N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Het toezicht op de historische zeilvloot in Nederland is nog steeds onvoldoende. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een woensdag gepubliceerd rapport, naar aanleiding van twee dodelijke ongelukken die vorig jaar plaatsvonden op zeilschepen.
„Passagiers die aan boord gaan van een historisch zeilschip moeten ervan uit kunnen gaan dat een schip veilig is”, staat in het rapport. Maar volgens de OVV geeft de Inspectie Leefomgeving en Transport, verantwoordelijk voor het toezicht op de zogenoemde ‘bruine vloot’, te weinig prioriteit aan deze taak. Ook zou er veel ruimte voor interpretatie van de wet- en regelgeving zijn. Bovendien zijn de bureaus die onder meer de mast, de zeilen en de touwen keuren niet goed uitgerust voor hun taak en worden schippers en eigenaren te weinig op hun verantwoordelijkheid aangesproken, schrijft de OVV.
Onder de bruine vloot vallen traditionele zeilschepen die zo’n honderd jaar geleden als vrachtschepen op Nederlandse binnenwateren en de Oostzee fungeerden. Na de Tweede Wereldoorlogen verloren zij hun functie. Liefhebbers hebben ongeveer vierhonderd van deze schepen opgeknapt en terug ‘in de vaart’ gebracht. Nu worden ze gebruikt voor schoolreisjes, bedrijfsuitjes en vakanties.
Houtrot
In 2017 concludeerde de OVV in het rapport ‘Mastbreuk Harlingen’ ook al dat het toezicht gebrekkig was. Sindsdien hebben de branchevereniging BZZ en veel schippers en eigenaren initiatief genomen om de veiligheid op de schepen te verbeteren, stelt de Raad, maar dat is nog niet voldoende. Er bestaat „een groot verschil in kennis en deskundigheid tussen de diverse schippers en eigenaren”, met veiligheidsrisico’s tot gevolg.
Hoe erg het mis kan gaan, bleek vorig jaar. Eind augustus overleed een 12-jarig meisje nadat de giek van zeilschip ‘Risico’ afbrak. Eenzelfde ongeluk op charterschip ‘Wilhelmina’ kostte eind mei ook een man het leven, een vrouw raakte daarbij zwaargewond. In beide gevallen bleek houtrot de oorzaak, iets waarvoor de OVV in 2019 al waarschuwde. Uit onderzoek bleek later dat 15 procent van de historische schepen geen geldige certificaten bezaten en dus niet uit hadden mogen varen. Ook in 2016 en 2019 waren er dodelijke ongelukken op schepen van de bruine vloot door houtrot.