, waar het algemeen bekend is dat er relatief meer Oekraïners en Wit-Russen sneuvelden in de strijd tegen de Duitsers. In absolute getallen stierven er wel meer Russen. „Mijn beide grootvaders vochten in het Rode Leger”, zegt politicoloog Ihor Rejterovytsj telefonisch. „Dan is het niet prettig als ze dan alleen spreken over enorme Russische verliezen. Maar dat zegt waarschijnlijk meer over het niveau van Trumps geschiedenisopleiding.”


Lees ook

De Amerikaanse aanpak begint vorm te krijgen: Rusland krijgt veel, Oekraïne weinig

De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth spreekt tijdens een vergadering van de Oekraïense Defensie Contactgroep aan de vooravond van een vergadering van de NAVO-defensieministers op het hoofdkwartier van de alliantie in Brussel.

Politicoloog Ihor Rejterovytsj maant telefonisch om niet te snel conclusies te trekken. „We hebben nog geen specifieke details gehoord. En laten we niet vergeten dat Rusland weliswaar over onderhandelingen en dergelijke kan praten, maar het heeft op dit moment geen zeggenschap over een deel van zijn eigen grondgebied”, zegt hij, doelend op de Oekraïense militaire aanwezigheid in de regio Koersk. „Dat is een factor waar rekening mee gehouden moet worden, die uitgespeeld kan worden in het voordeel van Oekraïne.” Hij noemt bijvoorbeeld de bezette kernreactor in Zaporizja als iets wat Oekraïne graag terug zou willen.

Wat al het andere betreft, zegt Rejterovytsj „is het onwaarschijnlijk dat we een oplossing gaan zien die Oekraïne volledig tevreden zal stellen.” Hij stelt dat een groot deel van Oekraïne weliswaar bezet zal blijven, maar hoopt dat het gebied in elk geval niet internationaal erkend zal worden als Russisch.

Rejterovytsj verbaast zich wel over de rol die Trump speelt, door nu al namens Oekraïne concessies te doen. „Dat maakt hem volgens mij niet tot een sterke leider. Daarmee is hij het aas, niet de leider in dit duo met Poetin. Misschien slagen zijn adviseurs er niet in hem dit duidelijk te maken.”