De reünie van Oasis maakt wat los, vooral in de portemonnee. De band uit Londen kondigde vorige week aan weer een beperkt aantal optredens te gaan geven, en dat veroorzaakte een run op tickets. Tot onvrede van veel fans werden die met ‘dynamic pricing’ verkocht, waarbij de prijzen niet vaststonden maar ineens omhoog schoten.
Het standaard ticket van 175 euro kon na een paar uur in de wachtrij zomaar ruim 400 euro zijn geworden. De Britse journalist Josh Halliday beschrijft bij The Guardian hoe er tegen de tijd dat hij aan de beurt was alleen nog maar ‘gewilde tickets’ te krijgen waren, à 337 pond, exclusief servicekosten. „Het gevoel dat veel fans vandaag hebben, is dat we uitgebuit worden”, schrijft hij. En niet alleen fans zijn boos, ook de Britse cultuurminister Lisa Nandy. Die noemt het „ontzettend deprimerend” dat ticketprijzen zo omhoog worden gedreven, en stelt een onderzoek in.
1. Wat is dynamic pricing?
Met een dynamisch prijssysteem kan een prijskaartje met behulp van algoritmes meeveren met vraag en aanbod. Is bijvoorbeeld een vliegticket in trek en verkopen ze snel, dan gaat de prijs omhoog. Biedt de concurrent het ineens lager aan, kun je het ook weer aanpassen. Zo werken veel hotels en webwinkels ook.
Lees ook
Hoe wordt de prijs van je vliegticket bepaald?
2. En dat gebeurt dus ook bij concerten?
Het is een techniek die in de Verenigde Staten uit de sportwereld komt, en ook al veel wordt toegepast bij grote concerten van organisator Live Nation, eigenaar van ticketplatform Ticketmaster en in Nederland ook van organisator Mojo Concerts. Voor shows van Bruce Springsteen in 2023 betaalden sommige fans in de VS enkele duizenden dollars per ticket, tot wel 5.000 euro aan toe. „Het verkopen van tickets”, zo zei de 73-jarige Springsteen er zelf over, „is ook voor artiesten erg verwarrend geworden”.
Lees ook
Oasis zou zelfs niet terugkeren als ‘alle stervende kinderen ervan afhankelijk waren’. Toch begint de kaartverkoop zaterdag
3. Gebeurt dit ook in Nederland?
Ja. De meeste tickets van de grote concerten die Mojo organiseert, hebben een vaste prijs. Maar een aantal wordt verkocht als ‘platinum tickets’: tickets waar je niets extra bij krijgt, maar waarvan de prijzen realtime kunnen worden aangepast op vraag en aanbod, zodat ze worden aangeboden „tegen een marktgedreven prijs”, zoals Ticketmaster het op de website omschrijft. Voor het aankomende concert van Janet Jackson in de Ziggo Dome in Amsterdam kun je op dit moment platinum tickets kopen voor 270 euro, terwijl de reguliere tickets 166 euro kosten. Volgens Ticketmaster geeft het „de artiest en iedereen die betrokken is bij de organisatie de mogelijkheid om de toegangsprijs dichter bij de huidige marktwaarde van het evenement te prijzen”.
Hoe hoog de ticketprijzen in Nederland precies kunnen worden is onduidelijk. Vorig jaar zei een woordvoerder van Mojo tegen 3voor12 dat op deze manier bij de concerten van Beyoncé „een paar platinum golden circle-tickets” zijn verkocht voor 365 euro.
4. Wat is er op tegen?
In het geval van Oasis, schreef Halliday in The Guardian, werden hem de veel duurdere tickets pas voorgeschoteld toen hij al een paar uur in de digitale rij stond achter duizenden en duizenden andere gegadigden, en allang vastbesloten was die toch al dure tickets te kopen. Als je dan eenmaal kunt kopen is het ontzettend moeilijk om dan nog te besluiten dat het wel erg gortig wordt, zeker omdat hij maar 90 seconden kreeg voor die beslissing.
„Het optreden van Oasis is het nieuwste voorbeeld van hoe dynamic pricing de prijzen voor concertkaartjes de hoogte in drijft”, zegt Europarlementariër Lara Wolters (PvdA), die vorig jaar al een brief stuurde aan Eurocommissaris Didier Reynders (Justitie) met vragen over het systeem. „Hoe kan je rechtvaardigen dat voor dezelfde kaarten meer dan het dubbele betaald wordt? Zonder een dikke portemonnee, vooral als jonge fan, ben je de dupe.”
5. Willen artiesten dit zelf?
Sommigen niet, zo spraken artiesten Ed Sheeran, Arctic Monkeys en Taylor Swift zich er tegen uit. Anderen willen het wel. Volgens Live Nation (Ticketmaster) worden ticketprijzen op geen enkele manier aangepast, zonder dat de agent, manager en artiest daarmee instemmen. Ticketmaster verdient in principe alleen aan de servicekosten van een ticket, hoewel organisator Mojo wel een percentage pakt (en die hebben hetzelfde moederbedrijf).
Oasis stemt er kennelijk ook mee in. En Bruce Springsteen stelde vorig jaar dat die heel dure tickets normaal gesproken ook worden verkocht, maar dan door een wederverkoper: iemand die ze volautomatisch opkoopt en daarna voor een veel hoger bedrag doorverkoopt. Zeer lucratief, de artiest houdt er niets aan over. „Waarom zou dat geld dan niet gaan naar de jongens die zich er drie uur per avond voor in het zweet werken?”, zei The Boss. In het geval van Oasis gaat dat niet helemaal op, want die gebruikten het systeem ook voor de shows in Ierland, waar doorverkopen (met winst) verboden is.