Panama voert eerste uitzettingsvlucht in samenwerking met VS uit, migranten terug naar Colombia

Panama heeft dinsdag voor het eerst migranten per vliegtuig het land uitgezet in samenwerking met de Amerikaanse regering. 29 Colombianen met een strafblad zijn, op kosten van de VS, teruggevlogen naar de Colombiaanse hoofdstad Bogotá, schrijven internationale persbureaus. Komend weekend staan twee nieuwe vluchten op de planning.

Panama en de VS maakten afgelopen maand afspraken over het terugsturen van illegale migranten. José Raúl Mulino, sinds juli de nieuwe president van het Centraal-Amerikaanse land, maakte kort na zijn beëdiging bekend illegale migratie te willen tegengaan. Naar schatting ondernamen in 2023 zo’n 520.000 migranten, voornamelijk Venezolanen, de reis door de gevaarlijke Darién-jungle. Dat gebied ligt op de grens van Colombia met Panama.

De VS hebben ook belang bij het tegengaan van de migratie. Een groot aantal van de caminantes probeert na aankomst in Panama door te reizen tot aan de Amerikaanse grens, om in de VS vervolgens asiel aan te vragen. Washington probeert middels de afspraak met Panama het aantal migranten aan de grens met Mexico terug te dringen. De VS hebben beloofd om voor de vluchten omgerekend zo’n 5,4 miljoen euro uit te trekken.

Geen Venezolanen teruggestuurd

Het is nog onduidelijk welk effect de afspraken gaan hebben. Niet alleen gaat het vooralsnog om een klein aantal teruggestuurde migranten, ook worden Venezolaanse migranten voorlopig niet teruggevlogen naar hun land. Dat heeft te maken met de gespannen relatie tussen de twee landen: Panama erkent de recente verkiezingsuitslag in Venezuela, net als veel andere Latijns-Amerikaanse landen, niet. De diplomatieke banden tussen de landen werden daarom eind juli verbroken.

Door die verkiezingsuitslag willen mogelijk meer Venezolanen de komende tijd juist naar de VS reizen. Dat zal via Panama moeten. Veel Venezolanen zien geen hoop op een betere toekomst in hun land, dat al jaren gebukt gaat onder een economische, politieke en humanitaire crisis. Een groot aantal van hen vlucht ook naar omringende landen als Peru, Colombia, Brazilië, Argentinië.


Lees ook

In Venezuela staat ‘operatie klop klop’ aan de deur

Een jongeman wast autoruiten in Caracas. Achter hem een muurschildering van wijlen president Hugo Chavez.

De Darién-jungle loopt tussen Panama en Colombia en verbindt zo twee continenten met elkaar. Er zijn geen autowegen of wandelpaden, en de reis door de wildernis duurt soms langer dan elf dagen. In het gebied zijn bendes actief, die geregeld migranten beroven. Daarnaast zorgt de jungle zelf, waar onder meer giftige spinnen en slangen wonen, voor gevaar. In 2023 kwamen zeker 48 migranten in de Darién-jungle om het leven, de meesten door verdrinking.