Overvolle ziekenhuizen en honderd doden door rebellenoffensief in Democratische Republiek Congo

Het geweld blijft aanhouden in de Democratische Republiek Congo (DRC), sinds de rebellengroep Mouvement du 23 Mars (M23) de miljoenenstad Goma maandagochtend heeft ingenomen. Volgens een inventarisatie van persbureau AFP zijn in het gebied de afgelopen drie dagen al meer dan honderd doden gevallen en bijna duizend gewonden naar de inmiddels overvolle ziekenhuizen gebracht. Ook het Rode Kruis in de regio slaat alarm.

„Soms komen er tientallen gewonde mensen tegelijk aan, gebracht op een motorfiets, met de bus of dankzij de hulp van een vrijwilliger van het Congolese Rode Kruis. Er zijn 146 bedden, maar het ziekenhuis ligt overvol. Er liggen ook patiënten op de grond. Drie chirurgische teams opereren continue gewonde mensen”, schrijft een woordvoerder van het Rode Kruis aan NRC.

„Het Rode Kruis slaat alarm over de verschrikkelijke situatie in DR Congo, die het resultaat is van de gevechten in de stad Goma en andere dichtbevolkte gebieden, zoals vluchtelingenkampen. In het Rusayo kamp, waar bijna 100.000 mensen een veilige plek hadden, vielen tientallen doden”, aldus het Rode Kruis.

Dinsdag braken er protesten uit in de Congolese hoofdstad Kinshasa tegen de door Rwanda gesteunde beweging M23. Daarbij werden meerdere ambassadegebouwen aangevallen door boze demonstranten, waaronder de ambassade van Nederland. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) sprak over „ernstige berichten uit Kinshasa”.

Mensen kijken naar de lichamen van Congolese soldaten op 28 januari 2025. Door het intense geweld liggen op de straten van Goma allerlei lichamen.
Wapens en militaire uniforms liggen op de grond in Goma.

Foto’s: AFP

De rol van Rwanda

Verschillende diplomaten in de regio lieten eerder aan NRC weten dat de inmenging van Rwanda, dat aan Congo grenst, de vorm van een annexatie aanneemt. De Verenigde Naties waarschuwden al voor een regionale oorlog waar ook buurlanden Oeganda en Burundi bij betrokken kunnen raken.

Rwanda heeft sinds 1994, de nasleep van de genocide van de Hutu’s op de Tutsi’s in het land, een dominante rol in de regio. Woensdag deelde de president van Rwanda, Paul Kagame, in een bericht op X „een productief gesprek” gevoerd te hebben met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio over „de noodzaak voor een wapenstilstand in het oosten van de DRC” en „de grondoorzaken van het conflict voor eens altijd aan te pakken”. Volgens persbureau AFP heeft de president van de DRC, Félix Tshisekedi, laten weten „niet deel te nemen” aan een ontmoeting met zijn Rwandese ambtgenoot.

Een bewoner staat in de overblijfselen van zijn huis na gevechten in het oosten van de DRC op 28 januari 2025.
Foto AFP
Ontheemde burgers dragen hun bezittingen nadat terwijl ze de gevechten tussen de rebellengroep M23 en het leger van de DRC ontvluchten.
Foto Aubin Mukoni/Reuters



Lees ook

Hoe Rwanda het lot van Oost-Congo blijft bepalen

Een zwaarbewapende strijder van de M23-militie loopt op straat in Goma.