Oud-filmproducent Weinstein tot nog eens 16 jaar cel veroordeeld

Verkrachting Harvey Weinstein is donderdag veroordeeld voor een celstraf van 16 jaar wegens een verkrachting van een Italiaans model. Eerder werd hij veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf.

Weinstein verkeert in slechte gezondheid, mogelijk zit hij de straf niet geheel uit.
Weinstein verkeert in slechte gezondheid, mogelijk zit hij de straf niet geheel uit.

Foto Etienne Laurent/Reuters

Oud-filmproducent Harvey Weinstein is veroordeeld tot zestien jaar extra gevangenisstraf vanwege een verkrachting. Dat heeft een rechter in Los Angeles donderdag bepaald, schrijven internationale persbureaus. Weinstein is eerder veroordeeld tot een celstraf van 23 jaar vanwege een reeks seksuele misdrijven. De zestien jaar cel uit het vonnis van donderdag komen daarbovenop.


Lees ook: Iedereen fluisterde over Weinstein, niemand sprak

Weinstein, die in slechte gezondheid verkeert en de straf dus mogelijk niet geheel uitzit, werd in december schuldig bevonden aan verkrachting van een Italiaanse actrice. Daartegen ging hij tevergeefs in hoger beroep. Wel werd hij vrijgeproken van de aanklacht van mishandeling van een andere vrouw. De voormalig filmproducent, ooit zeer invloedrijk in Hollywood, is door verschillende actrices beschuldigd van seksueel misbruik.

De inmiddels zeventigjarige Weinstein misbruikte zijn macht door de vrouwen een succesvolle carrière voor te spiegelen in ruil voor seksuele handelingen. Jarenlang zou hij zo te werk zijn gegaan. Enkele jaren geleden begonnen vrouwen hun beschuldigingen publiekelijk uit te spreken, waarmee de #MeToo-beweging op gang kwam.