Orkaan Otis geeft befaamde badplaats Acapulco de doodsteek

Als ‘Parel van de Pacific’ verloor Acapulco deze eeuw al veel van haar glans, orkaan Otis lijkt de wereldberoemde Mexicaanse badplaats nu de genadeslag uit te delen. Nadat hevige regenbuien en stormwinden woensdag drie uur lang op de zuidwestelijke havenstad inbeukten, oogde de kustlijn met zijn hoge hotelflats al als een gebombardeerde spookstad. Nu er na vijf dagen maar mondjesmaat noodhulp arriveert, het stroom- en telefoonnetwerk hapert en inwoners aan het plunderen zijn geslagen, beschrijven media ter plekke het vakantieoord als een wetteloos oorlogsgebied.

Het officiële aantal slachtoffers (48 doden, tientallen vermisten) valt relatief mee. Maar sinds Otis dinsdagnacht onverwacht snel aanzwol van een tropische storm tot een orkaan in de allerhoogste, vijfde categorie, blijven lokale en hogere bestuurders achter de feiten aanlopen.


Lees ook
In beeld: Orkaan Otis stort ooit zo betoverende badplaats Acapulco in complete chaos

Reddingswerkers en bewoners laveren tussen het enorme puin in de straten van Acapulco, veroorzaakt door de orkaan Otis.

De Mexicaanse krant El Universal repte maandag in een reportage over ‘de Apocalyps van een stad’. Het dagblad beschrijft „kilometers van verwoesting, brokstukken, omgeslagen auto’s, omgevallen palen, omgewaaide bomen, huizen zonder daken en gebouwen zonder deuren”, waartussen „karavanen van mensen” rondscharrelen met levensmiddelen en andere geplunderde goederen. „Honderden mannen, vrouwen, kinderen en ouderen met dozen vol paprika’s, aardappelen, servetjes, wc-papier, frisdrank, bier, sigaren, alles wat ze kunnen dragen.”

Lege schappen nadat een supermarkt in Acapulco geplunderd is.
Foto Alexandre Meneghini/Reuters

Terwijl behalve winkels ook bouwmarkten en warenhuizen geplunderd zijn, staan bij tankstations lange files. Inwoners proberen benzine in te slaan om de stad uit te komen, maar mogen maar 20 liter per tankbeurt inslaan. „Zodra de brandstofvoorraad op is, galmen er weer scenes van woede en wanhoop door de straten.”

Loco in Acapulco

Ooit lagen op de stranden van Acapulco’s schelpvormige baai Hollywood-sterren als John Wayne en Elizabeth Taylor te zonnebaden. Al ruim voordat de Four Tops in 1988 een wereldhit scoorden met Loco in Acapulco, droomde de westerse middenklasse massaal van een verblijf of huwelijksreis in legendarische hotels als het Caleta of Los Flamingos. Miljoenen mensen kwamen thuis met foto’s van de onvervaarde klifduikers van La Quebrada, van de bierdrinkende ezel op het eilandje Roqueta, of met verhalen over hun snorkelexcursie naar het onderwaterbeeld voor de Maagd van de Zeeën.

Het strand van Caleta met het gelijknamige hotel, in 1970.
Foto Donaldson Collection/Michael Ochs Archives/Getty Images

Begin deze eeuw veranderde de stad door geweld van drugsbendes jarenlang in de ‘moordhoofdstad van de wereld’. Sindsdien bleven veel buitenlandse bezoekers al weg uit Acapulco. Maar voor Mexicanen zelf bleef Acapulco een geliefde bestemming voor een strandvakantie of lang weekend weg. Dankzij een in 1926 aangelegd snelweg met Mexico-Stad is het maar een paar uur rijden van de metropool naar de kust.

Otis heeft niet alleen 220.000 huizen beschadigd, maar naar schatting ook 80 procent van de hotels. Ruim een half miljoen mensen zit zonder stroom. De toerismelobby verwacht dat er mogelijk pas in 2025 weer toeristen verwelkomd kunnen worden.

Het Caleta-strand van Acapulco na de storm.
Foto Quetzalli Nicte-Ha/Reuters

Acapulco ligt in Guerrero, een van de Mexicaanse deelstaten die het sterkst lijden onder geweld van criminele bendes en de afwezigheid van een sterk overheidsgezag. De federale regering mobiliseerde na Otis het leger en de nationale garde, maar die versterkingen weten de orde lang niet overal te herstellen. Buiten de toeristische hotelzone hebben inwoners van verscheidene wijken zelfverdedigingsgroepen gevormd om gewapenderhand hun huizen te bewaken tegen plunderaars.

Hoezeer de overheidsreactie tekortschiet, illustreerde president Andrés Manuel López Obrador zelf pijnlijk. Tijdens een eerste bezoek aan het rampgebied kwam zijn legerjeep vast te zitten in de modder. Kritiek op de uitblijvende hulp, legde de populist dit weekeinde vervolgens boos naast zich neer. Hij deed die af als politiek gemotiveerde aanvallen van „rondcirkelende gieren”, die zijn linkse regeringspartij in diskrediet zouden willen brengen in opmaat naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (in de passagiersstoel) kwam vast te zitten in de modder.
Foto Rodrigo Oropeza / AFP