OVV gaat veiligheid van kinderen in asielketen onderzoeken

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat een verkennend onderzoek opzetten naar de veiligheid van kinderen in de hele Nederlandse asielketen. Dat kondigt het bestuursorgaan maandag aan. De OVV heeft grote zorgen over de leefomstandigheden van kinderen in opvanglocaties voor asielzoekers, met name over hun veiligheid, en begint daarom met „oriënterende gesprekken met diverse betrokken partijen” om na te gaan wat voor soort onderzoek het meeste effect zou kunnen hebben.

Al lange tijd luiden betrokken instanties de noodklok over de situatie van kinderen in opvanglocaties, waaronder de Kinderombudsman, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV). Volgens de OVV is sindsdien weinig verbeterd aan de „ernstige en urgente problematiek”. Twee jaar geleden sprak de Kinderombudsman zich al uit over minderjarigen in aanmeldcentrum Ter Apel die daar volgens haar „mentaal verwaarloosd” worden en met meer trauma’s het centrum verlaten dan ze erin kwamen.

Een jaar later trokken vier inspecties aan de bel omdat duizenden kinderen in opvanglocaties volgens hen „ernstig bedreigd worden in hun ontwikkeling”. Met name door het constante verplaatsen van noodopvang naar noodopvang blijven kinderen „lange tijd verstoken van onderwijs, gezondheidszorg, privacy en veiligheid.” Ze slapen er slecht door alle drukte, worden niet goed gescreend op infectieziekten en missen belangrijke vaccinaties, schreef de hoofdinspecteur Hans Faber van de Inspectie Justitie en Veiligheid een jaar geleden.

Eerder schreef NRC al over de gevaarlijke gezondheidstoestand van kinderen in crisisopvangcentra, zoals cruiseschepen, bedrijfsruimtes en sporthallen. Het Expertisecentrum Kinderen en Adolescenten Nieuw in Nederland kreeg onder meer meldingen van een kind met een zeldzaam syndroom dat het benodigde speciale dieet niet kreeg, een meisje met nierfalen dat steeds werd overgeplaatst tussen noodlocaties en intussen geen dokter zag, en een jongen van zeventien die ‘s nachts niet bij zijn insuline kon.


Lees ook
Asielzoeker (17) met suikerziekte kan ’s avonds niet bij zijn insuline

Het asielcomplex in Ter Apel.  De asielcrisis schaadt de gezondheid van kinderen, zien ze bij het Expertisecentrum Kinderen en Adolescenten Nieuw in Nederland.