Orbán: Trump wil na herverkiezing staakt-het-vuren eisen in Oekraïne

De Europese Unie moet snel diplomatiek overleg openen met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne en China betrekken bij internationaal vredesberaad. Als Europa in het overleg een zelfstandige rol wil spelen, is haast geboden. Mocht Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen winnen, dan zal hij namelijk meteen een staakt-het-vuren eisen. Hij zou daar al uitgewerkte plannen voor hebben.

Met deze aanbeveling rondde de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn uiterst omstreden diplomatieke reis langs Kyiv, Moskou, Beijing, Washington en Mar-a-Lago af. Hij vatte zijn bevindingen samen in een brief aan Europese regeringsleiders.

Brussel is zo verbolgen over Orbáns solo-actie dat veel landen én de Europese Commissie hebben aangekondigd dat ze alleen nog maar lagere ambtenaren zullen sturen naar EU-vergaderingen die in Hongarije plaatsvinden. Hongarije is tijdelijk voorzitter van de EU en Orbán zou tijdens zijn reizen ten onrechte de suggestie hebben gewekt dat hij namens de EU opereerde.

Orbán is de enige Europese leider die tegen steun aan Oekraïne is en betrekkingen met Moskou onderhoudt. Ook heeft hij van tijd tot tijd contact met presidentskandidaat Trump.


Lees ook

Europese Commissie gaat EU-voorzitterschap Hongarije boycotten

De Hongaarse premier Viktor Orbán komt aan bij en EU-top in Brussel, eind juni.

Orbán stelt te verwachten dat de oorlog in Oekraïne in de nabije toekomst zal escaleren en dat de strijdende partijen zonder druk van buitenaf niet op zoek zullen gaan naar een oplossing. Geen van beiden zal volgens Orbán het initiatief nemen tot een staakt-het-vuren of tot vredesoverleg.

China zou wel een actievere rol willen spelen, maar alleen als zijn betrokkenheid succes zou hebben. Nu zou dat volgens Beijing niet het geval zijn.

Orbán stelt voor dat de EU breekt met de lijn van president Biden en zoekt naar mogelijkheden tot de-escalatie

President Biden heeft zijn handen vol om in de race voor het presidentschap te blijven en „is duidelijk niet in staat om het huidige Amerikaanse pro-oorlog beleid te veranderen”, aldus Orbán. Presidentskandidaat Trump zal tijdens de campagne geen initiatieven ontplooien, maar zou bij een overwinning in november onmiddellijk als bemiddelaar in actie komen.

Orbán, die ervan uit zegt te gaan dat Trump de verkiezingen wint, voorspelt dat Europa een groter deel van de steun voor Oekraïne op zich moet nemen. Hij stelt voor dat de EU breekt met de lijn van president Biden en zoekt naar mogelijkheden tot de-escalatie. „De huidige situatie biedt de mogelijkheid om op de basis van een sterke morele en rationele basis een nieuw hoofdstuk te beginnen.”

Instemming van Oekraïne

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, beantwoordde Orbáns verslag met een brief waarin hij nogmaals uiteenzet dat onderhandelingen alleen kunnen beginnen met instemming van Oekraïne en dat de snelste manier om de oorlog te beëindigen terugtrekking door Rusland is.

Michel tekent ook protest aan tegen Orbáns suggestie dat de EU een ‘pro oorlog beleid’ zou hebben gevoerd. Integendeel. Rusland is de agressor, schrijft Michel. Hij wijst er ook nog eens op dat Orbán geen mandaat heeft om namens de EU te opereren.