Palestijnen doen aangifte in Nederland wegens Israëlische pogingen het Internationaal Strafhof te beïnvloeden

Een groep Palestijnen doet aangifte in Nederland vanwege mogelijke inmenging van Israëlische veiligheidsdiensten in een onderzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag naar oorlogsmisdaden, meldt Trouw. Ze willen dat de Nederlandse autoriteiten een strafrechtelijk onderzoek openen naar „pogingen om medewerkers van het Strafhof onder druk te zetten, te belasteren en te bedreigen met als doel het opsporingswerk naar Israëlische oorlogsmisdrijven te beïnvloeden”.

De groep van twintig voornamelijk op de Westelijke Jordaanoever wonende Palestijnen baseert de aangifte grotendeels op onderzoek van de Britse krant The Guardian. Die krant schreef in mei dat Israëlische geheime diensten al jarenlang pogingen doen om het onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden te saboteren en berichtenverkeer hebben onderschept tussen medewerkers van het Strafhof in Den Haag en mogelijke getuigen, aangevers en ngo’s. Ook is volgens The Guardian voormalig aanklager Fatou Bensouda bedreigd en thuis in Den Haag opgezocht.

De Palestijnen kiezen voor aangifte in Nederland, omdat het Strafhof in Den Haag is gevestigd en het onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden vanuit Nederland wordt uitgevoerd.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Foto Lex van Lieshout / ANP