Oud-president Bolsonaro tot 2031 verbannen uit Braziliaanse politiek

Brazilië Het electoraal hof acht Bolsonaro schuldig aan machtsmisbruik, omdat hij vorig jaar in aanloop naar de door hem verloren presidentsverkiezingen de betrouwbaarheid van stemcomputers in twijfel trok.
Oud-president Jair Bolsonaro van Brazilië in gesprek met journalisten op het vliegveld van Rio de Janeiro.
Oud-president Jair Bolsonaro van Brazilië in gesprek met journalisten op het vliegveld van Rio de Janeiro. Foto Pilar Olivares/Reuters

De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro mag tot 2031 niet deelnemen aan verkiezingen. Dat heeft het electoraal hof vrijdag besloten, melden internationale persbureaus. Een meerderheid van de rechters acht hem schuldig aan „misbruik van zijn politieke macht en misbruik van de media.”

Bolsonaro trok in juli vorig jaar in aanloop naar de door hem verloren presidentsverkiezingen de betrouwbaarheid van stemcomputers in twijfel, tijdens een live op de staatstelevisie uitgezonden bijeenkomst met buitenlandse ambassadeurs.

De uiterst rechtse politicus verloor de presidentsverkiezingen van oktober vorig jaar op het nippertje van huidig president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva. Bolsonaro heeft de uitslag van die verkiezingen nog altijd niet erkend.

Bestorming Braziliaans regeringscentrum

Begin januari bestormden zijn aanhangers op gewelddadige wijze het Congres, het presidentieel paleis en het Hooggerechtshof in de hoofdstad Brasilia. Over zijn rol daarbij lopen nog andere rechtszaken.

Vlak voor het aantreden van ‘Lula’ op 1 januari dit jaar vertrok Bolsonaro naar de Verenigde Staten om pas drie maanden later weer terug te keren naar Brazilië. Ondanks dat zijn extreem-rechtse conservatieve partij de grootste is in het Braziliaanse parlement, gaf hij toen aan alleen als adviseur te willen optreden en de oppositie niet te willen leiden.

Lees ook: Na aanval op democratie jaagt Brazilië op gangmakers achter de rellen