Tjebbe van Oostenbruggen was een van de weinige Tweede Kamerleden die begin augustus – midden in de zomervakantie – op hun werkkamer studeerden. Op zijn bureau lag Overheidsfinanciën, daarnaast Het grote begrotingsboek voor Kamerleden.
Voor het ándere deel van Van Oostenbruggens portefeuille, werkgelegenheid en arbeidsmigratie, was hij politiek actief geworden. Overheidsfinanciën waren nieuw voor hem.
Toch werd dinsdagmiddag bekend dat NSC hem aandraagt als opvolger van Folkert Idsinga, die tot 1 november staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst op het ministerie van Financiën was. Idsinga vertrok na vragen over zijn aandelenportefeuille. Een meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief de grootste coalitiepartij PVV, vond dat Idsinga die openbaar moest maken. Dat de PVV dat vroeg, terwijl hij zich aan de transparantieregels hield, vond hij onverteerbaar. Idsinga vertrok.
Maidenspeech
Van Oostenbruggen meldde zich al vroeg bij Pieter Omtzigt om hem te helpen met het oprichten van een politieke partij, nog voordat een kieslijst werd opgesteld. Hij was groot fan van Omtzigt, zo heeft hij weleens gezegd. Als vijftiende op de kieslijst belandde hij na de verkiezingen van 22 november 2023 in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij ondernemer en werkte hij als arbeidsbemiddelaar voor onder meer banken, verzekeraars en IT-bedrijven. Daar leerde hij hoe de arbeidsmarkt in elkaar zat. Vanuit Den Haag wil hij die markt „mooier, slimmer en beter” maken, zei hij in zijn maidenspeech.
Van Oostenbruggen heeft op die markt veel geld verdiend: Quote schat zijn vermogen op ruim 70 miljoen euro. In 2019 stond hij in de ‘Quotes Top 100 Selfmade Miljonairs’.
Loopt de nieuwe staatssecretaris dan niet tegen hetzelfde probleem aan als de oude? Met een Tweede Kamer die mogelijk volledige transparantie van hem eist? Dinsdagmiddag, voorafgaand aan de wekelijkse stemmingen, zei Van Oostenbruggen dat hij goed gaat nadenken over die vraag als de Kamer hem die stelt.
Van Oostenbruggen meldde zich al vroeg bij Pieter Omtzigt om hem te helpen met het oprichten van een politieke partij
In de korte tijd dat Van Oostenbruggen Kamerlid was, werd hij een centrale figuur binnen NSC. Tijdens de nachtelijke augustusonderhandelingen over de begroting van 2025, vergezelde hij Omtzigt. Nog voordat de partijleider in diens HJ Schoo-lezing had gerept over de sterk dalende geboortecijfers in Zuid-Korea, waardoor de woorden ‘oom’ en ‘tante’ uitsterven, vertelde Van Oostenbruggen daarover. Zijn vrouw is Zuid-Koreaans, zo wist hij dat.
En toen Omtzigt ziek thuis kwam te zitten, werd Van Oostenbruggen de rechterhand van plaatsvervangend fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven. Samen onderhandelden ze een asieldeal uit met de PVV. Overigens was hij, zo laten Haagse bronnen weten, nooit een uitgesproken voorstander van een coalitie met de PVV.
Kritisch
Als woordvoerder financiën was Van Oostenbruggen tijdens de financiële beschouwingen kritisch op de voorspellingen van het Centraal Planbureau over het begrotingstekort van de overheid. Het CPB raamde regelmatig te negatief, liet hij zien met behulp van op A3-papier uitgeprinte grafieken. Ook botste hij met minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) over het budget voor ontwikkelingshulp. Zonder medeweten van de NSC-fractie was er extra bezuinigd, zei hij.
Als staatssecretaris wil Van Oostenbruggen het belastingstelsel hervormen, vertelde hij dinsdagmiddag. Ook moet hij verbeteren hoe vermogens worden belast. En hij moet het Belastingplan, met daarin de veel bekritiseerde btw-verhoging, door de Eerste Kamer loodsen. In het Belastingplan 2025 regelt de overheid hoe het voor het komende jaar belastingen int. Eerder dreigde de senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft, tegen het plan te stemmen vanwege de voorgenomen verhoging.
De Tweede Kamer debatteert vandaag ook over het Belastingplan 2025. Namens het kabinet voert minister Heinen het woord, in plaats van voormalig staatssecretaris Idsinga. Van Oostenbruggen volgde de voorbereidende overleggen namens NSC als Kamerlid. Die taak neemt Nicolien van Vroonhoven voor het debat van vandaag over, zegt een woordvoerder.
De Kamerzetel die vrijkomt wordt als eerste aangeboden aan Folkert Idsinga. Of Idsinga die zetel aanneemt, besluit hij ergens de komende dagen.
Lees ook
Ministerie van Financiën overtreedt zelf verbod op schijnzelfstandigheid