Palestijnse en Libanese academici weigeren Nederlandse subsidie voor waterprojecten

Een groep Palestijnse en Libanese academici heeft een Nederlandse onderzoekssubsidie geweigerd vanwege de Nederlandse houding ten opzichte van Israël. Het betrof een subsidie van 600.000 euro van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die liep via een instituut verbonden aan UNESCO, zo meldt de Volkskrant op vrijdag.

Acht bij de projecten betrokken onderzoekers, filmmakers en kunstenaars publiceerden een open brief op de Vlaamse website MO.be met de titel ‘Als u deze genocide stilzwijgt, dan hoeven wij uw geld niet’. Ze sluiten zich hierbij aan bij Arabische instellingen die „desinvesteren van donoren die Palestijnse rechten ondermijnen”. De financiering waarvoor de academici bedanken was bedoeld voor twee projecten op het gebied van duurzaam waterbeheer in Jordanië, Libanon en Palestina.

De ondergetekenden schrijven dat de universiteit en de Nederlandse overheid zich zouden moeten uitspreken tegen Israëls „dramatische intensivering van militaire bezetting, kolonisatie en genocide”. De „niet aflatende” steun van Europese landen aan Israël maakt volgens hen de overheden, inclusief de Nederlandse, medeverantwoordelijk voor het geweld in Gaza. Het accepteren van de subsidie zou zodoende bijdragen aan „het witwassen van dergelijk racistisch en koloniaal beleid”. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen de Volkskrant zich niet te herkennen in het geschetste beeld van het Nederlandse beleid.

Steun

Het Nederlandse kabinet heeft zich tegen Israël meermaals uitgesproken over het geweld in Gaza, maar blijft benadrukken dat Israël recht heeft op zelfverdediging. Ook onthield Nederland zich eerder bij de Verenigde Naties van stemming over een staakt-het-vuren in Gaza. Een groep rijksambtenaren betichtte het ministerie van Algemene Zaken vorige maand in een anonieme brief van het verdonkeremanen van mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden, in het licht van een Nederlandse levering van F35-onderdelen voor Israëlische militaire vliegtuigen. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde maandag dat Nederland de levering moet stoppen.

De subsidie voor de projecten zou verlopen via IHE Delft Institute for Water Education, een belangrijk onderzoeksinstituut voor water verbonden aan UNESCO. Dat doet onderzoek naar de verbetering van watervoorziening in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en werkt samen met meerdere Palestijnse universiteiten. Volgens de auteurs van de open brief houdt IHE Delft zich stil, ondanks Israëlisch geweld tegen Palestijnse academici, studenten en personeel. Ook speelt mee dat Israël volgens de auteurs de verwoesting van de watervoorziening in Gaza inzet als wapen. Een groep onderzoekers van het Delftse instituut onderschrijft deze bewering in een open brief, schaart zich achter de Palestijnse en Libanese academici en roept de instelling op zich uit te spreken.


Lees ook
Verzet ambtenaren tegen steun aan Israël verspreidt zich naar andere landen met nieuwe verklaring voor staakt-het-vuren

Ambtenaren demonstreren in Den Haag al sinds 21 december vorig jaar tegen de positie van het demissionaire kabinet-Rutte IV en aanzien van Israël.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond ten onrechte dat IHE Delft verbonden is aan TU Delft. Dit is gecorrigeerd.